Лишеи по лицето. Народно лечение и лекарства

Лишеят е кожен обрив, който се предизвиква от имунната система. Не е известно защо се получава имунен отговор.

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

Како е лишеи ? 

Лишеите са неинфекциозен, сърбящ обрив, който може да засегне много области на тялото

Може да има няколко фактора, които допринасят и всеки случай е различен. Потенциалните причини включват:

 • Вирусни инфекции
 • алергените
 • стрес
 • генетика

Понякога се среща лишеи заедно с автоимунни заболявания. Макар че може да е неудобно, в повечето случаи не е сериозно състояние. То също не е заразно.

Въпреки това, има редки вариации на състоянието, които могат да бъдат сериозни и болезнени. Тя може да бъде лекувана с помощта на локални и перорални лекарства за намаляване на симптомите или чрез използване на лекарства, които потискат имунната система.

Снимки на лишеи

Симптоми на лишеи

Някои от най-честите симптоми на лишеи включват следното:

 • Лилаво-оцветени лезии или удари с плоски върхове на кожата или гениталиите
 • Лезии, които се развиват и се разпространяват по тялото през седмици или няколко месеца
 • Сърбеж в мястото на обрива
 • Лъскави бели лезии в устата, които могат да бъдат болезнени или да причинят усещане за парене
 • Блистери, които се спукаха и станаха зацапани
 • Тънки бели линии над обриви

Най-често срещаният вид лишеи планус засяга кожата. В продължение на няколко седмици лишеите се появяват и се разпространяват. Състоянието обикновено се изчиства в рамките на шест до 16 месеца.

По-рядко лишеите могат да се появят на места извън кожата или гениталиите. Те могат да включват:

 • лигавици
 • нокти
 • На скалпа
 • Съществуват и вариации на състоянието, по-често срещани в Близкия изток, Азия, Африка и Латинска Америка

Диагностика на лишеи по тялото

Всеки път, когато видите или усетите обрив по кожата, в устата или по гениталиите си, трябва да се консултирате с Вашия лекар възможно най-скоро.

Вашият лекар може да ви изпрати до дерматолог, ако диагнозата лишеи не е очевидна, или ако симптомите ви карат да се чувствате много неудобно.

Вашият  лекар или дерматолог може да каже, че имате лишеи просто като погледне обривът. За да потвърдите диагнозата, може да се нуждаете от допълнителни тестове.

Тестовете могат да включват биопсия, което означава вземане на малка проба от клетките на кожата ви под микроскоп или тест за алергия, за да разберете дали имате алергична реакция. Ако Вашият лекар подозира, че основната причина е инфекция, може да се наложи тест за хепатит С.

Лечение на лишеи

При леки случаи на лишеи, които обикновено се изясняват след седмици или месеци, може да не се нуждаете от лечение. Ако симптомите са неприятни или тежки, лекарят може да Ви предпише лекарство.

Няма лечение за лишеите, но лекарствата, които лекуват симптомите, са полезни, а някои дори могат да се насочат към възможна основна причина. Медикаментите, които често се предписват, включват:

 • Ретиноиди, които са свързани с витамин А и се приемат топично или перорално
 • Кортикостероидите намаляват възпалението и могат да бъдат локални, орални или да се прилагат като инжекция
 • Антихистамините намаляват възпалението и могат да бъдат особено полезни, ако обривът Ви се предизвиква от алерген
 • Нестероидните кремове се прилагат локално и могат да потиснат имунната система и да помогнат за изчистването на обрива
 • Светлинната терапия третира лишей с ултравиолетова светлина

Домашно лечение

Има и други неща, които можете да опитате вкъщи, за да допълвате леченията си с рецепта. Те включват:

 • Накисване в овесена каша баня
 • Прилагане на хладни компреси към обрив
 • Използвайки извънборсови кремове против сърбеж

Говорете с лекаря си, преди да добавите извънборсовите продукти към плана си за лечение. По този начин ще бъдете сигурни, че нищо, което може да предприемете, няма да взаимодейства с предписаните лекарства, които приемате.

