Колко живеят болните от алцхаймер?

Болестта на Алцхаймер е неврологично заболяване, при което смъртта на мозъчните клетки причинява загуба на паметта и когнитивен спад.

Невродегенеративен тип деменция, болестта започва лека и постепенно се влошава.

Бързи факти за болестта на Алцхаймер

Ето някои ключови въпроси за болестта на Алцхаймер. По-подробна информация и помощна информация е в главната статия.

 • Болестта на Алцхаймер е най-честият вид деменция. Терминът „деменция“ описва загуба на умствени способности, свързани с постепенната смърт на мозъчните клетки.
 • Средно хората с болестта на Алцхаймер живеят между три и 11 години след диагнозата, но някои оцеляват 20 или повече години . Степента на увреждане при диагностициране може да повлияе на продължителността на живота.
 • Има около 5.3 милиона европейци от всички възрасти с болестта на Алцхаймер.
 • Около 5,1 милиона души са на възраст 65 и повече години, а приблизително 200 000 души са на възраст под 65 години.
 • На всеки 67 секунди някой в ​​Европа развива болестта.
 • В топ 10 на болестите, които причиняват смърт в Европа, която не може да бъде предотвратена, излекувана или забавена.
 • Почти две трети от европейците с болестта на Алцхаймер са жени.
 • 1 на 3 възрастни почина с болестта на Алцхаймер или друга деменция.
 • Алцхаймер и други деменции струват на нацията 226 милиарда долара годишно.
 • Поради физическите и емоционални разходи при грижите, болните с болест на Алцхаймер и деменцията са имали допълнителни разходи за здравеопазване в размер на 9,7 милиарда долара през 2014 г.

Причини за болестта на Алцхаймер

Както всички видове деменция, Алцхаймер се причинява от смърт на мозъчните клетки. Това е невродегенеративно заболяване, което означава, че има прогресивна смърт на мозъчните клетки, която се случва в течение на времето.

Общият размер на мозъка се свива с болестта на Алцхаймер – тъканта има постепенно по-малко нервни клетки и връзки.

Докато те не могат да бъдат видени или тествани в живия мозък, засегнат от болестта на Алцхаймер, следсмъртната / аутопсията винаги ще показва малки субкусии в нервната тъкан, наречени плаки:

 • Плаките се откриват между умиращите клетки в мозъка – от натрупването на протеин, наречен бета-амилоид (може да чуете термина „амилоидни плаки“).
Нервни клетки (неврони) в мозъка. В „Алцхаймер“ има микроскопични „плаки“ и „заплитания“ между и вътре в мозъчните клетки.
 • Мозъчните неврони – от разпадането на друг протеин, наречен тау.
 • За подробна визуализация на това, което се случва в процеса на болестта на Алцхаймер, напредвайки от нормалния мозък до увеличаващите се промени в деменцията, Асоциацията на Алцхаймер направи пътуване с 16 диапозитиви. Вижте илюстрациите: Вътре в мозъка:

  Анормалните гранулирани протеини, включвания в мозъчната тъкан, винаги присъстват при болестта, но може да има и друг процес, който всъщност причинява болестта на Алцхаймер – учените все още не са сигурни.

  Този вид промяна в мозъчните нерви се наблюдава и в други разстройства и изследователите искат да разберат нещо повече от това, освен че има белтъчни аномалии – те също така искат да знаят как се развиват те, за да се открие лек или превенция.

  Изследователите не разбират напълно защо се появяват промените, водещи до болестта на Алцхаймер. Предполага се, че се включват няколко различни фактора. Рисковите фактори за развитие на състоянието включват стареене, фамилна анамнеза за болестта на Алцхаймер и носещи определени гени.

  Симптомите на болестта на Алцхаймер

  Информацията в този раздел е тясно свързана с някои от тези въпроси относно тестовете и диагнозата по-долу, тъй като симптомите, забелязани от пациентите или хората близо до тях, са точно същите признаци, които медицинските специалисти търсят по време на теста.

  Симптомите могат да бъдат диагностицирани на всеки етап от деменцията на Алцхаймер и прогресията през етапите на заболяването се следи и след първоначална диагноза, когато развиващите се симптоми диктуват какви мерки да се вземат.

  Разбира се, самата същност на симптомите може да бъде объркваща както за пациента, така и за хората около него, с различни нива на тежест. Поради тази причина и тъй като симптомите могат да сигнализират за някои от диагнозите, винаги е полезно да се види от лекар.

  За лекарите, които трябва да направят първоначална диагноза на болестта на Алцхаймер, те първо трябва да се убедят, че има деменция – насоките уточняват коя деменция има човек. Това включва когнитивни или поведенчески симптоми, които показват спад от предишните нива на „функциониране и изпълнение“ и пречат на способността „да функционира по време на работа или при обичайни дейности“.

