Шипка – незаменимата билка при грип и простуда. Чай.

Шипката  се  прилага  много  широко  в  народната медицина. 

Тя  има  богато  съдържание  на  витамин  С,  благодарение  на  което  подобрява  клетъчните  процеси  и  заздравява  капилярите. 

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

Какви са ползите от чай от Шипка?

С  лечебна  цел  се  използват  плодовете, като широко е препоръчвана за лечение на грип.

Шипковите плодове се използват при авитаминоза, пролетна умора, след тежко  боледуване  и  при  други  болестни  състояния,  свързани  с  намаляване  защитните  сили  на  организма  и  на  жизнения  тонус. 

Прилагат  се  при  висока  температура, кървене  на  венците,  диария,  жълтеница,  хепатит  и  други  чернодробни  заболявания, при маточни кръвоизливи и др. 

Препоръчват се и като диуретично  средство при бъбречни и сърдечно‐съдови заболявани

Видове култивирани шипки:

За култивиране се използват 3 вида шипка:

Роза канина – широко разпространена из храсталаците, припечните и ерозираните места до 1000 м надморска височина. Тя е силно студоустойчива и сухоустойчива. Светлолюбива е. Цъфти през м.май, а плодовете и узряват през м.септември и се берат еднократно през септември/октомври. Плододаването започва от третата година. От този вид са селекционирани сортовете Пловдив и Светла.

Пловдив – Този сорт е най-разпространен. Представлява висок храст без бодли. Плодовете са едри, с голяма месеста част и с добри вкусови качества. Има високо съдържание на витамин С. Има голяма родовитост – от 1 съцветие се образуват от 10 до 20 плода. Средният добив от 1 дка е 1000 – 1200 кг. Сухоустойчив сорт. Подходяща е за отглеждане до 800 м надморска височина.Използва се най-вече за производство на дрога.

Светла –  Представлява средно висок храст без бодли и издънки. Плодовете са светлочервени, продълговати и много едри. Имат голяма месеста част. Сортът е родовит – на 1 храст годишно се образуват по 1300 плода. Средният добив е 1500 кг от 1 дка. Съдържанието на витамин С е високо.

Подходящ е за производство на витаминозни брашна, люспа и мармалади. Роза ругоза: разпространена е в по-високите райони. Храстът е по-нисък.

Цветовете са различно оцветени: червени, розови и бели. Цъфти непрекъснато от май до октомври, затова и брането става от края на юли до края на октомври.

Плодовете са едри, сферични или сплеснати. При узряване стават яркочервени, розови или оранжеви. Плододаването започва от втората година. От този вид е селекциониран сортът Нектар.

Химичен състав на шипка

Съдържат витамин С, който се натрупва в най-голямо количество при започване на узряването, според проучване от 2013 година

Освен витамин С съдържат каротен, витамин B2, К1 и Р, захари, пектинови вещества, органични киселини (лимонена и ябълчна). В семената се съдържа тлъсто масло, богато на витамин Е.

Отглеждане на шипка

Създаване на насаждение

Подготовка за създаване на култивирано шипково насаждение:

Определя се мястото. Почиства се от камъни и се изорава, ако е възможно.

– Маркират се местата за засаждане. Междуредията са 3-3,5 м., а вътре в реда 1,5 м.

– Изкопават се дупки около 50/50/50 см. 13 – Препоръчва се за всяка издънка (част от храст) да се сипе в дупката няколко пласта прегорял оборски тор, 200 г суперфосфат, 50г калиев хлорид, 60 г карбамид премесен с пръст.

– Преди засаждане корените на растението се подрязват леко и се препоръчва потапяне в глинена каша. Засажда се 3-4 см по-дълбоко от колкото е било в питомника (почвата). Притъпква се и се полива обилно. – Първите 1-3 г. младите шипки се пазят от буренясване с 1-2-3 междуредови обработки годишно.

– Първите 1-2 г. се подхранват с воден разтвор от птичи тор (1:10) или торова течност (1:3) средно по една кофа на храст. Може и подхранване с азотни, фосфорни и калиеви торове средно с 100 – 150 г на храст преди дъжд или поливка.

Правила за събиране

Не се налага редуване на находищата и ограничения в чер- пенето. При бране да не се отрязват и чупят клони и цели храсти. Виж общите правила за събиране на билки в Правила за събиране на качествени билки.

Действие и приложение:

Шипката се слави като „царицата на билките“. По съдър- жание на витамин С тя няма аналог в растителния свят.

Шипки: Срещу кашлица, кръвно, болни бъбреци

Нейните плодове съдържат 20 пъти повече витамин С от лимона, три пъти повече пектин от ябълката и два пъти повече каротин от моркова.

Освен това е богата на орга- нични киселини, магнезий, лимонена и ябълчена кисели- на, захари.

Семките ѝ съдържат етерични масла и големи количества полизахариди, каквито в другите плодове поч- ти няма.

Шипката има редица приложения в конвенционалната медицината, и в народната медицина.

Използва се за укрепване на сърцето и стените на кръвоносните съдове.

