Билки и билколечение

Чесън – 10 ползи за здравето доказани в лаборатория

Чесънът (Allium sativum), се използва широко като ароматизатор при готвене, но също така се използва като лекарство в древната и съвременната история

Използва се за предотвратяване и лечение на широк спектър от състояния и заболявания.

Какво казват проучванията за ползите от чесъна ?

Въпреки това през цялата древна история основната употреба на чесъна е била за неговите здравословни и лечебни свойства (1Трутован източник).

Използването му е било добре документирано от много големи цивилизации, включително египтяните, вавилонците, гърците, римляните и китайците (2 Доверен източник).

Учените с изследвания доказват, че от ползите за здравето му се дължат на серни съединения, образувани при нарязване, натрошаване или дъвчене на чесън.

Едно от най-важните съединения е алицин.

Алицинът обаче е нестабилно съединение, което присъства само за кратко в пресния чесън, след като бъде нарязан или смачкан, сподред лабораторно проучване.

Други съединения, които могат да играят роля за ползите за здравето на чесъна, включват диалил дисулфид и s-алил цистеин.

Серните съединения от чесън навлизат в тялото от храносмилателния тракт и пътуват по цялото тяло, където упражняват мощните си биологични ефекти

С  лечебна  и  профилактична  цел  се  използват  луковиците  на  растението. 

1. Чесънът е силно хранителен, но има много малко калории

Калория за калории, чесънът е невероятно питателен.

Една скилидка (3 грама) суров чесън съдържа (източник):

  • Манган: 2% от дневната стойност (DV)
  • Витамин В6: 2% от DV
  • Витамин С: 1% от DV
  • Селен: 1% от DV
  • Фибри: 0,06 грама

Достойни количества калций, мед, калий, фосфор, желязо и витамин В1
Това идва с 4,5 калории, 0,2 грама протеин и 1 грам въглехидрати.

Чесънът също съдържа следи от различни други хранителни вещества. Всъщност тя съдържа малко от почти всичко, от което се нуждаете.

Чесънът е с ниско съдържание на калории и богат на витамин С, витамин В6 и манган. Той също така съдържа следи от различни други хранителни вещества.

2. Чесънът може да пребори настинка и грип

Известно е, че чесновите добавки засилват функцията на имунната система.

Едно голямо 12-седмично проучване установи, че дневната добавка чесън намалява броя на настинките с 63% в сравнение с плацебо.

Средната продължителност на симптомите на настинка също е намалена със 70%, от 5 дни в групата на плацебо до само 1,5 дни в групата с чесън.

Друго проучване установи, че висока доза от извлечен чесън (2,56 грама на ден) намалява броя на болните от настинка или грип с 61% (7Trusted Source).

Въпреки това, в един преглед се стигна до заключението, че доказателствата са недостатъчни и са необходими повече изследвания ( доверен източник).

Въпреки липсата на сериозни доказателства, добавянето на чесън в диетата ви може да си струва да опитате, ако често се простудите.

3. Активните съединения в чесъна могат да намалят кръвното налягане

Сърдечно-съдовите заболявания като инфаркти и инсулти са най-големите убийци в света.

Високото кръвно налягане или хипертонията е един от най-важните двигатели на тези заболявания.

Проучванията при хора откриват, че добавките от чесън оказват значително влияние върху понижаването на кръвното налягане при хора с високо кръвно налягане .

В едно проучване, 600-100 mg екстракт от чесън на възраст е също толкова ефективен, колкото лекарството Atenolol при намаляване на кръвното налягане за период от 24 седмици.

Изглежда, че високите дози чесън подобряват кръвното налягане за тези с известно кръвно налягане (хипертония). В някои случаи добавките могат да бъдат толкова ефективни, колкото обикновените лекарства.

4 Подобрява нивата на холестерола

Чесънът може да понижи общия и LDL холестерола.

За тези с висок холестерол, чесновите добавки намаляват общия и / или LDL холестерол с около 10–15% ( доверен източник )

Високите нива на триглицериди са друг известен рисков фактор за сърдечни заболявания, но изглежда чесънът няма значителни ефекти върху нивата на триглицеридите, според проучване на nih.gov

Чесънът съдържа антиоксиданти, които предпазват от увреждане и стареене на клетките. Може да намали риска от болестта на Алцхаймер и деменцията.

5. Чесънът може да ви помогне да живеете по-дълго

Потенциалните ефекти на чесъна върху дълголетието са по принцип невъзможни за доказване при хора.