  Когнитивният спад е в най-малко две от петте области на симптомите, изброени по-долу (от насоките, изготвени съвместно от Националния институт по стареене и Асоциацията на Алцхаймер):

  1. Увеличена способност да взимате решения и да помните нова информация, например:

  • Повтарящи се въпроси или разговори
  • Изхвърлянето на лични вещи
  • Забравяне на събития или срещи
  • Да се ​​загубиш по познат маршрут.

  2. Нарушения в разсъжденията, сложните задачи, преценката:

  • Лошо разбиране на рисковете за безопасността
  • Невъзможност за управление на финансите
  • Лоша способност за вземане на решения
  • Невъзможност за планиране на сложни или последователни дейности.

  3. Нарушени визуални способности (но не, например поради проблеми със зрението):

  • Невъзможност за разпознаване на лица или общи обекти или за намиране на обекти
  • Невъзможност за работа с прости инструменти

  4. Затруднено говорене, четене и писане:

  • Трудност при мисленето на обикновени думи, докато говорите, колебания
  • Говорене, правопис и грешки при писането.

  5. Промени в личността и поведението, например:

  • Изменения в настроението, които не са характерни, включително възбуда; по-малък интерес, мотивация или инициатива; апатия; социално оттегляне
  • Загуба на емпатия
  • Натрапчиво, обсесивно или социално неприемливо поведение.

  След като броят и тежестта на тези симптоми показват, че симптомите потвърждават деменция, най-добрата сигурност, че те са причинени от болестта на Алцхаймер, е дадена от:

  • Постепенно начало „от месеци до години“, а не часове или дни .
  • Значително влошаване на нормалното ниво на познание на отделния човек в определени области.

  Най-честите симптоми на болестта на Алцхаймер е загуба на паметта, които са най-изявените, особено в областта на изучаването и припомнянето на нова информация. Но първоначалното може да бъде и един от главните езикови проблеми, в който случай най-големият симптом се бори да намери правилните думи.

  Ако визусоциалните дефицити са най-важни, междувременно това включва невъзможността да се разпознават предмети и лица, да се разбират отделни части на сцена наведнъж (симултанна диагноза) и вид трудност при четене на текст (алексия). Най-накрая, най-значимите дефицити в „дисфункцията на изпълнителната власт“ ще бъдат свързани с разсъждения, преценки и решаване на проблеми.

  Етапи на болестта на Алцхаймер

  Прогресията на болестта на Алцхаймер може да бъде разделена на три основни етапа:

  • Предклинични (все още няма признаци и симптоми)
  • Леко когнитивно увреждане
  • Деменция.

  Асоциацията публикува седемте етапа онлайн. Обикновено до четвърта фаза диагнозата не е ясна – тук се нарича лека или ранна болест на Алцхаймер и внимателният преглед от лекар, трябва да разпознае началните симптоми.

  Колко често  срещана е болестта на Алцхаймер?

  В САЩ последното преброяване позволи на изследователите да дадат оценки за това колко хора имат болестта на Алцхаймер. През 2010 г. около 4.7 милиона души на възраст 65 години и по-големи живеят с болестта на Алцхаймер.

  Статистическият доклад от 2013 г. на Асоциацията за болестта на Алцхаймер дава анализ на засегнатото население – малко над една десета от хората във възрастовата група над 65 години имат заболяването в САЩ. В над 85-те години делът достига до около една трета.

  Рискови фактори за болестта на Алцхаймер

  Някои неща са по-често свързани с болестта на Алцхаймер – те не се наблюдават толкова често при хора без разстройство. Поради това тези фактори могат да имат пряка връзка. Някои от тях са възпрепятстващи се или модифицируеми фактори (например намаляването на риска от диабет или сърдечни заболявания може от своя страна да намали риска от деменция).

  Ако изследователите придобият по-голямо разбиране за рисковите фактори или научно да докажат някакви причини за Алцхаймер, това може да помогне да се намерят начини за предотвратяване или развитие на лечение.

  Рисковите фактори, свързани с болестта на Алцхаймер, включват:

  Неизбежни рискови фактори

  • Възраст – деменцията е по-вероятно при по-възрастни хора, а по-голям дял от хората над 85-годишна възраст има това, отколкото от над 65-годишна възраст.
  • Семейната история (наследяване на гените) – в семейства с Алцхаймер е свързано с по-висок риск. Това е вторият по големина рисков фактор след навършване на определена възраст.
  • Имайки определен ген (аполипопротеин Е или APOE ген) поставя човек, в зависимост от специфичната си генетика, с три до осем пъти по-голям риск от човек без ген.

  Потенциално избегнати или модифицируеми фактори

  • Фактори, които увеличават риска от кръвоносен съд (съдов) – включително диабет висок холестерол и високо кръвно налягане. (Те също така увеличават риска от инсулт, който може да доведе до друг тип деменция).
  • Ниско образователно и професионално постижение.
  • Предишна травма на главата.
  • Разстройства на съня (например проблем с дишането при сънна апнея).

