10 ползи от Куркума: Лечебни свойства и противопоказания

Куркума, основната подправка в къри, е може би най-мощната билка на планетата при лечение на много болести.

Тя  има толкова много лечебни свойства, които в момента са публикувани в 6,235 клинични изледвания, доказали ползите от куркума и едно от неговите известни лечебни съединения куркумин.

Ползи за здравето от куркума / куркумин

При изследване ползите от куркума надхвърлят тази на тези 10 лекарства:

 • Противовъзпалителни лекарства
 • Антидепресанти (Prozac)
 • химиотерапия
 • Антикоагуланти (аспирин)
 • Болкоуспокояващи
 • Диабетни лекарства (метформин)
 • Артритни лекарства
 • Възпалителни заболявания на червата
 • Холестерол (Lipitor)
 • стероиди

Сега нека надникнем по-дълбоко в изследванията върху ползите от куркума при потенциално обръщане на конкретни заболявания.

Куркумата е една от 5-те билки за прочистване на черния дроб

Какви са доказаните ползи на Куркумата?

Въпреки че списъкът е много по-дълъг, ние сме избрали 10 лекарства, които бледят в сравнение с куркума в лечението на болести.

Докато четете този доклад, имайте предвид, че едно от най-мощните предимства на куркумина над традиционния медицински подход е липсата на странични ефекти.

Проучване от 2013 установи онова, което индианците знаят отдавна – наистина съдържа съединения с лечебни свойства

1. Антикоагуланти / Антиплетероли

Медицинската намеса обикновено включва следните лекарства за забавяне и предотвратяване на кръвосъсирването:

 • аспирин
 • Клопидогрел (Plavix)
 • диклофенак
 • Еноксапарин (Lovenox)
 • Ибупрофен (Advil, Motrin, други)
 • напроксен
 • Варфарин (Coumadin)

За съжаление, за тези, които са лекувани с тези лекарства (т.е. дълбока венозна тромбоза и белодробна емболия), този подход може да не винаги е най-мъдрото решение.

Предозирането с ибупрофен е един такъв често срещан проблем.

В допълнение към често срещаните нежелани реакции като прекомерно кървене и кръвоизлив, рисковете, свързани с антикоагуланти, изобилстват и включват всичко, от болка в гърба до главоболие, затруднено дишане.

Куркумата, от друга страна, има относително незначителни странични ефекти, освен ако не се приема в изключително големи количества.

Освен това, още от няколко проучвания в средата на 80-те години на миналия век куркуминът в куркума е бил предложен от изследователите, тъй като всъщност е по-добър вариант за тези с васкуларна тромбоза.

2. Антидепресанти

Въпреки, че са проведени малко проучвания върху хора, десетки проучвания показват, че куркумата е особено ефективен при коригирането на симптомите на депресия при изледвания.

За да се справи с този проблем, списание Phytotherapy Research публикува резултатите от едно невероятно новаторско проучване през изминалата година.

Проучването взе 60 доброволци, диагностицирани с тежко депресивно разстройство (МДД), като маниакална депресия, и раздели групата, за да определи как пациентите, лекувани с куркумин и флуоксетин (Прозак) реагират на двете.

Не само че е установено, че всички пациенти понасят добре куркумин, но откриват, че куркуминът е толкова ефективен, колкото и Prozac в депресията.

Според авторите: „Това проучване предоставя първите клинични доказателства, че куркуминът може да се използва като ефективна и безопасна терапия за лечение при пациенти с лека депресия.

Свързана статияЖълт кантарион за лечение на депресия: Ползи и странични ефекти

3. Противовъзпалителни средства

Може би най-мощният аспект на куркумин е неговата способност да контролира възпалението.

Списанието „Онкоген“ публикува резултатите от проучване, в което се оценяват няколко противовъзпалителни съединения и се установи, че аспиринът и ибупрофенът са най-малко ефективни, докато куркуминът е сред най-ефективните противовъзпалителни средства в света.

Тази новина трябва да е достигнала до всяко домакинство в света, след като изследването е било проведено, защото възпалението поставя хората в риск за почти всички болестни процеси, известни на човека.

