Екзотичният плод Личи – Какво трябва да знаем?

Личи, който има научното име Litchi chinensis  е единственият член на своя род, което означава, че е съвсем уникален в света.

Това е плодово дърво, което може да расте в тропически и субтропичен климат и  е родом от Китай.

Топ ползи от Личи

Личи е прекрасен плод с много ползи за здравето, включително способността му да подпомага за отслабне, предпазва кожата, стимулира имунната система, предотвратява рака, подобрява храносмилането, изгражда силни кости, понижава кръвното налягане, защитава тялото от вируси, подобрява кръвообращението и оптимизирането на метаболитните дейности.

Тя мирише като цвете и често се използва за вкус на коктейли и ястия, поради уникалния си аромат, който се губи, ако не се консумира прясно.

Плодът се консумира предимно като десерт в азиатските държави и започна да се среща е по-западни пазари, особено в луксозните ресторанти  от висок клас.

Плодът е бил култивиран повече от 4000 години в Китай и някога е смятан за голям деликатес на Империята.

В момента се култивира в много страни по света, но основното производство все още се намира в Югоизточна Азия, Китай, Индия и Южна Африка.

Хранителна стойност на Личи

Личи е снабден със здравословни предимства, но те идват от витамините, минералите и хранителните вещества в плодовете, включително витамин С, витамин В6, ниацин, рибофлавин, фолат, мед, калий, фосфор, магнезий и манган. Освен това личи е голям източник на диетични фибри, белтъчини и добър източник на проантоцианидини и полифенолни съединения.

Ползи за здравето на личи

Освен че ви помага да подобрите външния си вид, Личи също помага за подпомагане на храносмилането, кръвообращението, превенцията на рака и много други. Нека разгледаме подробно ползите.

Храносмилане

Значителното количество диетични фибри в Личи, както и при повечето плодове и зеленчуци, помага да се добави насипно състояние към изпражненията и да се увеличи храносмилането.

Това помага на движенията на червата да се движат гладко през храносмилателния тракт, а фибрите стимулират и перисталтичното движение на гладките мускули на тънките черва, като увеличава скоростта на преминаване на храната.

Той също стимулира стомашните и храносмилателните сокове, така че усвояването на хранителните вещества е ефективно. Това може да намали причините за  запек и други стомашно-чревни нарушения.

Имунна система

Може би най-важното хранително вещество в личи е витамин С, а този плод има повече от 100% от дневните нужди от аскорбидна киселина в една порция.

Това означава, че имунната ви система получава основен тласък, тъй като витамин С е основно антиоксидантно съединение и е известно, че стимулира активността на белите кръвни клетки, които са основната отбранителна линия на имунната система на тялото ви.

Предотвратяване на рака

Полифенолните съединения и проантоцианидини, намерени в личи, всъщност са дори по-мощни от витамин С при неутрализирането на свободните радикали и предпазват тялото от различни заболявания.

Свободните радикали са вредните странични продукти на клетъчния метаболизъм, които могат да причинят рак, сърдечни заболявания, когнитивни разстройства и преждевременно стареене

Личи е богат източник на тези органични съединения, така че може да се консумира като ефективна превантивна мярка за различни видове рак.

Антивирусен капацитет

Проантоцианидини в личи са изследвани широко и те са показали и антивирусни способности.

Литчитанин А2, съединение, намерено в личи, е тясно свързано с предотвратяването на разпространението или избухването на вируси, включително вируса на херпес симплекс и коксишак вирус.

Кръвно налягане

Личе e богат калий, което означава, че тя може да помогне на тялото ви да поддържа баланс на течности;

Тя също е с ниско съдържание на натрий, което също помага.

Течният баланс е неразделна част не само в метаболитните функции, но и в хипертонията. Калият се счита за вазодилататор, което означава, че намалява свиването на кръвоносните съдове и артериите.

Кръвната циркулация

Медта е друг съществен минерал, който се среща в значителни количества в личи, и въпреки че желязото най-често се свързва с червените кръвни телца, медта също е неразделна част от образуването на червените кръвни клетки.

Поради това съдържанието на мед в личи може да увеличи кръвообращението и да увеличи оксигенацията на органите и клетките.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button