Чай от Бабини Зъби: Какво лекува билката? (12 + Ползи)

Трибулус е една от популярните днес хранителни добавки, която се прави от Бабини зъби.

Бабините зъби имат различни ползи за здравето, включително понижена кръвна захар и холестерол, променени нива на хормоните и повишена сексуална функция и либидо.

Тази статия показва всички научно доказани ползи на билката бабини зъби.

Тази статия ви казва всичко, което трябва да знаете за това растение, неговите здравословни ефекти и как може да го консумирате, като хранителна добавка.

Какво лекуват бабини зъби?

Както коренът, така и плодът на растението са били използвани медицински в традиционната китайска медицина и индийската аюрведа медицина (изследване).

Традиционно хората използват това растение за различни потенциални ефекти, включително за повишаване на либидото, поддържане на пикочните пътища здрави и намаляване на подуването.

Днес Бабини Зъби се използва широко като обща здравна добавка, както и в добавки, които твърдят, че повишават нивата на тестостерон (Достоверно проучване в лаборатория).

Бабини Зъби е растение, което се използва за множество потенциални ползи за здравето в продължение на много години.

Той е популярен като обща здравна добавка и като съставка в подсилващите добавки за тестостерон.

Могат ли Бабини Зъби да повишат тестостерона?

През годините Бабини зъби са се приемали по редица причини, като подобряване на атлетичните показатели, проблеми със сърцето и кръвообращението, сексуални проблеми и за покачване на мускулна маса.

Но това, което превръща Трибулус в добавка към изграждането на мускули за всички звезди, е наличието на сапонини – стероиден сапонин протодиосцин, за да бъдем точни.

В едно проучване на лекари е в Литва дават на спортисти 625 mg 40% сапонин, който съдържа екстракт от Трибулус 3 пъти на ден за период от 20 дни и установяват, че циркулиращият тестостерон значително се е увеличил през първите 10 дни от експеримента.

Изследователите от това проучване смятат, че Tribulus действа като повишава нивата на лутеинизиращ хормон (LH) или фоликулостимулиращ хормон (FSH).

И двете са гонадотропини и по този начин стимулират половите жлези както при мъжете, така и при жените. Това подтиква създаването на тестостерон при мъжете и естрогена при жените.

Другият фактор би бил как Tribulus играе с кръвна глюкоза, понижавайки нивото и създавайки отговор в организма, който повишава тестостерона.

Хормонорегулиращо действие

Бабините зъби са използвани в българската народна медицина от векове. Установено е, че екстрактът от бабини зъби съдържа смес от фурастанолови сапонини, които имат хормонорегулиращо и мускуло-изграждащо действие.

Екстрактът от бабини зъби, лекарствените средства и хранителни добавки, в които се влага, се използват в модерната меди- цина за лекуване на понижено либидо, импотентност, стерилитет, климактеричен синдром и др.

Расте по песъчливи, каменисти места, най-често като пле- вел в окопни култури, по крайморските пясъци, пътищата и изоставени места до 800 м н.в.

У нас компактни находища Бабини зъби се срещат в Южна България и по Черноморието – Пловдивския и Пазарджиш- кия край, около Симеоновград и Харманли. 2/3 от всички находища са в Пловдивския регион – Садово, Катуница, Първомай.

Химически състав на бабини зъби:

надземната част на растението съдържа стероидни сапонини – трилин, диосцин, грацилин, протодиосцин, кикубаспонин, а така също флавоноиди, алкалоиди, витамин С, растително масло, смолисти, цветни и дъбилни вещества

Използваема част

За лечебни цели се използва надземната част на билката – стръкове и цели растения с цветове, листа и плодове. Там се натрупват стероидни сапунини, които правят растението лечебно.

Kакви ползи има Чай от Бабини Зъби?

  • При импотенция, стерилитет и хипертофия на простата,
  • под формата на препарата трибестан (Tribestan).
  • Дрогата има добро диуретично действие при камъни и пясък в бъбреците и пикочния мехур.
  • Повишава киселинността на стомашния сок.
Вълшебната билка бабини зъби дължи своята популярност не само на силата си като афродизиак

Бабини зъби са доказали своите своиства за изчистване на кръвоносните съдове и премахване на холестероловите плаки, като дори се смята за една от най-поезните билки за това .

В България всички проучвания са съсредоточени към тази билка, защото е всеизвестно, че тя има пряко и сериозно въздействие върху потентността и либидото при мъжете.

В днешно време билката е изписвана за лечение на импотентност, възстановяващи терапии на спермата, както и стимулиращите овулационни процеси при жените.