Куркумата, е една отлична билка за прочистване на кръвоносните съдове.

Днес болести като рак, улцерозен колит, артрит, висок холестерол и хронична болка могат да бъдат в резултат на възпаление.

Курмерията е ключът към лечение на много болестти, като премахването на възпалението е клю към това

4. При проблеми с артрит

Тъй като куркуминът е известен със своите мощни противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства, проведено е проучване върху 45 пациенти с ревматоиден артрит, за да се сравнят ползите от куркумина при куркума с лекарства за артрит (натриев диклофенак), които излагат на риск хората да развиват течове и сърдечно заболяване.

Проучването е разделяло тези доброволци на три групи: лечение с куркумин самостоятелно, натриев диклофенак самостоятелно и комбинация от двете. Резултатите от проучването са:

Групата с куркумин показва най-високия процент на подобрение в общия резултати тези резултати са значително по-добри от пациентите в групата с диклофенак натрий.

По-важното е, че лечението с куркумин е безопасно и не е свързано с никакви нежелани реакции.

Публикувано от Фитотерапевтични изследвания през 2012 г., резултатите от това изследване насърчиха повече човешки изследвания за оценка на невероятните ефекти, богати на куркумин растения като куркума върху хора, страдащи от различни видове артрит.

Свързана статияАртрит и ревматизъм: Каква е разликата?

5. Лечение на рак

От всички ползи, на които учените обръщат внимание за лечението на редица болести, ракът (различни видове) е една от най-добре проучените теми.

Редица лабораторни изследвания върху раковите клетки показват, че куркуминът има противоракови ефекти.

Изглежда, че е в състояние да убие раковите клетки и да предотврати растежа.

Той има най-добри ефекти върху рака на гърдата, рак на червата, рак на стомаха и ракови клетки на кожата.

Едно американско проучване от 2007 г., комбинираният куркумин с химиотерапия за лечение на ракови клетки в червата в лаборатория показва, че комбинираното лечение убива повече ракови клетки, отколкото химиотерапията самостоятелно.

Лабораторните изследвания също така показват, че куркуминът пречи на развитието на рака, растежа и разпространението.

Изследователите съобщават, че куркуминът блокира образуването на ензими, причиняващи рак, при гризачи.

Напоследък куркуминът е получил голям фокус, поради способността му да намалява размера на тумора и да убива раковите клетки.

Най-важното: Куркумата работи невероятно добре, за да помогне естествено за лечение на рак и е особено ефективна при лечението на рак на гърдата, рак на дебелото черво и рак на кожата.

6. За диабет

За понижаване на кръвната захар и обръщане на инсулиновата резистентност, няма по-добро естествено лечение, отколкото добавяне на куркума във вашата диета.

През 2009 г. Biochemistry and Biophysical Research Communications публикува проучване от Университета в Оубърн, което изследва как добавката с куркума може да помогне за  диабета.

Изследването открива, че куркуминът в куркума е буквално 400 пъти по-мощен от Metformin (общо лекарство за диабет) при активиране на AMPK, което подобрява инсулиновата чувствителност, което може да помогне за  диабет тип 2.

В допълнение към коригирането на причините за диабета, куркумин също е доказано, че помага да се преодолеят много от проблемите, свързани с инсулиновата резистентност и хипергликемия.

Вземете например диабетна невропатия и ретинопатия.

Едно от най-честите усложнения на диабета е увреждане на кръвоносните съдове, които причиняват слепота.

Едно проучване установило, че допълването с куркумин може да забави това ужасно усложнение на диабета поради неговите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

7. Гастроинтестинални лечения

Често хората с храносмилателни и стомашни оплаквания стават непоносими към медицинските интервенции, защото стомашната флора е вече компрометирана и лекарствата могат буквално да разкъсат лигавиците.

Един задълбочен анализ на всички проучвания, оценяващи способността на куркумина да лекува възпалителното заболяване на червата (IBS, болестта на Crohn и язвен колит) установи, че много пациенти са успели да спрат да приемат предписаните кортикостероиди, тъй като тяхното състояние се е подобрило толкова драматично, като е взел куркумин!

