7 базирани на проучвания ползи от Бял Трън

Бял трън е билково лекарство, което често се използва за лечение, известно още като Silybum marianum.

Тази статия на Здраве плюс, ще разгледаме научно доказаните ползи за здравето от Бял трън.

Това бодливо растение има характерни лилави цветя и бели бодили, за които легендите казват, че са в резултат от капка мляко на Богородица, падаща върху листата му.

Известно е, че силимаринът, извлечен от млечния трън, има антиоксидантни, антивирусни и противовъзпалителни свойства ( проучване )

Всъщност традиционно се използва за лечение на проблеми на черния дроб и жлъчния мехур, насърчава производството на кърма, защитава черния дроб от алкохол и други отрови в околната среда.

В България билката е известна също с с името Магарешки бодил.

Сега, нека разгледаме най-добрите 7 ползи от Бял Трън, базирани на изследвания:

1. Бял трън за защита на черния ви дроб

Бял трън често се препоръчва заради защитните си ефекти върху черния дроб, според проучвания в САЩ .

Той се използва редовно като допълнителна терапия от хора, които имат увреждане на черния дроб поради състояния като алкохолно чернодробно заболяване, хепатит и дори рак на черния дроб (Проучване ).

Проучванията показват подобрения в работата на черния дроб при хора с чернодробни заболявания, които са приемали добавка на млечен бодил, предполагайки, че може да помогне за намаляване на чернодробните възпаления и увреждане на черния дроб.

Въпреки че са необходими повече изследвания за това как работи, се смята, че млечният трън намалява увреждането на черния дроб, причинено от свободните радикали, които се получават, когато черният ви дроб метаболизира токсични вещества.

2. Магарешкия бодил подобрява мозъчната функция

Неговите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства показват, че той е вероятно невропротективен и може да помогне за предотвратяване на спада в мозъчната функция, който настъпва с годините ( изследване )

Изследвания в епруветки и изследвания върху животни, показват, че силимаринът предотвратява окислителното увреждане на мозъчните клетки, което може да помогне за предотвратяване на умствения спад ( достоверен източник ).

Тези проучвания също са установили, че Бял Трън може да бъде в състояние да намали броя на амилоидните плаки в мозъка на животни с болестта на Алцхаймер .

Амилоидните плаки са лепкави клъстери от амилоидни протеини, които могат да се натрупат между нервните клетки с напредване на възрастта.

Те се наблюдават в много голям брой в мозъка на хора с болестта на Алцхаймер, което означава, че бял трън потенциално може да се използва за лечение на това тежко състояние

Проучванията за млечният трън има някои обещаващи характеристики, които биха могли да го направят полезен за защита на мозъчната функция

3.Магарешки бодил може да защити костите ви

Остеопорозата е заболяване, причинено от прогресивна костна загуба.

Обикновено се развива бавно в продължение на няколко години и причинява слаби и крехки кости, които се счупват лесно, дори и след незначителни падания.

Млечният трън е изследван в експериментални проучвания с епруветки и животни за стимулиране на костната минерализация и евентуално предпазва от костна загуба ( изследване на лекари).

В резултат на това изследователите предполагат, че бял трън може да бъде полезна терапия за предотвратяване или забавяне на костната загуба при жени в менопауза (проучване в клиника).

При животни е доказано, че млечният трън стимулира минерализацията на костите. Как обаче се отразява на хората, засега не е известно.

4.Може да подобри лечението на рака

Предполага се, че антиоксидантните ефекти на силимарин могат да имат някои противоракови ефекти, които могат да бъдат полезни за хората, получаващи лечение на рак.

Това констатират лекари при проучване направено в медицинска лаборатория в САЩ

Някои проучвания върху животни показват, че млечният трън може да бъде полезен за намаляване на страничните ефекти от лечението на рак (проучване, изследване).

Той може също така да накара химиотерапията да работи по-ефективно срещу някои видове рак и, при някои обстоятелства, дори да унищожи раковите клетки (проучване).

Въпреки това, проучванията при хора са много ограничени и все още не показват значим клиничен ефект при хора (оторизиран източник ).

Това може да е така, защото хората не са в състояние да поемат достатъчно, за да постигнат лекарствен ефект.

Необходими са повече проучвания, преди да може да се определи как силимаринът може да се използва за подкрепа на хора, подложени на лечение на рак.

5. Може да засили производството на кърма

Едно проучване бял трън е, дали може да засили производството на кърма при кърмещи майки. Смята се, че действа като произвежда повече от хормона, произвеждащ мляко пролактин.

Данните са много ограничени, но едно рандомизирано контролирано проучване установи, че майките, приемащи 420 mg силимарин в продължение на 63 дни, произвеждат 64% повече мляко от тези, приемащи плацебо ( проучване ).

