Тамаринд: Какви доказани Ползи има и противопоказания

Здравните ползи от тамаринд са добре проучени и включват способността за намаляване на възпалението в тялото, подобряване на здравето на очите, подобряване на здравето на дихателните пътища.

В тази статия, базирана на научни проучвания, ще разберете за най-добрите му ползи, от къде да си го закупите и на-честите рецепти с Тамаринд

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

Какви са ползите за здравето от Тамаринд?

Тамаринд се използва за лекуване на кожни заболявания, подобряване на храносмилателната система.

Има свойства за облекчаване на болката, увеличаване на силата на имунната система, треска.

В различни държави позлите му се прилага за подобряване на сърдечно-съдовото здраве,  предотвратяване на рак и дори защита на децата от паразити и глисти.

Тамаринд е вкусен, сладък плод, който има голямо разнообразие от приложения, както за медицински, така и за кулинарни цели.

Той е голямо буйно дърво с вечнозелени листа и плодове, което се развива в шушулки, характеризиращи се с дълги, кафяви черупки. Вътре е лепкава, плътна, сочна каша, което е плодът от тамаринд.

1. Тамаринд помага на храносмилателната система

Тамаринд отдавна се счита за естествено слабително и съдържанието на диетични фибри вероятно има нещо общо с това.

Яденето на тамаринд като плод или като подправка може да увеличи ефективността на храносмилателната система.

Тамаринд също е жлъчно вещество, което означава, че стимулира активността на жлъчката, което може да помогне за разтварянето на храната по-бързо, а фибрите също стимулира стомашните сокове за ускоряване на храносмилането.

Всичко това означава, че храната преминава по-бързо през храносмилателния тракт, което го прави силно слабително, ако страдате от хроничен запек.  

Проучванията показват, че тамариндът е ефективен и срещу хроничната диария!

2. Има ползи за Сърдечно здраве

Проучванията, извършени върху тамарин, показват, че са ефективни за намаляване на кръвното налягане и холестерола в кръвта.

Съдържанието на фибрите в тамаринд със сигурност има нещо общо с намаляването на холестерола, тъй като е известно, че се отстранява излишния LDL холестерол от вените и артериите.

Калият в тамаринд може да бъде отговорен за намаляване на кръвното налягане, тъй като е  вазодилататор, който намалява стреса на сърдечно-съдовата система.

Впечатляващото ниво на витамин С в тамаринд също може да има нещо общо с него, тъй като витамин С е антиоксидантно съединение.

То може да намали въздействието на свободните радикали, тези досадни странични продукти на клетъчния метаболизъм, които са свързани със сърдечни заболявания и голям брой болести.

3. Тамаринд е богат източник на желязо

Тамаринд е много добър източник на желязо, а една порция може да осигури повече от 10% от дневните ви нужди.

Снабдяване с желязо в организма гарантира правилния брой на червените кръвни клетки в организма, което може да осигури подходяща оксигенация на различни мускули и органи, които имат нужда от правилно функциониране на кислорода.

Също така, дефицитът на желязо води до анемия, която се характеризира със слабост, умора, главоболие, когнитивни разстройства и стомашни проблеми. Така че, яжте много тамаринд, за да държите анемията далеч!

4. Нервна функция

Един от най-значимите витаминни елементи на тамаринд е В комплекс.

Тиаминът е отговорен за подобряването на нервната функция, както и за развитието на мускулите, което може да ви помогне да останете активни, да поддържате рефлексивния си и да сте здрави.

5.Отслабване

Едно от уникалните съединения, които могат да се извлекат от тамаринд или да се възползват от него, когато се използват като подправки, се нарича хидроксицитонова киселина (HCA). HCA е свързано

със загуба на тегло, тъй като  инхибира ензима в организма, които помагат за съхраняването на мазнините.

Освен това е известно, че тамарин потиска апетита чрез увеличаване на серотониновия невротрансмитер.

Изследванията все още продължават в тези области, но имат обещаващи признаци като добавка за отслабване!

Свързана статия41 тайни за това как бързо да отслабнем

6. За диабета

Освен способността му да спира натрупването на тегло, инхибирането на този ензим, алфа-амилазата главно спира да абсорбира въглехидратите, които лесно се превръщат в прости захари или мазнини.

Една въглехидратна тежка диета може да увеличи шансовете за неконтролирани нива на глюкоза и инсулин, което е най-големият проблем за хората, страдащи от диабет. Тамаринд може да  контролирате тези колебания.

7. Противовъзпалително средство

Етеричните масла на тамаринд са свързани с редица противовъзпалителни способности, включително намаляване на болката и възпалението на ставите, артрит, ревматични заболявания и подагра.

Също така намалява дразненето на очите.  

Тамаринд показа определена успокояваща и противовъзпалителна способност и следователно се използва в много билкови лекарства при възпаление.

 8. Имунна система

Високите нива на витамин С, както и други антиоксидантни ефекти в етеричните масла правят тамаринд чудесен начин да стимулира имунната ви система и да осигурят дългосрочно здраве от микробни и гъбични инфекции.

Също така намалява появата на паразити в организма поради антисептичните и антимикробни ефекти.

Тя е свързана специално с елиминирането на стомашните глисти при деца в тропическите райони, в които се култивира тамаринд.

От къде мога да си купя тамаринд?

Тамаринд може да си закупите и от България.

Винаги прочитайте етикета, за това колко процента е чист.

Ние ще ви предоставим линкове към сайтове, които открихме че продават онлайн Тамаринд: виж тук, както и тук.

Цената му варира от 4 лв. до 10 лева.

Хранителна стойност на тамаринд

Тамаринд е много ценна стока в света поради многото си хранителни съставки, които допринасят за здравословното му въздействие.

Те включват значително ниво на витамин С, както и витамин Е, В витамини, калций, желязо, фосфор, калий, манган и диетични фибри.

Съществуват и редица органични съединения, които правят тамаринд мощен антиоксидант и противовъзпалителен агент. Ползите за здравето на тамаринд са обяснени по-подробно по-долу.

Свойства, лечение, приложение

Тамаринд е член на семейство Fabaceae и пълното му научно име е Tamarindus indica.

Тамариндското дърво е местно за тропическите райони на Африка, особено в Судан, но се е разпространило в почти всички тропически райони на света, тъй като е толкова полезен и желателен източник на храна и уникално вкусен.

Той е бил култивиран от хиляди години и вероятно се е насочил към Азия преди около 5000 години.

Може да се консумира като суров плод, добавен към десерти, след като е напълно узрял, или може да бъде изсушен и смлян в подправки.

Често се използва при конфитюри и сосове и дори се суши и преработва на бонбони в някои части на света.

Това е нормална съставка в супите и различни ястия в цяла Азия и Южна Америка, благодарение на богатството на здравословни ползи, които този ненормален малък подсеменник съдържа

Нека да разберем повече за това, какви компоненти правят тамаринд толкова мощна и съществена част от нашата диета!

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button