За много пациенти с IBD (възпалително заболяване на червата) кортикостероидите намаляват симптомите на болката, но увреждат чревната лигавица с течение на времето, което в действителност усложнява състоянието.

Въпреки това,  приемането на куркумин не е имало тези странични ефекти и поради своите противовъзпалителни свойства действително е помогнало да се излекува червата и да се поддържа растежа на добри бактерии (пробиотици).

Свързана статия: Гастрит: Симптоми, причини, съвети за хранене и лечение

8. Регулатори на холестерола

Една от причините сърдечни заболявания  Европа е, че хората развиват преддиабет (прекомерна кръвна захар) с тревожна честота.

От своя страна, диабетици и не-диабетици страдат от често усложнение, наречено оксидативен стрес, което уврежда вътрешността на кръвоносните съдове.

Поради това увреждане на артериите, холестеролът започва да се натрупва, за да закърпи увредените области, което води до високи нива на LDL холестерол.

Традиционно лекарства със статини (като Lipitor) са широко известни, че увреждат бъбреците и черния дроб и причиняват редица смъртоносни странични ефекти.

Те носят холестерола надолу, но никога не се отнасят до тази действителна причина, която е оксидативен стрес, причинен от високи нива на кръвната захар и възпаление.

За щастие   лекарите все повече осъзнават опасните странични ефекти на статин-лекарствата и предписват естествени алтернативи като куркумин и рибено масло вместо това!

Изследване, извършено от „Наркотиците в научноизследователската и развойната дейност“, показва, че куркуминът е равен или по-ефективен от лекарствата за диабет при намаляване на оксидативния стрес и възпаление при лечение на висок холестерол.

Изследвания като тези са причина фармацевтичните компании да се опитат да направят синтетична форма на куркумин.

Свързана статияКакви са препоръчителните нива на холестерола по възраст?

9. Болкоуспокояващо

Едно от най-общоприетите свойства на куркумина в научните общности е способността му да управлява болката.

Само през изминалата година Европейският вестник по фармакология публикува проучвания, които откриват, че куркуминът естествено активира опиоидната система при диабетни плъхове.

Без да се ограничава до състояния на диабетна болка, едно интересно проучване, публикувано и в края на миналата година, ни дава представа за широк спектър от болезнени състояния, които могат да бъдат лекувани с куркумин.

Вземете например тежки изгаряния. Обикновено жертвите на изгаряне се лекуват с опасни опиоиди и нестероидни противовъзпалителни средства.

Въпреки това, поради неговите противовъзпалителни ползи, US Army Institute of Chirurgical Research предполага, че куркуминът трябва да се използва за лечение на изгаряния вместо тези конвенционални медикаменти.

Терапевтичното използване на куркума и други богати на куркумин растения изместват конвенционалните медицински процедури и доказват, че това е легитимно естествено обезболяващо средство.

10. Стероиди

И накрая, ще разгледаме как куркума е от полза за много болести, които обикновено се лекуват с кортикостероиди като:

 • псориазис
 • кожна туберкулоза
 • Ревматоиден артрит
 • склеродермия
 • Хронична болка

В пробивно клинично проучване от 1999 г. е установено, че куркуминът има способността да лекува хронично възпаление на окото.

Обикновено това състояние е било лекувано само със стероиди, но днес е обичайно за лекари, които практикуват функционална медицина, за да предписват куркумин вместо това.

Това, което не може да бъде преувеличено обаче, е, че макар и статистически „сравнимо“ със стероидите при лечението на хроничните заболявания,.

„Липсата на странични ефекти с куркумин е най-голямото му предимство в сравнение с кортикостероидите“, както твърдят авторите в горното проучване От KG Медицински колеж.