Това обаче е единственото налично клинично проучване. Необходими са повече изследвания, за да се потвърдят тези резултати и безопасността на млечния трън за кърмещи майки

Млечният трън може да увеличи производството на кърма при кърмещи жени, въпреки че са направени много малко изследвания, за да се потвърди ефекта от него

6. Може да помогне за лечение на акне

Акнето е хронично възпалително състояние на кожата. Макар да не е опасен, той може да причини белези. Хората също го смятат за болезнено и се притесняват от ефектите му върху външния им вид.

Предполага се, че оксидативният стрес в организма може да играе роля в развитието на акне (проучване в клиника).

Поради антиоксидантните си и противовъзпалителни ефекти, млечният трън може да бъде полезна добавка за хора с акне.

Едно проучване е показало, че хората, приемащи добавки с млечен трън, са намалили броя на акнените лезии по тялото си. Той е полезно при Акне.

7. Млечен трън за Нива на кръвна захар за хора с диабет

Млечният трън може да бъде полезна допълваща терапия, която да помогне за справяне с диабет тип 2.

Открито е, че едно от съединенията в млечния трън може да действа подобно на някои диабетични лекарства, като помага за подобряване на чувствителността към инсулин и намаляване на кръвната захар (Проучване).

Всъщност неотдавнашен преглед и анализ установи, че хората, които рутинно приемат силимарин, изпитват значително намаляване на нивата на кръвната захар на гладно и HbA1c, мярка за контрол на кръвната захар.

Освен това антиоксидантните и противовъзпалителни свойства на млечния трън могат също да бъдат полезни за намаляване на риска от развитие на диабетни усложнения като бъбречно заболяване.

Млечният трън може да помогне за понижаване на нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2, въпреки че са необходими по-висококачествени изследвания

Разпространение и цена

Важно е да се знае, че от билката се използват, както корените, така и листата.

Разпространение: Белият трън се развива се най-добре в Средиземноморието. Расте край пътища, по запустели и  буренясали места предимно в южите части на България при надморскса височина до 1000 м.

Цена: Ако сте решили да си го закупите, то  цената на билката е около 1.5 лв. за около 100 грама.

Химичен състав:

симиларин (всъщност 4 флавонол лигнани: силибин, силидианин, силиманин и силандрин); аминокиселини (l-цистеин, глицин, l- глутаминова киселина, d-l-2-амино бутирична киселина, d-l-левцин, тирамин); липиди; фумарова киселина.

Указания и приложения

 • хроничен хепатит, цироза, чернодробна недостатъчност, защитава черния дроб от вредните ефекти на химиотерапията, ефективен при случайно отравяне с отровни гъби: Amanita Phaloides (алфа-аманитин и фалоидин),
 • помощно лекарство при отравяне с различни токсични вещества (хепатотоксични лекарства, олово, етанол, тетрахлорметан), помощно лекарство при алкохолизма (намаляване на вредното въздействие на алкохола върху черния дроб, детоксикира черния дроб)

Вътрешно приложение:

лекуване на диспепсии, лошо храносмилане, цистити, бъбречни заболявания, диарии. Козметика:  за тонизиране на тена и предотвратяване сбръчкването на клепачите; антисептичен ефект.

Активното вещество Силимарин

Силимарин е активното вещество, което прави белият трън толкова ценна билка.  Силимарин (Silybum Marianum), известен също като Milk Thistle всъщност е активната съставка на екстракта от бял трън. Това е билка, която е добре позната в сферата на традиционните растителни лекарствени продукти.

Различни проучвания показват, че cъставките в Силимарин – Silymarin могат да помогнат дейността и детоксикиращите функции на черния дроб. Силимаринът е изключително мощен антиоксидант

Тъй като окисляването е важен фактор при много чернодробни проблеми (алкохолни заболявания на черния дроб, болести на затлъстелия черен дроб и хепатит С) основната функция на Силимарин  е да защитава черния дроб от увреждане

Медикаментът се приема след прекаран остър или хроничен хепатит, стеатоза на черния дроб, токсични увреждания, чернодробна цироза, при чернодробни увреждания от продължителен прием на лекарства или алкохол

Масло от лековития бял трън

Маслото от билката бял трън е известно със своите ползи за здравето.

То се получава от семената на билката, препоръчително е да се ползва студено извлеченият вариант и е едно от най-силно лечебните масла, което не се употребява масово.

Благодарение на него може да се повлияе върху здравето на черния дроб, като го пречиства и лекува

Бял трън
Маслото е богато на силимарин

Масло от бял трън – получава се от билката Бял трън подходяща за всеки, който живее при стресови условия и замърсена околна среда. Употребява алкохол, цигари, лекарства, пестициди, токсини. 

Подпомага регенерирането, укрепването и защитата на чернодробните клетки. Това се дължи на основната активна съставка на белия трън – силимарин.

