Хибискус – Какви са Доказаните ползи и как се пригoтвя?

Хибискус растенията са известни с големите си цветове, които правят декоративно допълнение към дома или градината. Те също имат медицинска употреба.

Има над 3100 клинични проучвания направени поради ползите му за здравето.

Цветята и листата могат да се превърнат в чайове и течни екстракти, които се използват за лечение на различни условия.

Качествата върху здравето на човек от чая хибискус включват облекчение от високо кръвно налягане и висок холестерол, както и храносмилателната система, имунната система и възпалителните проблеми.

Той помага да се лекува чернодробно заболяване и намалява риска от рак.

Kак да приготвим чай от хибискус?

Билката хибискус може също така да ускори метаболизма и да помогне за здравословна, постепенна загуба на тегло.

Чаят от Хибискус е богат на витамин С, минерали и различни антиоксиданти, като същевременно помага при лечението на хипертония и тревожност.

  • Ако използвате пресни цветя от хибискус, отстранете чашката или зелената част в основата на цветето, към което е прикрепено стъблото. Можете също така да премахнете плодника, който е тънката нишка като тръба в средата на цветето, към която има прикрепени полени. Не е необходимо да правите това, ако използвате сухи цветя.
  • Оставете цветята на хибискус и водата да заврят в голяма тенджера. След като водата започне да кипи, изключете котлона и покрийте съда. В този момент можете да добавите и други билки или добавки като босилек, лимонова трева, лимонова кора и др. Оставете чая да стръмни за 15-20 минути. Смесете меда и сока от лайм, докато се смесят напълно. Прецедете чая.

Какви ползи има Хибискус?

 Могат да бъдат закупени в магазините за здравословни храни като хранителна добавка.

Няма препоръчвана доза, тъй като дозите зависят от продукта, който купувате, и защо го използвате.

Съдържанието в една порция чай е 1,5 г, но проучванията са използвали до 10 г сух хибискус и екстракти съдържащи до 250 мг антоцианини. 

1. За кръвното налягане

Докладът на AHA (American Heart Association), публикуван през ноември 2008 г., посочва, че консумирането на чай от хибискус намалява кръвното налягане при прехипертензивни и леко хипертонични възрастни.

Също така се посочва, че 1/3 от възрастните в Съединените щати страдат от високо кръвно налягане, което също се нарича хипертония.

Проучване, проведено от Odigie IP, предполага, че има антихипертензивни и кардиозащитни свойства, които могат да бъдат от полза за хора, страдащи от хипертония и тези с висок риск от сърдечно-съдови заболявания.

Поради своите противовъзпалителни свойства, чаят хибискус може да намали кръвното налягане с до 10 точки, според изследване, направено в университета „Туфтс“ в Бостън.

За да се получи това драстично подобрение, трябва да консумирате три чаши всеки ден в продължение на няколко седмици.

Също така, чаят от хибискус има диуретични свойства, които увеличават уринирането, едновременно снижаване на кръвното налягане.

 2. Намаляване на холестеролa

Чаят от хибискус има впечатляващи антиоксидантни свойства.

Изследване от 2011 година заявява, че помага за понижаване нивата на „лошия“ LDL холестерол от организма, като по този начин спомага за предпазване от сърдечни заболявания и предпазва кръвоносните съдове от увреждане.

Хиполипидемичните и хипогликемичните свойства на чая хибискус могат да бъдат от полза за тези, които страдат от нарушения на кръвната захар като диабет.

Непозирате, но е отлична билка за прочистване на кръвоносните съдове.

 3. При диабет тип II

Изследване, проведено върху пациенти с диабет тип II, показва, че консумацията на чай от хибискус кисело понижава нивото на холестерола, триглицеридите и липопротеиновия холестерол с ниска плътност, което помага да се управлява тази непредсказуема болест.

4. Защита на черния дроб

 Изследванията показват също така, че антиоксидантните свойства на чая от хибискус също могат да помогнат при лечението на чернодробно заболяване.

Антиоксидантите помагат да защитите тялото ни от болести, защото неутрализират свободните радикали в тъканите и клетките на тялото.

Ето защо можем уверено да кажем, че пиенето на чай от хибискус може да увеличи продължителността на живота ви, като запази доброто здравословно състояние на много органи.

5. Против рака

 Чаят от хибискус съдържа хибискус прототехеуева киселина, която има антитуморни и антиоксидантни свойства.

Проучване, проведено от Катедрата и Института по биохимия в Чун Шан,, Тайван, предполага, че хибискусът забавя растежа на раковите клетки чрез индуциране на апоптоза, известна като програмирана клетъчна смърт.

6. Противовъзпалителни и антибактериални свойства

Чаят от Хибискус е богат на аскорбинова киселина, известна още като витамин С.

Тя е основно хранително вещество, което се изисква от тялото ви да стимулира активността на вашата имунна система.

