Мурсалски чай – 9 научно доказани ползи

Мурсалския чай е билков чай, които се използва от много години заради ползите му за здравето.

През последните години са направени десетки клинични изследвания, поради силните му качества, като билков чай.

Какво представлява мурсалският чай ?

Пиринският или мурсалският чай е многогодишно вечнозелено тревисто растение с височина до 50 cm и прешленовидно разпо- ложени жълтеникави цветове.

Разпространението на пиринския чай се ограничава до определени географски области от Балканския полуостров, като в България той е локализиран на надморска височина от 1400 до 2200 m в Южен Пирин и част от Родопите.

Разпространен е в някои части на Пиринейския полу- остров, Средиземноморието и Азия.

Химичният състав варира при различните представители на рода, но свежите и изсушените цветове съдържат етерично масло, богато на пинен, бизаболол,  пинен, кариофилен, карвакрол и мирцен.

В някои видове са открити p-кумарилови гликозиди и други фенил-пропаноидни гликозиди.

В някои видове мурсалски чай дитерпеноидите кауран и андалусол са основни компоненти в етеричното масло.  

Установено и е наличието на два вида флавони: 8-ОН (хиполаетин) и 5,7-ОН (апигенин и хризериол).

Други народни названия са още „Пирински“ и „Алиботуш- ки“ чай. В химичния му състав влизат флавоноиди, полифенолни киселини, иридоиди, етерично масло и висок спектър от микро- и макро-елементи, отговорни за наблюдаваните фармакологични ефекти.

Как се приготвя екстракт от мурсалски чай

Вземете стрък от мурсалски чай или няколко в зависимост от размера на бурката ви.

Нарежете го и долейте с ракия, водка или спирт, който се ползва за екстракти.

Поставете буркана на тъмно за 7 дни и след това консумирайте.

Примерното количество за прием е 1 ml на 6 kg телесно тегло. За деца от 7 до 14 години се препоръчват до 10 мл на ден, за възрастни до 10 мл. 

Въпреки че се прилага и за деца под 7 години, дневната доза за тях трябва да се определи от лекаря. Не прилагайте самолечение с планински чай за деца!
Екстрактът от чай Мурсала определено е за предпочитане пред обикновената отвара, тъй като от него се извличат повече от 90% от съдържащите се в него полезни микроелементи. Максимално храносмилане на етерични масла, танини, кофеин, три стероиди. 

Ползи за здравето от  мурсалски чай

Чаят от това растение се използва като антиоксидантно, антимикробно, противоязвено и противовъзпалително средство. Използва се от векове от местното население в планините Родопи, Пирин и Славянка.

В изследване на Европейската медицинска агенция, се доказват антиоксидантната активност и полифенолното съдържание на водни и ацетонови екстракти на 25 билки от България, мурсалския чай се нарежда на 15 място.

Билката е мощен диуретик

В друго проучване е определено количе- ството (1.63 mg/mg DPPH• ) от екстракта, което е необходимо за понижаване на първоначалната концентрация на DPPH• радикала с 50%.

Върху меаномни В-16 клетки от мишки е проследено цито- токсичното действие на алкохолни и етерни ек- стракти (100 μg/mL) от мурсалски чай, като е намерено, че само за 24 часа след третирането на раковите клетки с екстрактите, техният брой се редуцира с близо 52%.

Като предполагаем механизъм за антитуморната активност авторите посочват генерирането на свободни радикали.

 •  Пиринският чай (Sideritis Sideritis scardica scardica) e многогодишно многогодишно тревисто тревисто растение растение от семейство семейство устоцветни устоцветни, достигащо достигащо до 50см.
 • Цветовете са жълтеникави жълтеникави, разположени разположени прешленовид прешленовидно в пазвите пазвите на лимоненож моненожълти, ципести ципести прицветници прицветници в класовидни класовидни съцветия.
 • Известен още и като Мурсалски, Алиботушки Алиботушки, Шарпланински Шарпланински чай. Всъщност, видовият видовият епитет scardica scardica идва от Scardus Scardus – латинското латинското име на Шар планина планина, където е намерен намерен и описан от Гьотингенския Гьотингенския ботаник ботаник А. Гризебах Гризебах.
 •  Наричан е също Българската Българската виагра.

