Плод Гуава: 10 ползи за здравето

Здравните ползи от гуава включват способността му да помогне при загуба на тегло, подобряване на кожата и лечение на диария, кашлица, студ, запек, високо кръвно налягане, дизентерия и скорбут.

Гуава – хранителни факти и ползи за здравето

Мнозина от вас може да са опитали това лечение, или поне са видели или чули за това. Гуава се смята, че произхожда от Мексико или Централна Америка. Гуава вече е много популярна в азиатските страни и също така е все по-достъпна в западния свят, особено след като са били разкрити ползите за здравето.

Този сезонен плод, научно познат като Psidium Guajava, е кръгъл или крушовиден и е светлозелен, жълт или кафяв на цвят, когато узрее. Гуава също има бяла или кафява месо, в зависимост от вида и много малки твърди семена, обвити в меката си сладка каша

. Общите типове гуава включват ябълка гуава, жълто-плодова череша гуава, ягодова гуава и червена ябълка гуава. Гуава се консумира най-вече сурова (зряла или полузряла) или консумирана като сок и конфитюри. Това, което прави специалната гуава, е, че увеличаването на срока на годност не изисква прекомерно използване на химикали или пестициди, както в случая на грозде, ябълка и други т.нар. „Екзотични“ плодове. Той е един от най-малко химически обработените и пръскани плодове.

Хранителни факти на Гуава

Този популярен плод е пълен с хранителни вещества. Гуава е добър източник на енергия, диетични фибри и витамини като витамин А, витамин С, ниацин, витамин В-6, фолат, тиамин и рибофлавин. Също така съдържа важни минерали като калций, фосфор, магнезий, желязо и калий.

Ползи за здравето на Гуава

Някои от изненадващите ползи за здравето са изброени по-долу.

Отслабване

Гуава е много полезно за тези, които искат да отслабнат, без да компрометират приема на протеини, витамини и фибри. Тъй като гуава е с високо съдържание на калории, няма холестерол и има нисък брой усвоими въглехидрати. Тази комбинация го прави лека закуска, която задоволява апетита много лесно. Гуава, особено сурова ,  има много по-малко захар в сравнение с ябълки, портокали, грозде и други плодове. Добавете средно голяма гуава на обяд и вече няма да се чувствате гладни до вечерта. По ирония на съдбата, тя също може да помогне на постнокалоричните хора да наддават на тегло. Това вероятно се дължи на богатството от хранителни вещества, което регулира метаболизма и насърчава правилното усвояване на хранителните вещества.

При диабет

Приемът на гуава може да помогне и на тези пациенти, които страдат от диабет. Високото ниво на диетични фибри в гуава помага за понижаване нивата на кръвната захар в организма. Проучванията показват, че консумирането на гуава може да помогне да се предотврати появата на диабет тип 2.

За очите

Гуава са изключително добър източник на витамин А, който е известен като бустер за здравето на зрението. Гуава може да помогне за забавяне появата на катаракта, дегенерация на макулата и подобряване на цялостното здраве на очите. Той помага за защита на клетките в очите и може също да предотврати влошаване на зрението.

Предотвратяване на рака

Едно от най-важните ползи от добавянето на гуава към вашата диета е нейната способност да инхибира растежа и метастазите на раковите клетки. В последните години са направени многобройни проучвания върху ефектите на гуава главно върху рака на простатата, рака на гърдата и оралните ракови заболявания. Маслото от листа на Гуава действа като антипролиферативно вещество и всъщност е доказано, че е по-ефективно от някои водещи съвременни лекарства за намаляване на раковите заболявания. Гуавас също са богати на ликопен, мощен антиоксидант, който може да намали риска от рак на простатата. Същият антиоксидант  е показал своята ефикасност при инхибиране на растежа на раковите клетки на гърдата, въпреки че трябва да се направят още изследвания.

Антиоксиданти

Естествено високото съдържание на витамин С в гуава, което е четири пъти по-високо от съдържанието в портокалите (традиционната витамин С електроцентрала), помага за огромния тласък на имунната система. Антиоксидантите са главната причина  за защита срещу разпространението на свободни радикали в организма, които са една от основните причини за сериозни състояния като рак и сърдечни заболявания. Ето защо добавянето на гуава към вашата диета ви помага да останете здрави.

Високо съдържание на Витамин C

Гуава може да превъзмогне много други плодове, включително портокал и други цитрусови плодове, по отношение на концентрацията на витамин С. Дефицитът на витамин С може да предизвика скорбут и единственото известно лекарство за това опасно заболяване е правилното приемане на витамин С.

Грижа за кожата

Гуава може да подобри структурата на кожата и да ви помогне да избегнете кожни проблеми по-добре от кремовете за красота . Това се дължи главно на изобилието от стимулиращи свойства на плодовете (по-стягащо се присъства в незрелите гуава) и в листата му. Кожата ви може да се възползва или от яденето на плодовете (това спомага за затягане на мускулите ви извън кожата ви), или чрез изплакване на кожата с отвара от незрелите плодове и листа.  Богатите антиоксиданти и детоксикиращите свойства на Гуава помагат на кожата ви да намали признаци на преждевременно стареене, бръчки и други дермални нарушения.

Високото кръвно налягане

Гуава помага да се намали холестерола в кръвта и да се предотврати удебеляване, като по този начин се поддържа флуидността на кръвта и се намалява кръвното налягане.  Гуава, тъй като е много богат на фибри и хипогликемичен по характер, спомага за намаляване на кръвното налягане.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button