Лечение с билки

В бабините книги и рецепти има много полезни съвети, които може да използвате при наличие на лишеи. Ето и някои от тях:

 Невен

Спиртна настойка от цветове в съотношение 1:5. Намазваме един път на ден. Ако има кожно раздразване се разрежда 1 чаена лъжичка от настойката с чаша вода.

Репей

Приготвя се маслен извлек със зехтин или готово репейно масло, като в продължение на 15 дни се третират болните места чрез мазане всеки ден.

С чесън

Болното място се натърква с чесън, а след това с въглен от бреза намазан с сок от корен на лопух. Процедурата трае  половин час.

Със зърна от брей

Болните места се натриват със зърна от брей, със зелени обелки от орех, с ядки от печен орех; мажат се с сок от змийско мляко, от корен на решетка, с отвара от киселец, мехлем от борова смола, восък и зехтин приготвен в не калайдисан меден съд, или от мед, оцет, син камък, лимон и краве масло.

Самодивско биле

Воден извлек от росен (самодивско биле) многократно се втрива с напоен памучен тампон на болните участъци. Ако кожата е суха, лечението е с воден разтвор от голо изсипливче в свежо състояние. Третира се с памучентампон 3-4 пъти дневно.

Как разликата на лишеите с другите общи обриви?

Лишеите може да се разграничи от екзема, псориазис и други често срещани обриви въз основа на неговия клиничен външен вид, тъй като лишеите са плоски, лъскави, многоъгълни, лилави до сиви на цвят, склонни към Се появяват в китките, лактите и глезените, а при внимателен преглед съдържат тънки бели линии, наречени стрии на Уикъм.

Когато лихен планус включва оралните тъкани, като устните или бузите, тези бели ленти са лесни за откриване. Не е необичайно лихен планус да се появява на местата на травмата, особено по линиите на драскотини (изкривявания).

Какво представлява лишеите?

Появата на лишей планус зависи от това дали кожата или лигавицата (лигавиците) в устата или влагалището са засегнати:

 • Включване на кожата: Обичайното засягане на кожата с лихен планус се състои от плосък лилав или виолетово-кафяви петна с диаметър няколко милиметра върху кожата. Тези петна са склонни да се намират на вътрешните китки, предмишниците, долните крака точно над глезените и долната част на гърба.
 • Вариант на това заболяване се нарича хипертрофичен лихен планус. Това състояние се появява като дебели, червеникаво-кафяви лезии, които са покрити с люспи. Тези петна са склонни да бъдат на гърдите, но те могат да се появят навсякъде по тялото. Това е особено сърбящ и персистиращ (хроничен) вариант на лишей планус.
 • Атрофичният лишей планус произвежда леко депресирани лезии, които иначе приличат на типичния лишей планус.

Адвантан крем

Адвантан крем е противовъзпалителен лекарствен продукт (кортикостероид) за приложение върху кожата. Потиска възпалителните и алергични кожни реакции и облекчава симптомите, предизвикани от кожни проблеми като зачервяване (еритем), задебеляване на кожата, загрубяване на кожната повърхност, задръжка на течности (едем), сърбеж и други оплаквания (парене или болка).
Адвантан крем се използва за лечение на ендогенна екзема (атопичен дерматит, невродермит), екзема при деца, контактна екзема, дегенеративна, дисхидротична, нумуларна екзема или некласифицирана екзема.
Адвантан се предлага в две различни лекарствени форми, които са с голямо значение за терапевтичния ефект.

Канестен крем

Канестен крем е лекарствен продукт за лечение на гъбични инфекции върху кожата. Клотримазол, активното вещесто в Канестен крем преминава през инфектираните участъци от кожата и унищожава гъбичките. В резултат на това гъбичките умират или растежът им спира.

Канестен крем е лекарствен продукт за лечение на гъбични заболявания (микози) на кожата и лигавицата, причинени от дерматофити, гъбички, плесени и други организми, като Malassezia furfur, както и кожни инфекции, причинени от Corynebacterium minutissimim.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button