Гинко Билоба: Какво лекува и Как се приема

Гинко билоба е популярна добавка и едно от най-продаваните билкови лекарства. Екстрактът от гинко билоба се събира от изсушените зелени листа на растението и се предлага под формата на течни екстракти, капсули и таблетки.

Хората го използват по различни причини.

Тъй като това е единственият оцелял член на древен ред растения, понякога се нарича „жива вкаменелост“.

Докато листата и семената му често се използват в традиционната китайска медицина, съвременните изследвания се фокусират предимно върху екстракта от гинко, който се прави от листата.

Добавките с гинко са свързани с няколко здравословни претенции и употреби, повечето от които се фокусират върху мозъчната функция и кръвообращението.

Какво е гинко билоба ?

Листата на гинко билоба се използуват в китайската и японската традиционна медицина за лечение на проблеми на дихателната система като астма, бронхити, загуба на слуха, кашлица, туберкулоза, лоша циркулация на кръвта, загуба на паметта, гонорея, болки в стомаха, кожни проблеми, ангина пекторис, дизентерия, високо кръвно налягане и тревожност.

Листата намират приложение и като пластири за лечение на рани.

Западната медицина започва изследвания върху лечебните свойства на листата от гинко билоба през петдесетте години на миналия век.

През 1974 г. във Франция за първи път е регистриран продукт от листен екстракт на Ginkgo под кодовото име “EGb 761”. Екстрактът е приготвен от изсушени листа на Ginkgo и има стандартизирано съдържание на 22–27% флавонол гликозиди and 5–7% терпенови трилактони.

Освен това преработеният екстракт съдържа голям брой други химически съединения, гинколиди (A, B, C, J), билобалид, флавонол гликозиди, бифлавони и др

Какви са Ползите от гинко билоба?

Ползите от гинко биолоба са огромни. Някои от тях са:

• повлиява на важни фактори за растежа на мозъка;
• предотвратява смъртта на клетките от амилоидови протеини – причинители на алцхаймер;
• защитава митохондриите, малките “фабрики за енергия” в клетките;
• предпазва от алцхаймер и други невродегенеративни заболявания;
• увеличава продължителността на живота;
• потенцира действието на другите съставки в гинко билоба;

Ето 7 научно доказани предимства на гинко билоба.

1.Съдържа мощни антиоксиданти

Съдържанието на антиоксиданти на гинко може да е причина за много от неговите здравословни претенции, проучвания в САЩ го доказват.

Гинко Билоба съдържа високи нива на флавоноиди и терпеноиди, които са съединения, известни със силните си антиоксидантни ( изследване в лаборатория )

Антиоксидантите се борят или неутрализират вредните ефекти на свободните радикали.

Свободните радикали са силно реактивни частици, които се произвеждат в организма по време на нормални метаболитни функции, като преобразуване на храната в енергия или детоксикация.

Гинкото съдържа мощни антиоксиданти, които се борят с вредното въздействие на свободните радикали и може да стоят зад повечето му здравословни претенции.

2. Може да помогне за борба с възпалението

Възпалението е част от естествената реакция на тялото на нараняване или инвазия от чуждо вещество.

При възпалителния отговор се образуват различни компоненти на имунната система, за да се борят срещу чуждестранния нашественик или да лекуват увредената зона.

Години проучвания на животни и епруветки показват, че екстрактът от гинко може да намали маркерите на възпалението както в човешки, така и при животински клетки при различни болестни състояния (линк към клинично изследване).

Някои специфични състояния, при които екстрактът от гинко е показал, че намаляват възпалението, включват:

  • артрит
  • Раздразнено заболяване на червата (IBD)
  • Рак
  • Сърдечно заболяване
  • Удар

Гинкото има способността да намалява възпалението, причинено от различни състояния. Това може да е една от причините да има такива широки здравни приложения.

3. Подобрява циркулацията на кръвта

В традиционната китайска медицина семената на гинко са били използвани за отваряне на „канали“ на енергия към различни органи, включително бъбреците, черния дроб, мозъка и белите дробове.

Гинко билобата е горещо препоръчвана за еректилна дисфункция.

Очевидната способност на гинко да увеличава притока на кръв към различни части на тялото може да е причина за много от предполагаемите му ползи.

Едно проучване при хора със сърдечни заболявания, които допълват с гинко, разкриват незабавно увеличаване на притока на кръв към множество части на тялото.

Това се дължи на 12% увеличение на нивата на циркулиращ азотен оксид, съединение, отговорно за разширяване на кръвоносните съдове (проучване).

