Лечебна ружа: 7 Лековити Ползи от употребата (2021)

Лечебната ружа е използвана от дълбока древност в медицината.

В статията ще разгледаме най-важните ползи от нея.

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

За какво помага лечебната ружа ?

Използвана е за лечение на редица проблеми, като :

1. За кашлица

Два грама смачкани коренище бяла ружа запълване на филтъра (марля, фино сито), залейте сместа – един милилитър винен спирт плюс Четиридесет и петте милилитра вода.

Течащия флуид за събиране, а след това напълнете я слез. Така се повтаря в продължение на един час. В резултат на това трябва да получите около 37 грама течност, която трябва да се добавят 63 гр захар и топлина, докато се разтвори.

2. При бронхит

1 чашка от 25-50 г отвар­ ка от бял равнец (цвят), бяла ружа (цвят), волски език (листа), тесен живовляк (листа), подбел (листа) и сладко коренче – по 50 г от всяко.

От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, приба­ вят се 2 супени лъжици чист пчелен мед и ври още 10 минути; като изстине, се прецежда.

3. Хронично възпаление на глътката

На  всеки 23 часа се прави гаргара с хладка отварка от корените на бяла ружа (една супена лъжица корени се варят в 200 г вода 10 минути) или със слабо подсолена вода (1/4 чаена лъжичка сол в чаша хладка вода).

4. За Остър бронхит

Отварка от смрадлика, шипка, червен трън (драка), червена върба, синя ружа (градинска перуника) и бяла ружа с варен мед 250 г корени от смрадлика, 130 г шипка (плода), 100 г червен трън (корен), 25 г червена върба (корен), 35 г синя ружа (корен) и 50 г бяла ружа (цвят).

Абсцес на белите дробове

Чай от смрадлика (корени) 250 г, шипки (корени) 180 г, трънка (корени) 100 г, бяла ружа (алтея, корени) 250 г, червена върба (корени) 20 г, и ръж (зърно) 25 г.

Сухота в устата

Гаргара. Прави се с отварка от корените на бяла ружа сутрин, обед и вечер преди ядене.

Какво е лечебна ружа /Althaea officinalis L. ?

Лечебна ружа е едно от класическите лечебни растения, използвани както в официалната, така и в народната медицина.

Употребяват се цветовете, листата и корените на растението.

Корените съдържат слуз, нишесте, пектин, бетаин, аспарагин, фигастерин, обикновено масло, захари и соли, а цветовете и листата – главно слуз, етерично масло, витамин С и др.

Комплексът от активни лечебни вещества е причина медицинската ружа да се утвърди като важно омекчаващо средство при лекуването на кашлица, простуда, катар на дихателните пътища.

Лечебна ружа е сред лечебните растения, чийто корени са най- ценни, което е довело до унищожаването на диворастящите й находища.

Тъй като не са оставяни растения за самовъзобновяване и период на покой, в който не се бере от находищата, те силно са намалели.

За да се опази видът в природата, събирането му от естествените находища е забранено.

Нуждата от суровина обаче е довела до необходимост от култивиране на лечебната ружа от години коренът от нея се добива само от култивирани площи.

За какво се използва корен от ружа?

Хората са използвали корен от ружа в билколечението от векове.
Коренът на на лечебна ружа идва от растението ружа и прилича на кафява влакнеста люспа.

Цветовете, коренът и листата на растението ружа са годни за консумация.

Лечебните свойства на корен от ружа идват от слузта или сокоподобното вещество, което растението произвежда.

Слузът на растението съдържа антиоксиданти, а изследванията показват, че той образува покритие върху кожата и храносмилателния тракт.

По този начин може да помогне при дразнене на кожата и проблеми с храносмилането, като язви.

Произход и разпространение на лечебна ружа

Смята се, че медицинската ружа произхожда от средиземноморските страни, но като диворастяща тя се среща в цяла Европа и Западна Азия. Расте по бреговете на реките, езерата, край моретата.

Отглежда се като култура в Белгия, Германия, Унгария, Украйна и Франция.