Силимаринът е мощен антиоксидант, който защитава чернодробните клетки от вредните вещества, формирани при пушене, злоупотреба с алкохол и от храни, богати на мазнини.

Антиоксидантният му ефект в черен дроб е  десет пъти по-силен от този на Витамин Е. Силимаринът има противовъзпалително и анти-метастатично действие. Белият трън е един от най-ефективните хепатопротектори.

Ползите на маслото от бял трън се разпростират и при:


– Снижаване нивата на лошия холестерол, което подобрява сърдечносъдовото здраве
– Намалява разделянето на раковите клиетки при рак на гърдата, белите дробове, дебелото черво, простатата, шийката на матката и бъбреците
– Намалява увреждането на клетките в следствие на химиотерапия и лъчетерапия
– Превенция на болестта на Алцхаймер
– Стабилизира нивата на кръвната захар
– Предпазва от преждевременно стареене
– Предпазва от увреждане от слънцето и от други проблемни заболявания на кожата
– Лекуване на симптомите на менопаузата
– Лекуване на чревни и храносмилателни проблеми
– Лекуване на симптомите на отравяне с червена мухоморка

Цена на масло от бял трън.

Терапевтични цели:

 • При проблеми с черeн дроб и жлъчка
 • Понижава нивата на холестерола.
 • Намалява резистентността към инсулина при хора с диабет от втори тип, които имат и цироза.
 • Ограничава растежа на туморните клетки при рак на гърдата, простатата и шийката на матката.
 • Минимизира страничните ефекти от химиотерапия.
 • Подобрява функцията на бъбреците.
 • Облекчава болките при менструация
 • Помага при заболявания като дерматит, екзема, псориазис.
 • За повишаване устойчивостта на организма към действието на неблагоприятните фактори на околната среда.
 • За повишаване съпротивителните сили на организма към инфекциозни заболявания след прекарани операции.
 • При остри и хронични заболявания на дихателната система (бронхити, пневмонии и други).

Цената варира около 15 -20 лв за 50 ml.

Чай от бял трън

За хепатични болести, за пречистване на черния дроб и отстраняване на мазнините.

Начин на приложение: Семената на белия трън се прилагат като отвара: 30 г счукани семена се варят с 1/2 л вода, докато изври половината от нея; взема се по 1 супена лъжица на всеки час. Или от счуканите на прах семена от белия трън се взема по 1 чаена лъжичка 4-5 пъти на ден.

Тинктура от бял трън

при брадавици (невуси), папиломи и други вирусни образования. Вероятно е идеалната фома на приложение, защото този препарат може да се запази дълго (2 години), без да си загуби терапевтичните качества.

При чернодробни заболявания

Днес екстрактите от плодовете на белия трън са основна съставка на голям брой препарати за лечение на жлъчни и чернодробни заболявания, като например препаратите Marianon (който съдържа и екстракти от змийско мляко, брош, жълт кантарион и др.

При хепатит

вирусен хепатит A, B и C – многобройни проучвания, извършени в Съединените щати, са показали, че флавоноидите в състава на семената на белия трън благопиятстват ретенерирането на хепатитните клетки, жълтеница, хепатитна недостатъчност, отравяне с отровни гъби.

Както показва и името, комбинира екстракция с топлата, помагайки така за запазването на активните вещества.

При псориазис

указано е да се използва от болните от псориазис. Същата процедура на прилагане на катаплазмите се препоръчва при лекуване рака на кожата, при което се препоръчва приложението на катаплазма на два дни, върху засегнатата зона.

За отслабване:

Бял трън предпазва черния дроб от вредното въздействие на токсините и увеличава нейната функционалност. Благодарение на това се нормализират обменните процеси в организма и работата на стомашно-чревния тракт.

Това е най-вярно за хора с наднормено тегло, тъй като не позволява да се натрупват в организма мазнини и вредни токсини.

Силимарин, който се съдържа в белия трън – най-силният антиоксидант, ускоряющий обмяната на веществата в организма. Той позволява да се забавят процесите на стареене и помага на кожата да остане подтянутой и млада.

Бял трън допринася за изработване на хормони. А често появата на наднорменото тегло е свързано с нарушения в хормоналния фон.

Противопоказания, предпазни мерки, нежелани и/или странични ефекти:

 • без странични ефекти, може да се използва, както по време на бременност, така и по време на кърмене;
 •  много рядко, при големи дози, има знаци за диария;
 • хипертония (високи стойности);
 • наблюдавани са, в редки случаи, леко слабителни действия;
 • контактен дерматит, кръстосана алергия (други членове на семеъстно Asteraceae);
 •  при бременност и кърмене.

Прочети по темата още:

zdraveplus.com има строги насоки за своите статии и разчита на рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Актуализация на статията на 24.11 2021!

Back to top button