Колко джинджифил на ден се консумира, здравословно?

Джинджифилът (Zingiber officinale) е най-широко използваната хранителна подправка в света днес.

Това всъщност е част от растителното семейство, което включва куркума и кардамона, което може да обясни защо ползите за здравето от джинджифил са толкова големи.

Китайците и индианците са използвали джинджифилови тоници за лечение на заболявания в продължение на повече от 4700 години и това е безценна стока по време на римската империя, която се търгува около идването на Христос заради неговите лечебни свойства.

Колко джинджифил на ден се консумира?

И така, какво прави джинджифил толкова добър за нас?

От 115 различни химически компонента ( източник на изследването) , открити в корен на джинджифил, терапевтичните ползи идват от джингол, маслената смола от корена, която действа като силно мощен антиоксидант и противовъзпалителен агент.

Изследване е доказало ефективността на джинджифила за предотвратяване на гадене и повръщане по време на бременност и химиотерапия – проучване на здравният институт на САЩ

 Той е пълен с хранителни вещества и биоактивни съединения, които имат мощни ползи за вашето тяло и мозък.

Колко чаши джинджифил можете да пиете на ден?

 По принцип, вие не трябва да се консумират повече от 4 грама джинджифил на ден – това е доста чаши ! 

Много хора смятат, че джинджифилът може да увеличи производството на жлъчка, но няма научни доказателства за това.

Какво се случва, ако ядете твърде много джинджифил?

Джинджифилът може да причини леки странични ефекти, включително киселини, диария, оригване и общ стомашен дискомфорт. 

Някои жени съобщават за повече менструално кървене, докато приемат джинджифил .

Кой са най-големите ползи от употребата на джинджифил?

Ето 11 ползи за здравето на джинджифила, които се подкрепят от научните изследвания.

Джинджифил съдържа вещество с мощни лекарствени свойства

Джинджифилът е цъфтящо растение, произхождащо от Китай. Подземната част на стъблото е частта, която обикновено се използва като подправка.

Това често се нарича корен на джинджифил или просто джинджифил.

Джинджифилът има много дълга история на употреба в различни форми на традиционна / алтернативна медицина.

Той е използван за подпомагане на храносмилането, намаляване на гаденето и борба с грипа и настинката.

Свеж и нарязан джинджифил изглежда така:

Има високо съдържание на джингол – вещество с мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства

Джинджифилът може да се използва пресен, сушен, на прах или като масло или сок и понякога се добавя към преработени храни и козметика.

Той е много често срещана съставка в редица рецепти. Уникалният аромат и вкус на джинджифина идва от естествените му масла, най-важният от които е джингол.

Джинджол е основното биоактивно съединение в джинджифила, отговорно за повечето от неговите лечебни свойства.

Има мощни противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти.

Направени са редица проучвания, заради ползите при лечение на грип

Джинджифил може да лекува много форми на гадене

Прясен джинджифил

Джинджър изглежда е много ефективен срещу гаденето  

Например, той има дълга употреба като средство за морска болест и има някои доказателства, че може да бъде толкова ефективна, колкото лекарството, отпускано с рецепта .

Джинджифил може също да облекчи гадене и повръщане след операция, както и при пациенти с рак, подложени на химиотерапия, според проучване направено в институт в САЩ.

Според преглед на 12 проучвания, които включват общо 1 278 бременни жени, 1,1-1,5 грама джинджифил могат значително да намалят симптомите на гадене

Въпреки че джинджифил се счита за безопасен, говорете с Вашия лекар преди да вземете големи количества, ако сте бременна.

Някои смятат, че големи количества могат да повишат риска от спонтанен аборт, но понастоящем няма проучвания в подкрепа на това.

Джинджифил може да намали болката и болезнеността на мускулите

Джинджифилът е показал, че е ефективен срещу мускулна болка, причинена от физически упражнения.

В едно проучване консумирането на 2 грама джинджифил на ден, в продължение на 11 дни, значително намалява мускулните болки при хора, които тренират.

Джинджифилът няма незабавно въздействие, но може да бъде ефективен при намаляване на ежедневната прогресия на мускулната болка . Предполага се, че тези ефекти са медиирани от противовъзпалителните.

Анти-възпалителните ефекти

Свеж и нарязан джинджифил

Остеоартритът е често срещан здравен проблем. Това включва дегенерация на ставите в тялото, което води до симптоми като ставна болка и скованост.

В контролирано изпитване на 247 души с остеоартрит на коляното, тези, които приемат екстракт от джинджифил, са имали по-малко болка и са изисквали по-малко лекарства за болка.

Друго изследване установява, че комбинация от джинджифил, мастик, канела и сусамово масло може да намали болката и сковаността при пациенти с остеоартрит, когато се прилагат локално.

