Туртата – ТОП билката лекуваща миома и доброкачествено образувание на матката

Може би всеки един от нас е виждал туртата, в градната на баба или, като красиво цвете. Малко от нас, обаче подозират за неговите лечебни своисва. 

Туртата е цвете с жълти, оранжеви и жълто-кафяви багри и много приятен аромат. Цветето е непретенциозно и цъфти изобилно. У нас може да го срещнете често като украса на паркове, градини и балкони.

Не всички хора обаче знаят, че туртата освен красиво цвете е много полезна билка. Тя повлиява много добре миомните възли при жените.

Отглеждане

Тагетесите са изключително невзискателни към условията на средата. Това ги прави много лесни за отглеждане. Те са топлолюбиви растения – при температура под 10º C придобиват особен налеп и прекратяват растежа си, а под 0º С загиват. Оптималната температура за растеж и развитие е над 18º С, затова изчакайте да мине опасността от късните пролетни слани преди да ги засадите на постоянно място в градината. За да цъфтят пищно им е нужна пряка слънчева светлина. Понасят и леки краткотрайни засенчвания, но това намалява интензивността на цъфтежа.

Действие:

В туртата се намират флавоноиди, етерично масло, дъбилни вещества и др. Главното й действие е антисептично и тонизиращо. В нашата страна туртата се използва рядко като подправка, но в родината им Америка и в Централ­на Европа с листата се ароматизират много блюда. С листата се подправят салати, месни гозби, и месни консерви и се слагат там, където се използва розмаринът.

–          при простудни заболявания и кашлица

–          при гъбични инфекции

–          при измръзвания

–          против отоци

–          средство за премахване на мазоли

–          при лечение на кръвоизливи, миоми на матката, маточни възпаления, кисти и при стерилитет у жените

–          при кожни заболявания – екзема, обриви, пъпки, акне

–          като подправка

Антибиотични и бактерицидни свойства.

Туртата притежава антибиотични и бактерицидни свойства. В някои страни се използват за обеззаразяване на почвата като предшестваща култура. Интересен е и фактът, че Тагетесите, които са засадени в близост до домати или др. зеленчукови растения ги предпазват от редица гъбни заболявания, най-вече от фузариоза, защитават и от някои видове нематоди.

В Индия от Тагетеса се извлича масло, което заедно с маслото от сандалово дърво се използва за производството на парфюми. В Китай го прилагат за лечение на кашлица, при простудни заболявания, колики и др. В народната медицина е средство за премахване на мазоли, против оттоци, измръзвания и гъбни инфекции.

Извлек

извлек – 3 с.л. тъмно оранжеви съцветия турта се заливат с 500 мл студена вода, оставят се да престоят 6-8 ч, след което се варят 15 мин в добре затво­рен съд. Прецежда се след като се и се приема затоплен преди храна сутрин и вечер.

Лечението на миомите

Отвара от турта и невен е добра алтернатива за лечението на миомите. Към тези билки се прибавя и широколист живовляк. Трябва ви по една лъжица от трите билки. Варете билките за 5 минути. След това задължително ги оставете да се накиснат за около час. Прецедете и подсладете с мед. Получената отваря трябва да приемате в рамките на деня, в който сте я направили.

Киста на яйчника

При киста на яйчника за успешно лечение се използва билковата комбинация – невен, турта и бял равнец. Този лек е препоръчван от лечителя Димков и все още продължава да бъде популярен. Нуждаете се по лъжица от билките. Сложете ги в литър вода и ги варете 3-4 минути. Изчакайте да се изкиснат за около 20 минути. Отварата се приема 3 пъти на ден по 300 милилитра половин час преди хранене.

Под формата на капсули и таблетки

Обикновено 2 капсули покриват необходимата дневна доза. Приема на билката под тази форма е препоръчително за пациенти с кандида, гастрит и пептична язва.

Настинка до грип

Моят опит: Използвам изключително много спиртен извлек от пресна турта, като го комбинирам със спиртни извлеци от още четири пресни билки: цвят невен и стръкове върбинка, котешка стъпка и мента бласкун.
 
Забележка: стрък означава стебло, цвят и листа.
Тази комбинация близките ми в къщи са нарекли мамини капки, защото лекуват всякакви неразположения-от настинка до грип. Особено са ефикасни, когато се вземат още при възникването на неразположението.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button