По подобен начин друго проучване показва същия ефект при възрастни възрастни, лекувани с екстракт от гинко.

Гинкото може да увеличи притока на кръв, като насърчава разширяването на кръвоносните съдове. Това може да има приложения за лечение на заболявания, свързани с лоша циркулация.

4.Намалява симптомите на психични разстройства и деменция

Гинкото е многократно оценявано за способността си да намалява тревожността, стрес и други симптоми, свързани с болестта на Алцхаймер и когнитивен спад, свързан със стареенето.

Като цяло резултатите от изследванията са непоследователни в тази област.

Някои изследвания показват значително намаляване на степента на когнитивен спад при хора с деменция, използващи гинко, но други не успяват да повторят този резултат.

Преглед на 21 проучвания разкрива, че когато се използва заедно с конвенционалната медицина, екстрактът от гинко може да увеличи функционалните възможности при тези с лек болест на Алцхаймер.

Друго клинично проучване оценява четири проучвания и открива значително намаляване на спектър от симптоми, свързани с деменция, когато гинко се използва за 22–24 седмици.

Не може да се заключи, че гинкото лекува болестта на Алцхаймер и други форми на деменция, но може да помогне в някои случаи. Шансовете за помощ помага да се увеличат, когато се използват заедно с конвенционалното лечение.

5. Подобрява мозъчната функция и памет

Има някои спекулации, че гинкото може да засили мозъчната функция при здрави индивиди.

Шепа малки проучвания подкрепят идеята, че допълването с гинко може да повиши умствената работа и възприемането на благополучието.

Резултатите от проучвания като тези породиха твърдения за свързване на гинко с подобрена памет, фокус и продължителност на вниманието.

Голямо проучване за тази връзка обаче заключава, че допълването с гинко не води до измерими подобрения в паметта, изпълнителната функция или капацитета на внимание

Някои изследвания показват, че гинкото може да подобри умствената работа при здрави хора, но данните са непоследователни.

6. Може да намали безпокойството

Някои изследвания показват, че допълването с гинко може да намали симптомите на тревожност.

Няколко проучвания с животни са наблюдавали намаление на симптомите на тревожност, които могат да бъдат причислени към съдържанието на антиоксиданти в гинко (17Trusted Source, 18Trusted Source).

В едно проучване 170 души с генерализирана тревожност са били лекувани с 240 mg или 480 mg гинко или плацебо. Групата, лекувана с най-високата доза гинко, съобщава за 45% по-голямо намаляване на симптомите на тревожност, в сравнение с плацебо групата.

Докато допълването с гинко може да намали безпокойството, все още е рано да се правят окончателни заключения от наличните изследвания.

Някои изследвания показват, че гинкото може да помогне за лечение на тревожност, въпреки че това вероятно се дължи на съдържанието му на антиоксиданти.

7. Може да лекува депресия

Прегледът на проучвания върху животни предполага, че допълването с гинко може да помогне за лечение на симптоми на депресия (клинично проучване ).

Мишките, които са приемали гинко преди неизбежна стресова ситуация, са били по-малко емоционално засегнати от стреса, отколкото групата, която не е получила добавката.

Изследването показа, че този ефект е свързан с противовъзпалителните свойства на гинко, които подобряват способността на организма да се справи, когато нивата на хормона на стреса са високи.

Независимо от това, депресията е сложно състояние, което може да има най-различни първопричини.

Необходими са повече изследвания, за да се разбере по-добре връзката между гинко и как може да повлияе на депресията при хората.

Други действия на гинко билоба

Голяма част от изследванията, особено върху хора, се провеждат с тотални екстракти от гинко билобат , а не с отделни съставки.

Все още няма единно мнение дали ефектите на гинко билобат се дължат на действието на отделни индивидуални компоненти или на синергичното действие на целия фитоекстракт .

Много автори приемат, че именно комбинацията от различни компоненти в екстрактите като цяло оказва подобряващо действие върху мозъчните функции .

Смята се, че фармокологичните ефекти се дължат на съдържащите се в екстрактите флавоноиди и тритерпенови трилактони, като флаваноидите притежават антиоксидантни свойства, а терпеновите трилактони подобряват кръвообращението.

Вероятно флавоноидите не преминават през кръвномозъчната бариера и осъществяват ефектите си в периферията, докато гинколидите и билобалидът навлизат в мозъка.

Гинко билоба на капсули

Билковият екстракт ще Ви помогне да поддържате в норми периферното кръвообращение на ръцете, краката и мозъка.