при възпаления на дихателните пътища

У нас медицинската ружа се среща във всички райони на страната. Поради интензивното използване на естествените находища в миналото, запасите от нея значително намаляха.

Ето защо в момента тя се ползва от статута на защитен вид. Събирането и за стопански цели е забранено и необходимите количества суровина се набавят от култивирани площи

Съдържание в Лечебна ружа

слизести вещества, нишесте, пектин, аспаргин, бетаин, фитостерин, обикновено масло, захари, соли, танин, фосфати и минерални вещества.

Лечебна ружа – Начин на приложение:

Външно приложение: За гаргара при гърлобол и пресипнал глас, за жабурене при възпалени венци, за налагане на лапи при циреи, рани, екземи, отоци, за компреси при възпаление на очите.

Вътрешно приложение: 1 с.л. от билката се залива в 500 мл хладка вода. Кисне 2 часа. Пие се подсладено с мед 15 минути преди ядене по една винена чашка, 4 пъти дневно.

Отглеждане на лечебната ружа

Медицинската ружа е топлолюбиво и светлолюбиво растение. Тя е взискателна към влажността и хранителните вещества.

Изисква висока почвена влажност през всичките си фази по време на вегетацията. Необходимо е обилно да се наторява с органични и минерални торове.

Най-подходящи за медицинската ружа са рохкавите, водопропускливи и чисти от плевели почви. Те трябва да бъдат с добър воден, въздушен и хранителен режим.

Такива са леките черноземни и наносни почви край речните долини. Медицинската ружа се отглежда като двугодишна култура.

Може да бъде включена във фуражните сеитбообращения или да се отглежда на самостоятелни площи.

Насажденията от медицинска ружа през първата година се използват за получаване на листа и цветове, които се прибират ръчно през фазата на цъфтежа.

През втората година се използват за добиване на корени, листа и цветове. Цветовете се сушат на сянка, разстлани на тънък слой.

Листата

се берат без дръжки и клонки.

През първата година се обира една трета от листата. През втората година прибирането става на 2 пъти: половината листа се обират през юни, а останалите през септември.

Обраните листа се сушат на сянка или в сушилня при 35 – 40 градуса по Целзий. Влажността на сухите листа трябва да бъде до 12 %. Допускат се до 3 % натрошени листа и едри части от растението. Не се допускат листа нападнати от ръжда.

Корените

се изваждат през октомври на втората година или през пролетта на третата година. Извадените корени се почистват от стъблата, от вдървесинената част и тънките коренчета.

Измиват се с течаща вода. Нарязват се на дължина 8 – 10 см, обелва се кората им 21 и след това се разцепват по дължина на 2 до 4 части. Сушат се в сушилни при температура до 40 градуса по Целзий.

Влажността на изсушените корени трябва да е до 12 % и не трябва да има повече от 3 % тънки /до 5 мм/ такива. Използват се и обелките на корените. От 1 дка се получават 50 – 60 кг сухи цветове, 100 – 150 кг сухи листа и 200 – 300 кг сухи корени.

Цена

Търсенето на билката е относително постоянно. Пазарни продукти са корени небелени, с изкупна цена около 5 лева за килограм; корени белени -8 – 10 лв/кг, обелки от корени 2 лв/кг, листа и цветове – около 6 лв/кг.

Сироп от лечебна ружа

Нейните корени са богати на слизести вещества, които способстват за омекотяване на бронхиалните секрети и за по-лесното им отделяне от бронхиалното дърво.

Екстрактите от лечебната ружа имат изразен противовъзпалителен ефект.

Препоръчва се прилагането им при упорити кашлици, магарешка кашлица, трахеити, бронхити.

Освен това се установява благотворно влияние на ружата по отношение на язвена болест на стомаха и червата, хиперацидитетни гастрити, при остри и хронични колити, дори и при диaрични страдания и дизентерия.

zdraveplus.com има строги насоки за своите статии и разчита на рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Актуализация на статията на 20.09. 2019 година

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button