Прилага се като запарка от чай при стомашни проблеми и бронхиални заболявания.

Високото съдържание на ви- тамин В1 и В2, както и на калций и магнезий, също и дъ- билни вещества, оказват много благотворно влияние вър- ху организма, повишават имунитета и лекуват също така камъни в бъбреците и възпаления на отделителната сис- тема.

Голямото съдържание на соли засилва още повече лечебните действия на този ценен плод. Препоръчва се за редовна употреба при болни от диабет.

Рецепти, ползи и лечебни свойства: Билка при грип

Използуват се плодчетата в прясно състоя-ние и изсушени, очистени от семената под формата на „люспи“, които запазват витаминното си съдържание през цялата зима.

Най-добре е да се консумират без преработка, за да не се намалява съдържанието на витамин С в тях. Може да се използува и отвара от 1 супена лъжица шипки с 250 см3 вода, която се пие като чай.

Употребява се и т. нар. „шипково вино“ (1/2 кг шипки с 4—5 л вода и 1/2 кг захар се държат до печката при често разклащане. След една седмица се прецежда и се пие вместо вода).

Шипков мармалад

0,6 кг шипка се залива с вода докато го покрие за една нощ. На сутрина се вари за половин час със добавяне на вода, за да не прегори и се претрива през цедка и прецеденото се отделя в голяма тенджера.

Останалата люспа наново се залива, вари се 10 минути и се претрива в голямата тенджера.

Претрива се и трети път, след което от люспата практически е отделена цялата месеста част във вид на гърст сок или пюре.

Към получената гъста течност, пюре в голямата тенджера се добавя захар 1 : 1 или  0,5 : 1 по ваш вкус.
Вaри се докато се сгъсти. Налива се горещо в буркани и се затваря. получават се 5-6 бурканчета от среден размер.

По желание шипковия мармалад се прави наполовина с шипки, наполовина с ябълки /обичайно купешкия мармалад е направен именно така/.

Шипковият мармалад приготвен у дома е много вкусен и ние горещо ви препоръчваме да си направите и вие. Не е трудно, и 1-2 часа, които ще използвате напълно си струват.

При диария

Две препълнени супени лъжици (около 40г) добре измити сушени шипки се поставят в марлена торбичка и се заливат с 1-2 чаени чаши кипяща вода, прибавя им се 30г пчелен мед или 20г захар и се варят в емайлиран съд около 15мин.

Избавете се от кошмарното разстройство

Свареният шипков чай се оставя да престои 5-6 часа, за да се извлече напълно съдържаащият се в шипките витамин С.

По желание може да се ароматизира с парченце лимон.
Приготвеният по описания начин шипков чай е с максимално съдържание на витамин С.

Заливането на шипките с вряла вода прекъсва разрушителното действие на ензимите, окисляващи витамин С, а прибавените във водата захари му влияят стабилизираащо.

За да се осигури по-голямо съдържание на витамин С в шипковия чай, той трябва да се вари и да се съхранява в здрави емайлирани съдове от огнеупорно стъкло.

При това те трябва да са добре захлупени.

Имунната система

Шипката стимулира имунната система – това ще доведе до по-рядко боледуване, ще сте предпазени от различни алергии и инфекции, според проучване от 2017 година.

Благодарение на лекото си разхлабващо и диуретично действие, шипката ще помогне на тялото ви да се освободи от токсините и отпадните продукти.

Подобрява храносмилането

Чаят от шипки ще подобри храносмилането и усвояването на полезните вещества от храната препоръчваме ви чай от шипки при раздразнен стомах и язва.

Шипката ще ви помогне да се справите и със запека, това може да се случи като пиете една чаша чай от шипки сутрин.

Болки в ставите

Чаят от шипки е много подходящ за хора, които страдат от болки в ставите – спрете  да приемате съмнителни хранителни добавки, които ви обещават несигурни резултати.

Вместо това изпийте няколко чаши чай от шипка. Шипката намалява болката и подуването на  ставите. Ако страдате от артрит, пийте редовно чай от шипки, това ще доведе до повишаване на подвижността на засегнатите стави с 25 %.

За бъбреците

Чай от шипка при пясък и камъни в бъбреците

Вземаме 30г. шипка в един литър вода.
Варим я 15 мин.
Пие се като чай против камъни, пясък в бъбреците, а само семките – за чай против заболявания на бъбреците и черния дроб.

При високо кръвно налягане

Една супена лъжица плодове от шипка се заливат  се 1 чаена чаша гореща вода, варят се 10 минути, смесват се с 1 супена лъжица мед  и се оставят да киснат няколко часа. От прецедената отвара се приема по ½ чаена  чаша 2‐3 пъти дневно. Напитката се съхранява в плътно затворен съд.

За засилване на имунитета

Приготвя се шипково вино, като ½ кг. шипки се  смесват с ½ кг. захар и се заливат с 4÷5 л. вода. Сместа се държи на топло и често  се разклаща. След една седмица се прецежда и течността се пие вместо вода.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button