Гинко билоба под формата на таблекти на супер цена може да подкрепи менталния Ви фокус, като така подобрява паметта ви. Продуктът е много полезен при леки проблеми с паметта, като забравяне и липса на концетрация, което се дължи на напредването на възрастта.

 При мозъчна недостатъчност

Екстрактите от Гинко билоба оказват умерено подобрение при деменция, мозъчна недостатъчност и при начална форма на болестта на Алцхаймер.

На чай или на таблетки (капсули)?

Проведени са повече от 200 клинични изпитвания за ефекта на Гинко билоба при различни болестни състояния.

При едно от тях е установено, че приемането на 40 mg екстракт от Гинко билоба от хора в напреднала възраст води до подобрение на краткотрайната памет, настроението, виенето на свят, главоболието и шума в ушите .

При асма

Положителни резултати са наблюдавани още при сексуална дисфункция, планинска болест, астма, хипоксия, заболявания на периферните кръвоносни съдове, шум в ушите, виене на свят, депресия, намалено зрение вследствие увреждане на ретината, остра кохлеарна глухота .

За памет

Гинко билобата е подходящ при поява на ранните сиптоми на мозъчна недостатъчност, които включват: понижение на паметта и запаметяването, отпуснатост и безинициативност, обърканост с тревожност и депресия, световъртеж, главоболие.

Гинко билобата е подходящ и при млади хора със смущения в оросяването на крайниците – студени ръце и крака, както и при усилена умствена дейност. Ефектът настъпва след прием в продължение на 6-8 седмици.

Болест на Рейно

СЗО препоръчва употребата на Гинко билоба при болест на Рейно, акроцианоза и постфлебитен синдром .

Съществуват обаче и редица изследвания, при които ефектът от екстрактите на Гинко билоба не е задоволителен.

 Oбърканост с тревожност

Гинко билобата е полезна при поява на ранните симптоми на мозъчна недостатъчност, които включват: понижение на паметта и запаметяването, отпуснатост и безинициативност, обърканост с тревожност и депресия, световъртеж, главоболие.

 Възстановяване от мозъчни увреждания

През последните десетилетия екстракти от Гинко билобасе използват широко в гериатричната практика за подобряване на мозъчното кръвоснабдяване, за предпазване от хипоксия, за възстановяване от мозъчни увреждания .

 Борба със свободните радикали

Екстрактите от Гинко билоба и съставките им проявяват различни биологични и фармакологични ефекти: невропротективен и антиоксидантен ефект, намаляване на свободните радикали, потискане на липидната пероксидация и стабилизиране на мембраните, инхибиране на азотния оксид.

Кръвоснабдяване на мозъка

Широкият спектър на действие на екстрактите от Гинко билоба  при болестни състояния с разнообразна етиология вероятно е следствие от подобрението на два основни физиологични процеса: кръвоснабдяването на мозъка и останалите тъкани и усилването на клетъчния метаболизъм.

Антиоксиданти в гинко билоба

Гинко Билоба е антиоксидант – препятства образуването на атеросклеротични плаки върху вътрешните стени на кръвоносните съдове. Антиоксидантното действие на Гинко Билоба е подсилено с действието на комплекса от витамини А, С и Е.

Видео: Целебната Гинко билоба

Цена

Цената на гинко билобата е различна в зависимост от производителя и броят на капсулите. Средно цената за 50 капсули е 10 лв.

Странични ефекти на Гинко билобата :

Като цяло екстрактите от Гинко билоба се понасят добре, случаите на странични ефекти като гадене, повръщане, диария, главоболие, замайване, умора, слабост, обриви са редки и умерени.

Едновременната употреба на Гинко билоба и антикоагуланти като аспирин и варфарин може да доведе до кръвоизливи, тъй като G. biloba инхибира тромбоцит-активиращия фактор.

Риск от кръвоизливи съществува и при употребата на G. biloba едновременно със съдържащи кумарини растения и препарати като: чесън, жен-шен, червена детелина.

zdraveplus.com има строги насоки за своите статии и разчита на рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

  • Гинко билоба: Преглед на основни изследвания и потенциална клинична употреба при психични разстройства ( 2015) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25642989
  • Гинко билоба специален екстракт EGb 761 при генерализирано тревожно разстройство и разстройство на приспособяване с тревожно настроение ( 2014) , Woelk H – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16808927
  • Гинко билоба е когнитивен подобрител при здрави индивиди? Мета-анализ – https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/hup.2259

Актуализация на статията на 27.09.2019

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button