Чай от Глог – Ето какво се случва с тялото, ако пиете чай

Ползи от глог ( на капки, хапчета и капсули ) при проблеми със сърцето, висок холестерол, при простуда и ангина. Всички ползи от глог и валериан са тук.

Кои са ползите от употребата на чай от глог ?

Глогът често се нарича „сърдечната билка“ за различните му кардио-защитни способности.

Ценен за способността да помага и укрепва сърцето както емоционално, така и физически, гроздето от глог е използвано от векове като естествено средство за лечение на всякакви сериозни сърдечни проблеми.

Те включват стенокардия, високо кръвно налягане, втвърдяване на артериите, неправилен сърдечен ритъм и дори застойна сърдечна недостатъчност. Всъщност глогът се използва за лечение на сърдечно-съдови заболявания още през първия век!

Плодовете от глог, листата и цветята се използват днес медицински. Зеленият плод идва под формата на малки червени плодове. Местните американски племена се радват на яденето и използват глог за лечение на сърдечни проблеми, както и стомашно-чревни оплаквания. (източник )

Какво прави глогът толкова лечебен? Изглежда, че това е заради многобройни флавоноиди за начало.

Флавоноидите са мощни антиоксиданти, за които е известно, че ефективно намаляват възпалението, докато повишават имунната функция.

Храненето на диета с богати на флавоноиди храни, напитки и билки е свързана с превенцията на сърдечно-съдови и невродегенеративни заболявания, както и рак.  

Нека да погледнем по-близо точно как малка малка зърна ягода всъщност може да направи огромни подобрения в здравето на много хора.

Приложение, лечение, действие

Глогът  е най-известен със своите полезни тонизиращи ефекти върху сърцето. Като „кардиотонична билка“, глогът се е оказал впечатляващо полезен за всякакви сериозни сърдечни проблеми.

Те включват сърдечна недостатъчност, сърдечни заболявания, ангина пекторис, промени в сърдечния ритъм и атеросклероза †.

Според едно изследване от 2016 г., публикувано в списание Current Medicinal Chemistry, мощните сърдечни ползи на глогта идват от високото си съдържание на полифеноли.

Досега изследванията показват, че глог може дори да има полезен ефект върху конгестивната сърдечна недостатъчност (CHF).

Многобройни проучвания показват, че добавянето на глог е довело до подобряване на сърдечната функция въз основа на редица параметри.

Тези параметри включват кръвно налягане, сърдечен ритъм, сърдечен дебит .

По-специално, при един тест са дадени на 78 пациенти с НІХА Клас II сърдечна недостатъчност   листа и цветя на глог.

След два месеца пациентите, получавали 200 милиграма глог три пъти дневно, имали увеличен работен капацитет на сърцето, както и намаляване на симптомите.

Групата на глог също показва намаление на систоличното кръвно налягане по време на физическата активност.

Друго германско проучване също така показва, че екстракт от глог (LI132 Faros®) е работил почти толкова добре, колкото лекарство за сърдечна недостатъчност с рецепта (каптоприл). И екстрактът от глог има по-малко странични ефекти.

За кръвно налягане

Много научни изследвания, публикувани в The British Journal of General Practice,  са направени на  79 диабетици тип 2 или приемат 1200 милиграма екстракт от глог дневно, или плацебо за общо 16 седмици.

Хипотензивните лекарства са били приемани и от 71% от участниците в проучването. Какво откриха?

В групата на глог се наблюдава по-голямо намаление на диастолното кръвно налягане. Но нямаше групови разлики при намаляване на систолното кръвно налягане.

Свързана статияХипертония: Причини, симптоми и лечения

При болки в гърдите

Намаленият приток на кръв към сърцето причинява болка в гърдите, известна като ангина.

Понякога се бърка с храносмилането. Но истинската ангина може да бъде симптом на коронарната сърдечна болест.

Досега изследванията показват, че глогът може да бъде ефективно естествено средство за избягване и лечение на стенокардия.

Според научна статия, публикувана в списание „Билколечение и токсикология“, биофлавоноидите на глог подпомагат разширяването както на периферните, така и на коронарните кръвоносни съдове.

Това може да подобри притока на кръв към сърцето, което прави глог много полезен за стенокардия.

Предполага се, че проантоцианидини на Hawthorn намаляват напрежението на стените на кръвоносните съдове. Отново, това е много полезно, за да се обезкуражи ангина.

 При висок холестерол

Изследванията върху животни показват, че екстрактът от глог  може да бъде полезно естествено средство за намаляване на LDL  холестерол от организма.

В Китай, глогът се нарича „Shan-Zha“. Изследване, използващо животински субекти, показало някои наистина впечатляващи резултати за здравето от екстракт от етанол от глог на Жонгтайн, сорт див Шан-дха, който има по-големи плодове от глог.

Това изследване през 2016 г. разкрива, че екстрактът от гроздови зърна не само намалява общите високи нива на холестерола, но също така значително намалява холестерола на LDL, холестерола и триглицеридите на черния дроб, както и телесното тегло.

За Атеросклерозата

Изследванията върху животни и лабораторни изследвания показват, че тази билка има антиоксидантни свойства, които предпазват от образуването на плака, което води до здравен проблем, известен като атеросклероза.