Но като се имат предвид полезните ефекти върху важни рискови фактори като кръвно налягане, има смисъл чесънът може да ви помогне да живеете по-дълго.

Фактът, че може да се бори с инфекциозната болест, също е важен фактор, защото това са чести причини за смърт, особено при възрастни хора или хора с дисфункционална имунна система.

Чесънът е познал благоприятното въздействие върху често срещаните причини за хронично заболяване, така че има смисъл, че той също може да ви помогне да живеете по-дълго

Чесънът е домашно лекарство от 2 100 г. пр. Р. Хр

Здравословните качества на чесъна са описани в не един древноегипетски ръкопис и барелеф.

Чесън, чеснов лук, Allium sativum

Сред невероятната колекция от храни, погребани заедно с момчето-цар Тутанкамон, имало и няколко глави чесън – вероятно с цел да го пазят по пътя му към задгробния живот.

Изображения на чеснови глави са открити и в гробище на пет хиляди години в Ел Махасана, но не е записано дали са заслужили тази чест с лековитите или с кулинарните си свойства.

През Третата и Четвъртата династии /2 800 – 2 100 г. пр. Р. Хр./, луковиците се използвали редовно като жертвоприношения и за украса на олтарите.

Отглеждане на чесън

Не е трудно да отглеждате чесън в домашни условия. Той е също така прекрасно органично оръжие срещу градински вредители – всяко растение в близост до него няма да бъде нападнато от тях.

Засадете отделни скилидки през октомври по същия начин, както луковиците на нарциса или лалето.

Разположете ги в добре изсъхнала почва на около петнайсет сантиметра разстояние една от друга, като оставите горните им крайчета да се подават съвсем малко навън.

Не прекалявайте с грижите или поливането. Те ще бъдат готови за вадене през юли или август, когато горната им част, стъблото, започне да загива.

Какво съдържа чесънът ?

Многобройни са изследванията на летливите съставки и аромата на чесъна и лука. До неотдавна обаче се правеха малко опити да се изучи пълният химически състав на чесъна.

Въпреки че е преживявал периоди, през които не е бил смятан за актуален, чесънът отдавна е признат за важно от кулинарна и фармацевтична гледна точка растение.

За разлика от много други зеленчуци обаче, обикновено не гледат на него като на значителен източник на хранителни вещества.

Вече е доказано, че той съдържа много от жизненоважните за човешкото здраве минерали, в това число и селен, който, заедно с витамините С и Е е съставна част на антиоксидантната система на тялото .

Какво точно е Алицин, „чудотворната молекула“?

Предполагаше се, че главният активен елемент на чесъна е една субстанция, наречена „алицин“ и продуктите от нейното разлагане са сулфиди.

Неразрязаният чесън или лук не издава своята характерна силна миризма.

Когато клетките, изграждащи чесновата скилидка, се срежат или наранят, те отделят две субстанции: алин и алиназ.

Последната е ензим, който в комбинация с първата дава алицин и като резултат – познатата миризма.

Приложение на чесън в домашни условия

Всички ние, сме свидели, как нашите баби и майки са ни карали да се храним с чесън от малки и за това има причина.

Още от стотици години на сам в България е използван широко за профилактика и домашно лечение .

Ето и за какво са го използвали нашите баби и майки:

Подобряване на кръвообръщението с чесън

Сега вече има доказателства, че след като човек е приемал чеснов прах в продължение на четири седмици, вискозитетът на кръвта му намалява с 3,2% – малка, но важна промяна в правилната посока.

В резултат на тази промяна и намаляване струпването на тромбоцити на едно място, червените кръвни клетки имат възможност да преминават свободно през най-малките кръвоносни съдове – телесната мрежа от изключително фини артерии и вени. Подобряването на циркулацията в микрокръвоносните съдове на свой ред води до подобрено оросяване с кръв на ръцете, краката и кожата.

Чесън за косата (маска)

Има различни рецепти за маски с чесън и други добавки, но дори сам, чесънът е много полезен за косата. Той  има комплексно положително действие върху здравето на скалпа и косата.

Чесънът предотвратява развитието на гъбички, които причиняват пърхот.

Освен това има антибактериално и укрепващо действие върху корените на косата. Дори само след една употреба може да забележите неговия ефект.

