Астрагалус – За какво помага + 10 ползи

Астрагалът е билка, която се използва в традиционната китайска медицина от векове.

Направени са над 9000 клинични изследвания заради предполагаеми те ползи за здравето, включително стимулиращи имунитета, анти стареене и противовъзпалителни ефекти.

Смята се, че астрагалът удължава живота и се използва за лечение на голямо разнообразие от заболявания, като умора, алергии и обикновена настинка. Използва се също срещу сърдечни заболявания, диабет и други състояния.

Тази статия разглежда многобройните потенциални ползи от астрагал, доказани научно !

Какви са ползите от Астрагалус?

Astragalus, известен също като huáng qí или milvetch, е най-известен с употребата си в традиционната китайска медицина ( достоверен източник ).

Въпреки че има над 2000 вида астрагал, само два се използват главно в добавките – Astragalus membranaceus и Astragalus mongholicus (проучване).

По-специално, коренът на растението е направен в много различни форми на добавки, включително течни екстракти, капсули, прахове и чайове.

Понякога Astragalus се прилага и като инжекция.

Коренът съдържа много активни растителни съединения, за които се смята, че са отговорни за потенциалните му ползи , според клинични проучвания.

Например, неговите активни съединения могат да помогнат за укрепване на имунната система и намаляване на възпалението.

Билката широко се прилага при проблеми с черен дроб, а в статията Топ 6 Билки за Прочистване на Черния дроб, може да научите всияко за него.

Астрагал е билкова добавка, която се използва от векове в традиционната китайска медицина. Предполага се, че засилва имунната система и намалява възпалението. Използва се и за лечение на сърдечни състояния, бъбречни заболявания и др

Може да засили имунната ви система

Astragalus съдържа полезни растителни съединения, които могат да засилят имунната ви система.

Основната роля на вашата имунна система е да предпазва тялото си от вредни нашественици, включително бактерии, микроби и вируси, които могат да причинят заболяване (достоверен източник).

Някои клинични проучвания доказват, че астрагалът може да увеличи производството на тялото на бели кръвни клетки.

Те са клетките на вашата имунна система, отговорни за предотвратяване на болести.

При изследванията върху животни е показано, че коренът на астрагал помага да се убият бактерии и вируси при мишки с инфекции.

Астрагал може да помогне за подобряване на имунната ви система за предотвратяване и борба с бактериални и вирусни инфекции, включително обикновената настинка.

Може да подобри сърдечната функция

Астрагалът може да помогне за подобряване на сърдечната функция при тези с определени сърдечни заболявания.

Според проучване, той може да разшири кръвоносните съдове и да увеличите количеството кръв, изпомпвана от сърцето ви .

В клинично проучване пациентите със сърдечна недостатъчност получават 2,25 грама астрагал два пъти дневно в продължение на две седмици, заедно с конвенционално лечение. Те преживяха по-големи подобрения в сърдечната функция в сравнение с тези, които получават стандартно лечение самостоятелно (линк към проучването).

В друго проучване пациентите със сърдечна недостатъчност получават 60 грама дневно астрагал до IV заедно с конвенционалното лечение. Те също са имали по-значителни подобрения в симптомите от тези, които са получавали само стандартно лечение (достоверен източник).

Въпреки че резултатите от изследванията са смесени, астрагалът може да помогне за подобряване на сърдечната функция при пациенти със сърдечна недостатъчност и намаляване на симптомите на миокардит.

Може да облекчи страничните ефекти от химиотерапията

Химиотерапията има много отрицателни странични ефекти. Според някои изследвания астрагалът може да помогне за облекчаване на някои от тях.

Например, едно клинично проучване при хора, подложени на химиотерапия, установява, че астрагалът, даден от IV, намалява гаденето с 36%, повръщането с 50% и диарията с 59% .

По подобен начин, няколко други проучвания са доказали ползите от билката за гадене и повръщане при лица, подложени на химиотерапия за рак на дебелото черво.

Освен това, едно клинично проучване показва, че 500 mg астрагал до IV три пъти седмично може да подобри екстремната умора.

Въпреки това, астрагалът изглежда е полезен само през първата седмица от лечението (линк към проучването).

Когато се прилага интравенозно в болнична обстановка, астрагал може да помогне за облекчаване на гадене и повръщане при тези, подложени на химиотерапия.

Какво да запомним за Асрагала?

Асрагала е растение от семейството на Leguminosae (боб или бобови растения), с много дълга история като помощник за имунна система.

Нейните корени са в традиционната китайска медицина, в която се използва като адаптоген от хиляди години – което означава, че тя помага на тялото да се бори със стреса и болестите. Днес, билката се използва за лечение на множество различни заболявания.

Астрагал съдържа три компонента, които позволяват на растението да има такова положително въздействие върху човешкото здраве: сапонини, флавоноиди и полизахариди, които са активни съставки, съдържащи се в някои растения, включително някои плодове и зеленчуци.

Сапонините са известни със способността си да понижават холестерола, да подобряват имунната система и да предотвратяват рака.

Флаваноидите, които се срещат и в астрагал, имат зравословни ползи чрез клетъчна сигнализация.

Те показват антиоксидантни качества, контрол и изчистване на свободните радикали и могат да помогнат за предотвратяване на сърдечни заболявания, рак и имунодефицитни вируси.

Други действия на Астрагал

В традиционната китайска медицина билката е била приветствана като защитник срещу стрес, както психически, така и физически.

Корен от астрагал: лекува, спира стареене, рак

Астрагал има ползи за редица органи и заболявания. Въпреки че са необходими още проучвания при хора за укрепване на неговата ефективност, успехът при плъхове, мишки и други животни е довел до прогресивно изследване на билката.