Чаят на хибискус е известен и с неговите противовъзпалителни и антибактериални свойства.

Ето защо,  предпазва от простуда и грип. Чаят хибискус се използва също и за лечение на дискомфорт, причинен от треска, породен от грип.

7. Отслабване

Чаят от хибискус е от полза и за отслабването.

Отслабнете с чай от хибискус

Ако консумирате храни, които са богати на въглехидрати, това означава, че съдържат захар и нишесте, така че е вероятно да наддавате на тегло.

Друго скорошно проучване установи, че екстрактът от хибискус може да има ефект върху метаболизма, предотвратявайки затлъстяването и натрупването на мазнини в черния дроб.

Изследванията обаче показват, че екстрактът от хибискус намалява абсорбцията на нишесте и глюкоза и може да помогне при загуба на тегло.

Хибискусът възпрепятства производството на амилаза, което помага при абсорбирането на въглехидрати и нишесте, така че пиенето на чай от хибискус предотвратява възникването на абсорбция.

Ето защо, чаят от хибискус се намира в много продукти за отслабване.

Какви са ползите за здравето от Чаят от Хибискус

Чаят от Хибискус се приготвя чрез запарка или варене на части от билката, познато с научното му наименование Hibiscus sabdariffa.

Хибискус е много популярна напитка в целия свят и често се използва като лекарствен чай.

Днес хибискусът е популярен заради потенциала си да понижава високото кръвно налягане.

Съвременните изследвания показват обещание както за чай, така и за екстракт от растение на хибискус за понижаване на кръвното налягане и нивата на холестерола.

Чаят хибискус е рубиненочервен и има кисел вкус. Следователно, той е известен също като кисел чай и има вкус подобен на червена боровинка.

Той е широко разпространен по пазарите в целия  и може да се консумира горещ или студен в зависимост от вашите предпочитания. Чаят от хибискус е с ниско съдържание на калории и е без кофеин.

Прочетете, за да разберете как хибискусът може да помогне за облекчаване на разстроен стомах, високо кръвно налягане, рак, бактериални инфекции, загуба на тегло и треска.

История на билката хибискус

Исторически хибискусът е използван от различни култури като средство за лечение на много състояния.

Чаят от хибискус – Неочаквано силния помощник на здравето

Египтяните използват чай от хибискус за понижаване на телесната температура, лечение на сърдечни и нервни заболявания и като диуретик за увеличаване на производството на урина.

Навсякъде в Африка чаят се използва за лечение на запек, рак, чернодробни заболявания и студени симптоми. Пулпа, направена от листата, се нанася върху кожата, за да лекува рани.

В Иран пиенето на кисел чай е обичайно лечение на високото кръвно налягане.

Въпреки че все още са необходими повече изследвания, това може да бъде добра новина за бъдещето на лечението на сърдечни заболявания. 

Странични ефекти

Въпреки, че има много положителни страни, поради които трябва да се приема, има също така и странични ефекти, с които трябва да сте наястно.

Кръвно налягане: Чаят понижава  на кръвното налягане (антихипертензивно действие). Ето защо не се препоръчва за хора, които вече имат ниско кръвно налягане – състояние, наречено хипотония. Това може да причини припадъци, замайване и дори да увреди сърцето или мозъка, ако се консумира от човек с ниско кръвно налягане.

Халюцинационен ефект: Някои хора могат да се чувстват интоксикирани или да изпитват халюцинации, когато пият чай от хибискус. Следователно, трябва да бъдете малко предпазливи, докато не разберете как тяловото ви реагира на чаят . Не шофирайте и не изпробвайте нищо опасно, докато не знаете какви са  ефекти върху организма ви.

Алергия: Някои хора могат да развият алергични реакции като сърбящи червени очи или сенна хрема, когато консумират чай от хибискус.

При Бременност

Чаят на хибискус не се препоръчва за бременни жени, особено поради еммегогенетичните ефекти, които могат да стимулират менструацията или кръвообращението в матката или тазовата област.

За тези, които се подлагат на хормонални лечения или приемат противозачатъчни хапчета, препоръчително е да се консултирате с вашият лекар относно консумацията на чай от хибискус .

Хибискус, китайска роза

 Не много хора са наясно, че почти 15-30% от чая хибискус се състои от органични киселини. Тези киселини са ябълчна киселина, винена киселина и лимонена киселина. Тези киселини често се срещат в много плодове като грозде и вино.

Те помагат за повишаване на имунитета, насърчаване на по-добра кожа, понижаване на кръвното налягане и холестерол, управление на възпалението и подобряване на храносмилането.

Чаят от хибискус има диуретичен и холеретичен ефект, като по този начин контролира вискозитета на кръвта чрез намаляване на кръвното налягане и подобряване на храносмилането.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Mozaffari-Khosravi H, et al. (N.d.). Влиянието на киселия чай (Hibiscus sabdariffa) върху хипертонията при пациенти с диабет тип II.
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18685605

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button