Продължете да четете за да научите още за ползите от Бабини Зъби

Може да повлияе на здравето на сърцето и кръвната захар

Въпреки че хората често приемат Tribulus terrestris за потенциалните му ефекти върху сексуалната функция и тестостерона, той е проучен и за други важни ефекти.

Едно проучване изследва ефектите от приема на 1000 mg Tribulus terrestris на ден при 98 жени с диабет тип 2.

След три месеца жените, приемащи добавката, изпитват по-ниски нива на кръвна захар и холестерол, в сравнение с тези, които приемат плацебо (проучване в лаборатория ).

Проучванията от лекари също показват, че Tribulus terrestris може да намали нивата на кръвната захар, да помогне за предпазване от увреждане на кръвоносните съдове и да помогне за предотвратяване на повишаване на холестерола в кръвта.

Предварителните данни показват, че Tribulus terrestris може да подобри контрола на кръвната захар и холестерола при хора с диабет. Изследванията при хора обаче са ограничени.

Екстракт Трибулус Терестрис може да повиши либидото

Въпреки че тази добавка може да не повиши тестостерона, тя може да повиши либидото.

Някои изследователи откриват, че когато мъжете с намален полова мощ консумират 750–1 500 mg Tribulus terrestris ежедневно в продължение на два месеца, сексуалното им желание се увеличава със 79% (проучване на резултата).

Също така, 67% от жените с много нисък либидос са изпитали засилено сексуално желание, след като са приемали добавки от 500–1 500 mg в продължение на 90 дни (достоверен източник).

Други проучвания също съобщават, че добавките, съдържащи билката, засилват сексуалното желание, възбуда и удовлетворение при жени с ниско либидо .

Проучванията при мъже с еректилна дисфункция обаче дават смесени резултати.

Изследванията са установили, че Tribulus terrestris може да подобри либидото при жени и мъже с намален полов двигател. Проучванията върху билката като лечение на еректилна дисфункция показват смесени резултати, като по-високите дози се оказват по-полезни.

Други потенциални ползи за здравето

В допълнение към вече обсъжданите потенциални ефекти върху здравето, Бабини Зъби може да имат няколко други ефекти върху организма:

Tribulus произведен в България съдържа значително по- големи количества от стероидни растителни сапонини

Веществото Tribulus е на почит сред хората, занимаващи се със силови спортове, защото подпомага натрупването на мускулна маса и способства за увеличаването на силата.

Това е една безвредна алтернатива на стероидните медикаменти.

Билката бабини зъби отгледана в България

Бабини зъби са ценна суровина за компаниите, произвеждащи медикаменти и добавки и е предмет на износ от години.

Смята се, че Tribulus произведен в България съдържа значително по- големи количества от стероидни растителни сапонини.

Това се дължи на благоприятното ни географско разположение, уникалния климат и релефа на почвата.

Има мнения, които твърдят, че сапонините на българския Tribulus са сред най-лесно разградимите в сравнение с останалите познати видове.

Разграждане на  холестеринови плаки

През 1984г. заедно с български лекари и учени провежда системни експерименти с хранителната добавка Б1 въз основа на Бабините зъби. 

При проведените експерименти се установява силно повлияване на липидната обмяна при животните и хората и разграждане на натрупаните холестеринови плаки, образувани от кристализирането на нископлътния холестерол (лошия холестерол) в комбинация с калция по стените на кръвоносните съдове и по ставите.

Oрганизират още множество експерименти за изследване на влиянието на различни препарати, приготвени с  Бабините зъби  върху пациенти.

Ефектът от проведеното лечение с тези препарати направо изумява три комисии във ВМА.

Установява се, че с тези препарати се лекуват множество заболявания като рак на дебелото черво, артериална хипертония, ниско кръвно налягане.

За силови тренировки и финес – Трибулус

Веществото Трибулус се извлича от билката Tribulus terrestris известна и като Бабини зъби и Трибузан.

Широко се използва от спортистите,тъй като увеличава мускулната маса и издържливостта.

Има общотонизиращ и укрепващ ефект и благоприятно влияе при безсъние, напрегнатост, преумора и други разстройства на вегетативната нервна система.

При мъжете веднъж попаднал в тялото ни, трибестанът стимулира хипофизата да отделя лутеинизиращ хормон, който е основният регулатор  при произвеждането на хормона тестостерон от тестистите.


При жените, приемът на трибестан стимулира покачването на фолико-стимулиращ хормон и естрадиолът.

Действие на Трибулус

Точно високите нива на тестостерон при мъжете са основният виновник за използването на трибестан / трибулус терестрис от фитнес ентусиасти в периоди за покачване на мускулна маса.

Високите нива на тестостерон подпомагат белтъчния синтез и мускулната хипертрофия.