Поради огромния успех на толкова много научни изследвания и проучвания, навсякъде се появява нова информация за астрагал.

Най-общо, най-голямата му сила е предотвратяването и защитата на клетките срещу клетъчна смърт и други вредни елементи, като свободни радикали и окисляване.

Билката Астрагал има антивирусни и антибактериални свойства. Смята се, че тя може да стимулира организма да произвежда интерферони, което  са протеини, които задействат имунната система да реагира на чужда инвазия.

Билката се  използва за лечение на пациенти, страдащи от вирусен миокардит на Coxsackie B и е установено, че тези пациенти са имали подобрена естествена клетъчна активност.

Дозировка и приложение

Астрагал се предлага като отвара, тинктура, таблетки или капсули, локално и дори под формата на инжекции в азиатски клинични болници. Чаят се се прави  от 3 до 6 грама сух корен на 200 грама вода. Сместа трябва да се вари 5 минути и да се остави  още 20 минути.

При таблетките се приемат 500 mg –  две до три таблетки или капсули обикновено на ден.

Пригответе тинктура в съотношение 1: 5, в 30% етанол и 3-5 мл. трябва да се приема три пъти дневно.

Направете мехлем за локално приложение с концентрация 10% астрагал.

 Действа противовъзпалително

Възпалението е в основата на повечето заболявания. От артрит до сърдечно-съдови заболявания, това често е виновникът за увреждане на организма.

Много проучвания показват, че благодарение на неговите сапонини и полизахариди, астрагал може да намали възпалителните процеси в  редица заболявания и състояния, да помогне да се лекуват рани,  намаляване на възпалението при диабетна и  бъбречна недостатъчност

Укрепва имунната система

Това е най-силното качество на билката. Използва се за това качество от хиляди години насам. Изследване от Пекин показва способността му да контролира t- клетки 1 и 2, коите по същество регулират имунните отговори на организма.

Въпреки че все още не са определени до пълна степен възможностите на билките, съществуват достатъчно доказателства, че астрагал, използван като допълнителна терапия, ще бъде използват за лечение на редица заболявания след време.

Забавя или предотвратява растежа на туморите

Много от последните изледвания показват успеха на веществата в астрагала, като  сапонини, флавоноиди и полизахариди при понижаване или елиминиране на тумори.

Тестван е при  лечение на рак на черния дроб, астрагал показва потенциал за обръщане на резистентността към много лекарства, съгласно проучване, публикувано в Journal of Pharmacy and Pharmacology.

Защита на сърдечно-съдовата система

Флавоноидите, присъстващи в астрагал , са антиоксиданти, които помагат да се предотвратят натрупването на плаки в артериите и елеминират стесняването на стените на съдовете чрез защита на вътрешната стена на съда.

В допълнение, проучване от 2014 г., публикувано в китайския вестник за интегривна медицина, предлага инжектиране на астрагал.

Комбинирано с конвенционално лечение на вирусен миокардит (възпаление на средния слой на сърдечната стена), което прави лечението по-успешно при сърдечните заболявания.

Свързана статия:Диабет: Симптоми, причини и лечения

Лекува рани

Поради своите противовъзпалителни свойства, астрагал има дълга история за лечение на рани.

Радикс астрагали, друго име за сухия корен на астрагал, се използва в традиционната китайска медицина за лекуването и регенерирането на увредени органи и тъкани.

В проучване от 2012 г. на Института по фармация в университета „Джъдзян“ раните, третирани с астрагалозид IV (активната съставка в изсушен корен на астрагал), показват, че степента на възстановяване се увеличава двукратно до три пъти в продължение на 48-96 часа.

 Чрез това става ясно, че астрагал е обещаващ природен продукт за премахване на белези и лекуване на рани.

Странични ефекти от Астрагал

Астрагала обикновено е безопасен за употреба без сериозни нежелани реакции.

Възможни са взаимодействия с други билкови добавки, така че започнете с по-малки дози, за да предотвратите странични ефекти.

Въпреки това са докладвани незначителни странични ефекти в проучвания, като обрив, сърбеж, хрема, гадене и диария ( проучване).

Когато се прилага от IV, астрагалът може да има по-сериозни странични ефекти, като неравномерен пулс. Той трябва да се прилага само чрез IV или инжекция под лекарско наблюдение (клинично проучване).

Жените, които са бременни и кърмят, не трябва да използват астрагал, тъй като няма достатъчно изследвания, за да се определи, че е безопасен за майката и бебето.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Zhang, C. X., Ho, S. C., Chen, Y. M., Fu, J. H., Cheng, S. Z. и Lin, F. Y. По-големият прием на зеленчуци и плодове е свързан с по-малък риск от рак на гърдата сред китайските жени. Int J рак 7-1-2009; 125 (1): 181-188. 

  • Др. WU HM, Интервенции за предотвратяване на инфекция при нефротичен синдром (2012 ) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22513919
  • Др. Matkovic Z, Ефикасност и безопасност на Астрагал при лечението на пациенти със сезонен алергичен ринит. (2010) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19504468
  • Wu, X. S., Chen, H. Y. и Li, M. [Клинично наблюдение върху ефекта от комбинираната употреба на Astragalus и инжектиране на съединение salviae при лечение на остър мозъчен инфаркт]. Zhongguo Zhong.Xi.Yi.Jie.He.Za Zhi. 2003; 23 (5): 380-381.
  • [Ефект от инжектирането на Astragalus върху плазмените нива на фактори, свързани с апоптоза при пациенти на възраст с хронична сърдечна недостатъчност]. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16181532

Актуализация на статията на 2 октомври 2019 година !

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button