Вземете 1 глава чесън, обелете я и намачкайте скилидките. Поставете ги в тензух и изстискайте сока на чесъна. Втрийте сместа в корените и измийте косата след най-малко 2 часа.

Синузит

Отпушващият носа лек, описан по-горе, може да свърши работа и при блокирани синуси – чесънът съдържа особени химически вещества, които предизвикват изтичането на събралата се слуз.

Възпалено гърло и кашлица

За възпалено гърло опитайте следната рецепта. Тя е не по-малко ефикасна и за упоритата кашлица, която понякога остава дори след като другите симптоми на настинката или грипа са изчезнали.

Накълцайте три-четири скилидки чесън и ги поставете в затворен съд с три супени лъжици мед. Оставете да престои три-четири часа и при нужда вземайте по една лъжица.

Чесън и акне

Това неприятно състояние често засяга кожата на тийнейджърите. В основата на фоликулите на космите, от които израства косата, съществуват мастни жлези, които произвеждат мазна субстанция, наречена себум.

Хормоналните промени по време на юношеството могат да причинят свръхпродукция на себум, в резултат на което жлезите се запушват. И тогава по лицето и гърба се появяват пъпки и черни точки.

Една хубава диета с много пресни плодове и зеленчуци може да помогне, но обикновено се препоръчва продължително лечение с антибиотици.

Преди да предприемете подобен курс, който не е евтин и вероятно няма да мине без странични ефекти, си струва да опитате с чесън.

Освен с консумацията на по-големи количества чесън по време на ядене, може да приложите следните две рецепти върху самите засегнати места.

Първото е чеснова маска, която се състои от чесън, мед и каолин на прах. Смесете три накълцани скилидки чесън с чаена лъжичка /10 мл/ течен мед и супена лъжица каолин на прах /който можете да купите от аптеката/. Нанесете върху засегнатите участъци, като пазите очите.

Стомашно разстройство и диария

Редовната консумация на чесън дава известна защита срещу стомашно разстройство; много са хората, които споделят, че им помага.

Вече споменахме колко ценен е чесънът, когато трябва да се справим с хранително натравяне.

Той е ефикасен също така и при диария, но ако това състояние продължи по-дълго, трябва да се консултирате с лекар.

Против атеросклероза

Смесват се равни части прясно изцеден сок от чесън и  пчелен  мед.  От  добре  разбърканата  смес  се  взема  по  1  супена  лъжица  3‐4  пъти  дневно 30÷40 минути  преди  хранене. 

Лечението  продължава 4÷6  седмици.  След  почивка от 1 месец може да се повтори.

При  дихателни  инфекции.

Прясно  изцеден  сок  от  чесън  се  разрежда  с  дестилирана  вода  в  съотношение  1:3 (приготвя  се  ежедневно).

Прилага  се  за инхалации при различни заболявания на дихателните пътища (за една инхалация  са необходими 2 мл. разреден сок).

При  сърдечносъдови  заболявания

Една  глава  обелен  чесън  се  счуква  или  се  смила  с  месомелачка,  залива  със  сока  на  1 лимон  и  се  смесва  с  2  супени  лъжици  майски мед. От сместа се приема по 1 чаена  лъжичка  дневно.  Това  средство  предпазва  от  инфаркт, инсулт, стенокардия,атеросклероза и др.

При  хипертония

Препоръчва  се  всеки  ден сутрин на гладно да се приема 1 малка  счукана  скилидка  чесън  заедно  с  ½  чаена  чаша  топла  вода,  в  която  е  разтворена  1 супена лъжица ябълков оцет.

Обобщение

В продължение на хиляди години се смяташе, че чесънът има лечебни свойства.

Сега науката го потвърди. Просто го добавете към храненето си !

Bilkabg.com има строги насоки за своите статии и разчита на рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

  • Алицин: химия и биологични свойства ( 2014, август ) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25153873
  • Nantz MP, Добавката с екстракт от състарен чесън подобрява както NK, така и γδ-T (2012) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22280901
  • Проучване за чесън при понижава кръвното налягане при пациенти с неконтролирана хипертония (  2010 Oct ) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20594781
  • Ефект на добавката на чесън и рибено масло върху серумните липиди и липопротеиновите концентрации при хиперхолестеролемични мъже – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9022529

Актуализация на статията на 18 септември 2019 !

Беше ли полезна тази статия за вас ?

Тагове

Ivan Nikolov

Иван Николов е част от екипа на bilkabg.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтовете healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button
Close
Close

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "бисквитки". Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close