Това води до благоприятна почва за развитие на нови мускулни влакна и естествено търсеното от всички натрупване на мускулна маса е налице.

Това се нарича анаболна среда, защото са стимулирани редица анаболни процеси в тялото. Анаболните процеси в тялото са тези, които имат изграждащ и регенериращ ефект.

За хронични язви

Иби Сина подчертавал че билката възприпятства образуването на горещи тумори, помага при гнили венци и тумори в гърлото,заедно с меда помага против хронични язви.

Препоръчва се при използване на билката да се приема мляко и изобилно течности.

Препарата Трибоспорин се използва за лечение и профилактика на атеросклероза и кардиосклероза. Стероидните съединения в билката повишават чувствителноста на кожата  към ултравиолетовите лъчи

За промиване на рани

От билката се вземат 1 кг. плодове и се варят в 4л. вода докато течноста остане наполовина. Пие се 3 пъти на ден по 1 кафяна чашка. Същата отвара се прилага външно за промиване на рани.

Отвара от бабини зъби и глухарче по рецепта на лечителя Борис Николов

Има редица бабини рецепти за употребата на Бабини зъби:

Необходими продукти и материали:
5 супени лъжици ситно нарязана билка бабини зъби
1 супена лъжица глухарче – корен
1 супена лъжица глухарче – стрък
Филтърна хартия
Начин на приготвяне:
Варете билката бабини зъби в 1 литър вода 1 час в покрит съд, на тих огън.
Оставете да престои едно денонощие, след което я прецедете двукратно през филтърна хартия. Внимавайте да не паднат трънчета.
Полученият концентриран чай долейте с вода до 1 литър .
Варете глухарчето в 400 мл вода 20 мин в покрит съд, на тих огън. След 24 ч. филтрирайте и смесете с бабини зъби. Съхранявайте отварата в хладилник.

Приемайте по следната схема, сутрин, обед вечер, след хранене:
1 ден – по 3 супени лъжици или 30 мл
2 ден – по 4 супени лъжици или 40 мл
3-9 ден – по 5 супени лъжици или 50 мл
Направете 10 дни почивка и след това повторете по същата схема. Така 4 пъти.
По време на лечебния курс не се употребява алкохол!

Чай от Бабини зъби

Варете 5 супени лъжици от билката в 1 литър вода

1. В 1 литър вода се поставят 5 супени лъжици от билката бабини зъби, купена от аптека. Тя се продава ситно нарязана и това количество е напълно достатъчно.

2. Сместа ври 1 час, отварата се долива до литър, след което се оставя да престои 24 часа.

3. Прецежда се през кърпа от сатен или док или през филтърна хартия, за да не попаднат в отварата иглички от билката. После се поставя в хладилник.

4. Приема се по схема. Първия ден се пие по 3 супени лъжици 3 пъти след ядене (който има болен стомах – преди ядене). Втория ден се пие пак 3 пъти, но по 4 супени лъжици. На третия ден се вземат по пет супени лъжици отново 3 пъти и с тази доза се изкарва до края.

5. Прави се почивка от 10 дни, след което рецептата може да се повтори.

 Противопоказание и странични ефекти

Внимание! Стелещите се бабини зъби са известни като отровно растение в отделни години и зависи от особеностите на времето в пролетния и летния период

В тези периоди характеризиращи се с бурен растеж на растението, в горещите слънчеви дни след дъждове, бабините зъби са особенно отровни, при това само за животни с бяла козина.

Веществата, които се съдържат по това време в растенията, при попадане в организма на животното предизвикват повишена чувствителност към слънчевите лъчи.

Освен това билката има и вредни действия – образуват се хормоно антитела и продължителното й прилагане не се препоръчва, защото води до хипофункция на съответните органи.

Какво представлява растението Бабини зъби ?

Бабини зъби (tribulus terrestris) е името на плодоносно растение, което е покрито с остри шипове и жълти цветя.

Наричан е „дяволски плевел“, „калтроп“, „козе глава“ и „пробождаща лоза“.

Той расте на много места, включително в части от Европа, Азия, Африка и Близкия Изток. Според проучване в САЩ, то е силно разпространено и в България.

По темата:

zdraveplus.com има строги насоки за своите статии и разчита на рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

  • Професионални и сексуални ефекти за повишаване на андрогена на Tribulus terrestris L : Факт или измислица. ( 2016, февруари 2016 ) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26727646
  • [Клинично изпитване на Бабини зъби при безплодни мъже]., Akush Ginekol (Sofiia) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6367515
  • Ефикасност на хидроалкохолния екстракт от Tribulus terrestris върху серумния глюкоза и липидния профил на жени със захарен диабет (2016) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27255456

Актуализация на статията на 24.11 2021 година!

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button