Натрупването на плака в съдовете, които доставят сърцето с богата на кислород кръв, може да причини болка в гърдите (ангина) и сърдечни пристъпи, докато натрупването на плака в артериите, които доставят кръв на мозъка, може да доведе до удар.

Общо подобряване на здравето

Научните изследвания, проведени през 2008 г., разкриха, че екстрактът от глог е отличен при намаляване на възпалението. Това важно за здравето, тъй като ние знаем, че възпалението е в основата на повечето болести.

Изследването също така показва, че екстрактът от гроздови зърна е свободен радикал.

Това е изключително полезно за човешкото здраве, тъй като свободните радикали могат да причинят клетъчно увреждане (включително увреждане на ДНК) чрез кражба на електрони чрез процес, наречен оксидация.

Проучването на животни от 2008 г. показва също как екстрактът от гроздови зърна има защитни ефекти за стомашно-чревната система и изглежда, че успешно убива различни видове нежелани бактерии.

Рецепта от глог за сърдечни проблеми

Тази рецепта с глог съдържа невероятнитекачества на глог и към нея се добавят друки здравословни билки, които помагат на храносмилането.

Приемайте в малки количества след вечеря.

Какво ще ви трябва …

 • 1 чаша сушени плодове от глог (80 грама)
 • 1 ябълка – накълцана
 • 1 чаена лъжичка смлян пресен джинджифил
 • 3 шушулки кардамона, смачкани
 • 1 пръчка канела кора от 1 лимон
 • 2 супени лъжици сушен хибискус 1/3 чаша неподсладен 100% сок от нар
 • 1/2 чаша мед или на вкус 2 чаши ракия

Приготвяне:

 1. Поставете всички билки, подправки и плодове в буркан от 1 литър.
 2. Добавете сок от нар и мед, след което напълнете буркана до края пътя с ракия (приблизително 2 чаши).
 3. Приемайте това в продължение на 4 седмици, като често разклащате.
 4. Може да се съхранява на тъмно, хладно място и се консумира най-добре в рамките на 1 година.

История и интересни факти

 • Плодовете, листата и цветята на глог се използват медицински.
 • Видовете от вида Crataegus като глог са родени в умерените райони на Северна Америка и Европа.
 • Глогът има цветя, които растат в малки бели, червени или розови клъстери.
 • Когато Исус е разпънат, венецът на тръни на главата му се смята, че е бил направен от дървото на глог.
 • Ранните записи показват, че дървото на глог е символ на любовта.
 • Сладкото и осезаемо червено плодове на растението глог се използват за направата на конфитюри, желета, вина и сърдечни.
 • Много видове глог се използват за направата на бонсай дървета.

Валериан и глог

Комбинацията от двете е невероятна поради свойствата им.

Валериана се използва за проблеми със съня (безсъние), за нервно претоварване без странични ефекти на конвенционалната медицина.

Използва се и за състояния, свързани с тревожност и психологически стрес, включително нервна астма, истерични състояния, възбудимост, мигрена, стомашно разстройство, леки тремор, мускулни болки, менструални спазми и симптоми, свързани с менопаузата, включително горещи вълни и тревожност.

Валериан не облекчава безсънието толкова бързо, колкото „хапче за сън“, но няма страничните ефекти на конвенционалната медицина.
Валериан действа като успокоително върху мозъка и нервната система.

Изследванията в немски и японски страни потвърдиха, че глогът осигурява мощен сърдечен и циркулационен тоник.

Цъфтящите върхове (листа и цветя) и плодовете лекуват сърдечна слабост, свързана с бъбреците, както и удебеляване на сърдечната тъкан, артериален спазъм и неправилен сърдечен ритъм.

Чрез подобряване на кръвообращението в артериите глогът помага за облекчаване на свързаните с възрастта проблеми с кръвообращението, като скованост в долните крака и лоша памет и объркване (причинени от намален приток на кръв към мозъка). Силните антиоксиданти в глог подпомагат предотвратяването или намаляването на дегенерацията на кръвоносните съдове.

Възможни нежелани реакции и взаимодействия

Не трябва да приемате глог, ако сте бременна или кърмите. Не давайте продукти на глог на деца. Допълването с глог се препоръчва за краткотрайна употреба от възрастни. Ако някоя от симптомите се влоши при приемането на глог, трябва да преустановите употребата и да потърсите спешна медицинска помощ.

За някои потребители глог може да предизвика гадене, разстроен стомах, умора, изпотяване, главоболие, световъртеж, сърцебиене, кървене от носа, безсъние, възбуда и други странични ефекти.

Докато глогът е известен като отличен за сърцето, той може да взаимодейства с рецепта лекарства, взети за сърдечни заболявания.

Медикаментите за други сърдечни проблеми, високо кръвно налягане и мъжка сексуална дисфункция също са известни, че взаимодействат с глог.

Някои специфични лекарства, за които е известно, че вероятно взаимодействат с глог, включват дигоксин, бета-блокери, блокери на калциевите канали (ЦСВ), нитрати, фенилефрин и инхибитори на фосфодиестераза-5.

Ако имате сърдечно заболяване или друго здравословно състояние или понастоящем приемате лекарство (а), консултирайте се с Вашия лекар, преди да вземете продукт от горски зърна или всяка друга добавка от глог.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button