Джинджифилът може драстично да понижи кръвната захар

Тази област на изследване е сравнително нова, но джинджифил може да има мощни антидиабетни свойства. В едно скорошно проучване от 2015 г. на 41 участници с диабет тип 2, 2 грама джинджифин на ден намаляват кръвната захар на гладно с 12% .

Той също така драстично подобрява HbA1c (маркер за дългосрочни нива на кръвната захар), което води до 10% намаление за период от 12 седмици.

Също така има 28% намаляване на съотношението АроВ / АроА-1 и 23% намаляване на маркерите за окислени липопротеини. Това са и двата основни рискови фактора за сърдечни заболявания.

Свързана статияКакво е инсулин – Важен хормон, който позволява на тялото ви да усвоява захар

Тази графика показва какво се случва:

Имайте предвид обаче, че това е само едно малко проучване. Резултатите са невероятно впечатляващи, но те трябва да бъдат потвърдени в по-големи проучвания, преди да бъдат направени заключения.

Джинджифил може да помогне за лечение на хронично храносмилане

джинджифил сух

Хроничното храносмилане (диспепсия) се характеризира с повтаряща се болка и дискомфорт в горната част на стомаха. Смята се, че забавеното изпразване на стомаха е основен двигател на храносмилането.

Интересно е, че джинджифил е доказано, че ускорява изпразването на стомаха при хора с това състояние.

След като ядете супа, джинджифил намаля времето, необходимо стомаха да се изпразни от 16 до 12 минути .

В проучване на 24 човека, 1,2 грама джинджифил на прах преди хранене ускориха изпразването на стомаха с 50%.

Джинджифил прах може значително да намали менструалната болка

Менструалната болка (дисменорея) се отнася до болка, усещана по време на женския менструален цикъл.  

Едно от традиционните употреби на джинджифил е за облекчаване на болката, включително менструална болка.

В едно проучване 150 жени са инструктирани да приемат 1 грам джинджифил на ден за първите 3 дни от менструалния период . Джинджър успява да намали болката толкова ефективно, колкото лекарствата мефенаминова киселина и ибупрофен.

Джинджифил може да понижи нивата на холестерола

джинджифил

Високите нива на LDL липопротеините („лошия“ холестерол) са свързани с повишен риск от сърдечни заболявания.

Храните, които ядете, могат да окажат силно влияние върху нивата на LDL. В 45-дневно проучване на 85 лица с висок холестерол, 3 грама джинджифил на прах предизвикват значителни намаления в повечето холестеролни маркери .

Това се подкрепя от проучване , където екстрактът от джинджифил понижава LDL холестерола в подобна степен като аторвастатин , понижаващ холестерола.

И двете проучвания показват и намаления на общия холестерол и триглицеридите в кръвта.

Свързана статияКакви са препоръчителните нива на холестерола по възраст?

Джинджифил съдържа вещество, което може да помогне за предотвратяване на рака

Ракът е много тежко заболяване, което се характеризира с неконтролируем растеж на анормални клетки. Екстрактът от джинджифил е проучен като алтернативно лечение за няколко форми на рак. Антираковите свойства се приписват на 6-гингерол, вещество, което се намира в големи количества в суров джинджифил.

В проучване от 30 човека, 2 грама екстракт от джинджифил на ден значително намаляват провъзпалителните сигнални молекули в дебелото черво. Въпреки това, последващо проучване при лица с висок риск от рак на дебелото черво не потвърждава тези открития .

Има някои, макар и ограничени, доказателства, че джинджифил може да е ефективен срещу рак на панкреаса, рак на гърдата и рак на яйчниците. Необходими са повече изследвания.

Джинджифилът може да подобри функцията на мозъка и да предпази от болестта на Алцхаймер

Оксидативният стрес и хроничното възпаление могат да ускорят процеса на стареене. Смята се, че те са сред ключовите двигатели на болестта на Алцхаймер и свързания с възрастта когнитивен спад.

Някои изследвания на животни предполагат, че антиоксидантите и биоактивните съединения в джинджифила могат да инхибират възпалителните реакции, които се появяват в мозъка .

Съществуват и някои доказателства, че джинджифил може да подобри мозъчната функция директно.

В проучване на 60 жени на средна възраст екстрактът на джинджифил показва, че подобрява времето за реакция и работната памет.

Активният ингредиент в джинджифил може да помогне за борба с инфекциите

Джингол, биоактивното вещество в пресен джинджифил, може да помогне за намаляване на риска от инфекции. В действителност екстрактът от джинджифил може да потисне растежа на много различни видове бактерии .

Той е много ефективен срещу оралните бактерии, свързани с възпалителни заболявания на венците, като гингивит и пародонтит .

Прясният джинджифил също може да бъде ефективен срещу вируса на респираторния синцитиален вирус (RSV), често срещана причина за респираторни инфекции.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button