За да разберете силата на куркумата  пред стероидни нежелани реакции , вадим извадка за това как може да ви навредят другите лекарства, направена  Националната здравна служба на Обединеното кралство (NHS). Стероидни нежелани реакции са :

 • Акне
 • астма
 • Рак
 • катаракта
 • Забавено заздравяване на рани
 • Диабет
 • глаукома
 • Повишеният апетит (често води до увеличаване на теглото)
 • стомашно разстройство
 • Безсъние
 • Бъбречни и щитовидни проблеми
 • Нарушения на настроението (включително агресия, раздразнителност и бързи промени в настроението, имитиращи биполярно разстройство)
 • Мускулна слабост
 • гадене
 • Риск от инфекция
 • Тахикардия (бързо сърцебиене)
 • Изтъняла кожа (водеща до лесно натъртване)

В крайна сметка, като се вземе предвид голямото количество смъртоносни усложнения, които излагат на риск вашето тяло, лесно е да разберете как приемането на терапевтичен куркумин надвишава силата повечето лекарства.

Странични ефекти от куркума / куркумин

10 ползи от куркума

Странични ефекти

Някои хора съобщават за алергични реакции към куркума, особено след излагане на кожата.

Обикновено това се случва като лек, сърбящ обрив.

В допълнение, наблюдавани приа високи дози куркума, се наблюдава:

 • гадене
 • диария
 • Повишен риск от кървене
 • Хипер активни контракции на жлъчния мехур
 • Хипотония (понижено кръвно налягане)
 • Маточни контракции при бременни жени
 • Повишен менструален поток

Хората, които приемат някои лекарства, също трябва да бъдат внимателни, когато използват куркума в храната си .

Куркумата може да повлияе при приемане на антикоагуланти като аспирин, клопидогрел и варфарин.

Също така може да засегне медикаменти като нестероидни, противовъзпалителни лекарства. Както при всяка друга билка или добавка, използвайте я както е указано.

Добавки с куркума

Заедно с добавянето на куркума във вашата диета може да помислите и за приемането на куркумин под формата на добавка.

Препоръчва се да се консумира CO2, екстрахирана от куркума.

Също така, според проучване, публикувано в Planta Medica, приемането на куркума в комбинация с черен пипер, съдържащ пиперин, подобрява абсорбирането на куркума по цялото тяло.

Добавят се 20 мг пиперин към 2000 мг куркума и увеличават бионаличността на Turmeric 154 процента!

Куркуминът е естествено противовъзпалително съединение

Възпалението е невероятно важно за човешкото тяло.

Той помага на тялото ви да се бори с чужди нашественици, а също така има роля за възстановяване на щетите.

Без възпаление, патогени като бактерии биха могли лесно да превземат тялото ви и да ви убият.

Въпреки че острото, краткосрочното възпаление е от полза, то може да се превърне в основен проблем, когато стане хронично и неправилно атакува собствените тъкани на тялото ви.

Проучване от 2011 година показва ползи при сърдечни заболявания, рак, метаболитен синдром, болестта на Алцхаймер и различни дегенеративни състояния .

Куркуминът понижава риска от сърдечни заболявания

Сърдечната болест е причината за смъртта номер 1 в света .

Изследователите са го изучавали в продължение на много десетилетия и са научили много за това защо се случва.

Не е изненадващо, че сърдечните заболявания са невероятно сложни и различни неща допринасят за това.

Лабораторно проучване от 2009 устави, че Куркуминът може да помогне да се обърнат много стъпки в процеса на сърдечно заболяване

Може би основната полза от куркумина, когато става въпрос за сърдечни заболявания, е подобряването на функцията на ендотела, който е лигавицата на кръвоносните ви съдове.

Добре известно е, че ендотелната дисфункция е основен двигател на сърдечните заболявания и включва неспособността на вашия ендотел да регулира кръвното налягане, съсирването на кръвта и различни други фактори.

Както виждате, причините да приемате куркума са много, изберете своята и просто я приемайте.

Какво е курмума / куркумин ?

Това поставя куркума на върха на списъка като една от най-често споменатите лечебни билки в цялата наука преди най-популярни изследвани билки включват чесън, канела, женшен, джинджифил и млечен бодил.

От 6000+ проучвания, отнасящи се до куркума, най-интересното е, че  куркума се сравнява с конвенционалната медицина, нейните ползи са равни на ползите от много фармацевтични медикаменти. ( Изследвания )

В действителност редица проучвания дори съобщават, че използването на куркумин е по-добро от някои лекарства, отпускани с рецепта.

Zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации.

Ivan Nikolov

Иван Николов е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтовете healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button