Разпространение в природата

Расте по открити, сухи, каменисти места на варовит терен върху плитки и ерозирани хумусно-карбонатни почви.

Среща се в границите на субалпийския и алпийския пояс заедно с високопланински, предимно скални, растения.

Популациите на вида са с численост не повече от 2000 индивида.

Отглеждане на Мурсалски чай

Мурсалския чай не е температуро-чувствителен и понася амплитуди от -20o С до 40 oС. Въпреки това, при безснежни зими, може да измръзне.

Културата се характеризира с висока сухоустойчивост, но напояването по време на поникването му оказва благоприятно въздействие. Развива се най-добре на огрявани от слънцето места без засенчване. Вида не е чувствителен към почвата. В естествените му местообитания се среща предимно на хумусно-карбонатни почви.

Установено е, че вида може да се отглежда 6-7 години на едно и също място без това да доведе до намаляване на количествените и качествени показатели.

Най-благоприятни предшественици за мурсалския чай са културите, които оставят почвата рохкава и чиста от плевели. Такива са окопните и зимните-житни култури.

Подготовката на площите за засаждане трябва да започне още предшестващата година – изораване и основното торене. След поникването, растенията се развиват много бавно, затова в началните фази се изискват големи грижи за посевите, поради което е препоръчително пиринският чай да се отглежда чрез предварително производство на разсад.

Препоръчва се от лекари за:

 • лечение на дихателната система система
 • кашлици кашлици, бронхити бронхити – и на отделителната отделителната система система, особено особено добре лекува пикочно пикочно-проводните проводните канали и простатитите татитите,
 • чернодробни ернодробни и бъбречни бъбречни заболявания заболявания.
 • Чаят е известен известен напоследък напоследък като „българската българската виагра“.

Мурсалският Мурсалският чай има тонизиращо тонизиращо, укрепващо и антианемично антианемично действие действие, намалява намалява кръвното кръвното налягане налягане и съответно съответно снижава снижава риска от сърдечен сърдечен инфаркт инфаркт и инсулт.

Предотвратява Предотвратява развитието развитието на ракови клетки, предпазва предпазва развитието на атеросклерозата атеросклерозата.

Какви са ползите на мурсалския чай?

 • Подсилване на имунната система;
 • Изчистване на организма от токсини;
 • Предпазване от настинки и грип;
 • Мощен диуретик с незабавно действие;
 • Подобрява мъжката потентност;
 • При репродуктивни проблеми;
 • Предпазване от високо кръвно, инфаркт и инсулт;
 • Подобряване функцията на ендокринната система и панкреаса (при диабет и др.);
 • Забавя стареенето на клетките;
 • Укрепва костите, помага срещу остеопороза;
 • Балансира нервната система;
 • Полезен за очите;
 • Повлиява успешно чернодробни заболявания;
 • Полезен при проблеми с бъбреците, простатата и затрудненото урини.

1. Високо кръвно налягане

Тези свойства на мурсалския чай се дължат на голямото количество флавоноиди, които се съдържат в него.

Редовният прием на мурскалски чай доказано намалява високото кръвно налягане, което съответно понижава риска от сърдечен инфаркт и инсулт.

2. Българската виагра 

Натуралното богато съдържание на жизненоважни минерали стимулират и подпомгат редица физиологични процеси в тялото.

 • Дава енергия и нямате нужда от прием на кафе;
 • Подпомага концентрацията;
 • Осезаемо повишава либидото;
 • Перфектен за прием преди тренировка като 100% осигурява енергизиращ ефект;
 • Засилва имунитета;
 • Помага при кашлица и проблеми с гърлото;
 • Препоръчваме го по време и след цикъл със ААС (стероиди).

3. Намалява кръвното налягане

В проучване, публикувано през 2012 г. в списание Journal of Physiology and Pharmacology, те откриха, че екстрактите от чая могат да помогнат за облекчаване на кръвоносните съдове и да помогнат за понижаване на кръвното налягане.

