Сърбящ скалп и косопад: Причините и 6 лечения

Ако постоянно драскате главата си поради сърбящ скалп, това може да бъде не само от пърхот .

Много състояния могат да причинят сърбящ скалп – от пърхот до трихофития или нещо по-сериозно като бактериална инфекция или автоимунно заболяване.

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

Какви са причините за сърбящ скалп?

Преди да можете да спрете сърбежа, трябва да разберете какво го причинява.

Ето пет често срещани причини и лечения за сърбеж на скалпа:

1. Пърхот и себореен дерматит

Това са най-честите причини за сърбящ скалп.

„Възпалителният отговор на организма Ви към прекомерно нарастване на дрождите причинява сърбеж и лющене, свързани с тези състояния.

Дрожди обикновено живеят на скалпа и други космат области на тялото, но проблемът възниква, когато има твърде много мая присъства „, казва дерматолог Мелиса Piliang, MD.

Лечение: При леки случаи можете да използвате шампоан без рецепта, съдържащ селен или цинков пиритион – съставки, които помагат при контрола на дрождите.

За по-сериозни случаи може да се наложи антимикотичен шампоан, локален кортизон или лечебна пяна, разтвор или крем.

2. Псориазис

Това е хронично автоимунно заболяване, което причинява повдигнати, червеникави люспести петна по кожата или скалпа. Не можете да получите псориазис от други хора.

Експертите нямат ясно разбиране за това, какво точно причинява това разстройство на кожата, но по-вероятно е да го развиете, ако някой от семейството ви го има.

Лечение: д-р Пилиан препоръчва да се опитат без рецепта медикаментозни шампоани, съдържащи каменовъглен катран или салицилова киселина, за да се контролира псориазисът на скалпа. Ако те не работят, се обадете на дерматолог.

Той или тя може да предпише по-силни шампоани и локален кортизон.

3. Гъбична инфекция – Tinea capitis

Това е гъбична инфекция, позната като трихофития, която може да зарази скалпа.

Tinea capitis се простира дълбоко в космения фоликул, причинявайки кръгли петна от косопад, които се увеличават по размер с течение на времето.

Обривът може да изглежда повдигнат и с черни точки или слаб вид.

Лечение: Ако имате травма на инфекция на кожата, можете да използвате без рецепта противогъбична формула, за да се отървете от нея. Не е така със скалпа.

„Тъй като организмът е дълбоко в космения фоликул, ще трябва да вземете орални противогъбични лекарства, за да разрешите проблема“, казва д-р Пилианг. Вашият лекар ще потвърди, че всъщност това е причината за проблема преди да предпишете тези мощни лекарства.

4. Въшки

Въпреки че повечето хора мислят за учениците, когато чуят за  въшки, те могат да нахлуят в скалпа на всички. Д-р Пилиан казва, че въшките предпочитат чистата коса, така че ако имаш случайни въшки, това не означава, че имаш лоша хигиена.

Ако погледнете отблизо, можете да видите малки ницове (яйца), прикрепени към отделните нишки на косата. Те изглеждат малко като пърхот, но те не могат лесно да се разклатят, защото са „залепени“ на косъма. Възможно е също така да видите възрастни въшки, които се движат по главата, но те са по-трудни за наблюдение.

Лечение: Можете да лекувате  въшките с шампоани без рецепта, съдържащи инсектициди пиретрин или перметрин.

„Всяка формула за шампоан за глава за въшки има свой собствен начин за лечение“, предупреждава д-р Пилианг. „Трябва да следвате инструкциите на кутията точно, за да се отървете от въшките“. Те работят добре, ако ги използвате според указанията.

5. Алергични реакции

Боите за коса, екземата и атопичният дерматит са други, по-рядко срещани причини за сърбящ скалп.

Лечение : Алергичните реакции като цяло ще изчезнат сами, ако можете да идентифицирате и избягвате химикала, към който сте алергични. Това е предизвикателно и може да са необходими специализирани тестове в офиса на дерматолозите, за да се определи кой химикал причинява алергията.

Опасно ли е ако имате сърбящ скалп ?

През повечето време сърбящият скалп не е причина за безпокойство. Но има моменти, когато може да покаже нещо по-сериозно. Посъветвайте се с Вашия лекар, когато:

  • Шампоаните без рецепта не помагат
  • Сърбежът ви пази през нощта и засяга вашата работа или обучение
  • Виждате въшки или гънки в косата си
  • Сърбежните петна са много болезнени за допир

Д-р Пилиан казва, че винаги е добра идея да посетите дерматолог, когато имате постоянен сърбящ скалп – дори ако мислите, че това е просто обикновен пърхот. Вашият дерматолог може да го провери и да ви каже кои лекарства ще ви помогнат.

Ако имате и загуба на коса, може да прочетете нашата статия  – Най-добрите естествени средства за косопад

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button