  Болестта на Алцхаймер при по-млади хора

  Генетиката е зад ранната фаза на болестта на Алцхаймер, която засяга хора, които имат семейна история.

  Поради един от трите наследствени гени, той може да засегне и по-млади хора, и е необичайно, което представлява по-малко от 5% от всички случаи на Алцхаймер.

  Асоциацията на Алцхаймер казва в своята ранна информация, че понякога може да е „дълъг и разочароващ процес“, за да се потвърди тази диагноза, тъй като лекарите не очакват да намерят Алцхаймер при по-младите хора. За по-младите възрастови групи лекарите ще търсят първо причини за други деменции.

  Здравните специалисти, могат също така „неправилно да приписват“ симптомите на стрес и т.н., или може да не са съгласни с диагнозата.

  Тестове и диагностика на болестта на Алцхаймер

  Болестта на Алцхаймер не е лесна за диагностика – няма само един тест за нея. По тази причина първото нещо, което лекарите правят, е да изключат други проблеми, преди да потвърдят дали психическите признаци и симптоми са достатъчно тежки, за да бъде вид деменция или нещо друго:

  Лекарите могат:

  • Да попитат за всички болести, които сте имали до сега
  • Направят физически преглед, за да откриете признаци, например, инсулт, сърдечно заболяване или бъбречно заболяване.
  • Проверете неврологичната функция, напр. Чрез тестване на баланс, сетива и рефлекси.

  В зависимост от това, което лекарят смята, че може да се нуждае от  други тестове:

  •  Проби от кръв и урина
  • Тест на мозъчни чрез сканирания (евентуално включващи КТ, ЯМР и ЕЕГ).

  Понякога симптомите на деменция са свързани с наследствено заболяване като болестта на Хънтингтън, така че може да се направи генетично изследване.

  Има ли биологичен тест за болестта на Алцхаймер?

  Няма прост биологичен тест, специално за болестта на Алцхаймер, който може да бъде използван от лекарите, поради което всички диагностични възможности са предназначени да изключат други обяснения за деменцията, преди да потвърдят причината за Алцхаймер.

  Генетичният тест е възможен в някои ситуации, за да се посочи вероятността някой да има или да развие болестта, но това е противоречиво и не е напълно надеждно. Ген, известен като APOE-e4, е свързан с по-високи шансове на хора на възраст над 55 години, развиващи болестта на Алцхаймер.20

  Въпросът за бъдещите биологични тестове се проучва интензивно.

  Много симптоми за биологичните промени в мозъка са открити от невропатологична работа върху мозъци, изследвани при аутопсия след смъртта. Този и други видове изследвания могат да доведат до бъдещи тестове за измерване на нови биомаркери.

  Генетичното тестване може да се превърне и в по-реалистичен вариант – доколкото изследователите продължават да намират надеждни връзки, тъй като откриват нови генни асоциации.

  Генетичното тестване не винаги е добре дошло. Позицията на Асоциацията за болестта на Алцхаймер например при тестването с APOE-e4 е, че тя не трябва да се използва рутинно и че не трябва да има предумишлено отношение по отношение на превантивни мерки и т.н., когато се използва като индикация.

  Лечение и профилактика на болестта на Алцхаймер

  Няма известно лечение за болестта на Алцхаймер – смъртта на мозъчните клетки при деменция не може да бъде спряна или обратима.

  Има обаче голяма подкрепа за терапевтични интервенции, които помагат на хората да живеят с болестта на Алцхаймер

  Асоциацията на Алцхаймер включва следните важни елементи на грижата за деменция :

  • Ефективно управление на всички състояния, които се срещат заедно с болестта на Алцхаймер
  • Дейности и / или програми за грижи за възрастни
  • Групи и услуги за поддръжка.

  Лекарствена терапия

  Няма болестни модифициращи лекарства за болестта на Алцхаймер, но някои от тях могат да намалят симптомите и да помогнат за подобряване на качеството на живот. Има четири лекарства в клас, наречен инхибитор на холинестераза:

  • Донепезил (марка Aricept)
  • Алантамин (реминил)
  • Ривастигмин (Exelon)
  • Такрин (Cognex).

  Друг вид лекарство, мемантин (Namenda), антагонист на NMDA рецептора, може да се използва самостоятелно или в комбинация с инхибитор на холинестераза.

  Друга терапия

  Както при другите видове деменция и невродегенеративни заболявания, основната част от терапията при пациенти с болестта на Алцхаймер идва от подкрепата, предоставяна от здравните работници, за осигуряване на грижа за качеството на живот, която придобива все по-голямо значение, тъй като нуждата се увеличава .

  Krasimir Dimitrov

  Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
  Back to top button