Проучванията при животни измерват артериалното кръвно налягане и установяват, че доза екстракт от Sideritis води до разширяване на кръвоносните съдове, което помага за понижаване на кръвното налягане и намаляване на стреса в сърдечния мускул.

4.Отслабване

Да, мурсалският чай е дар от природата, ако имате нужда да стопите излишните килоградми .

бързо и здравословно отслабване

Важно е да се отбележи, че  най-добри резултати от мурсалският чай се постигат когато се ползва не самостоятелно, а в комбинация със зелен чай.

За перфектни резултати стръковете на двете растения се изсушават поотделно, след което се смесват и се консумират.

Комбинацията от мурсалски и зелен чай спомага не само за намаляването на телесната мазнина, без загуба на мускулна маса, но и за задържане на постигнатите резултати.

При хората, които приемат комбинацията от двете билки, се наблюдава намаляване на нивата на холестерол в кръвта.

Идеалната дозировка е не повече от 3-4 чаши на ден.

5. Противовъзпалително

През 2011 г. Journal of Ethnopharmacology публикува проучване на съдържанието на флавоноиди във мурсалския чай.

Изследователите са открили, че всички видове сидерити имат антимикробни, противовъзпалителни, антиоксидантни и антиспазматични свойства, въпреки че има повече от 150 вида.

Действа противовъзпалително на жлъчните пътища и възстановява функцията на черния дроб.

Спомага и за детоксикация на организма. В тези случаи се препоръчва 6 – 7 стръка да се варят в литър вода за 3 минути и отварата да се пие по 100 – 120 мл. преди всяко ядене.

6. Бъбречни заболявания

Препоръчва се от лекарите като много успешно лечебно средство за чернодробни и бъбречни заболявания.

Съдържа желязо, мед, кобалт, цинк, калий, магнезий, натрий и още полезни елементи. 

В резултат на дългогодишни изследвания е установено, че местните хора, които пият този чай, почти не страдат от бъбреци и нямат камъни в тях.

7. Депресия

Фармакологичните свойства на екстрактите от мурсалски чай предполагат използването им при лечение на психични разстройства и депресии, които са свързани с нарушения на моноаминергичната невротрансмисия.

8. Бронхит

Поради високото съдържание на танини и етерични масла, мурсалският чай е използван за лечение на болести на дихателната и отделителната система.

9. Чревни инфекции

Децата и възрастни могат да използват мурсалски чай и при чревни инфекции поради противовъзпалителното му действие, но при разстройство не се подслажда със захар, мед и други подсладители.

Хроничен гастрит

Благодарение на добре изразената му противомикробна и противовъзпалителна дейност, оказва много добро действие върху храносмилателната система на човека. Препоръчва се при хроничен гастрит, ентероколит и други чревни заболявания.

Забавя стареенето

Една любопитна подробност ни казва, че  американски и руски космонавти пиели от напитката по време на подготовката си за полет.

Японски учени, също изследвали преди години Мурсалския чай са категорични, че той има изключително благотворно влияние върху множество заболявания.

Те не пропускат да отбележат и изумителното качество на напитката  да забавя стареенето.

Как се приготвя мурсалски чай ?

Начини:

 1. Едно стръкче от чая се поставя в 250 ml прясна вода. Загрява се до кипене. След това се оставя да ври 5 минути до появата на златист цвят. Прецежда се и се пие подсладен, най-добре с чист пчелен мед. Най-добър ефект се получава при еднократно използване на стръкчетата.
 2.  Нарязват се на ситно 4 стръка от билката (3 супени лъжици) и се запарват с 600 мл вряща вода за 10 мин. Запарката се пие топла по 1 чаена чаша 3 пъти дневно. Подслажда се с мед.Може да се комбинира с други билки. Едно предложение – при комбинация на Мурсалски чай със Зелен чай се получава чудесна напитка, за която се твърди, че предпазва от ракови образувания, засилваща имунитета и притежаваща силно антиоксидантно действие.

Мурсалски чай противопоказания

Не се препоръчва употребата на мурсалски чай при бременни жени.

zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button