7 важни ползи от Тагетес

Билката Тагетес се използва от много години, поради неговите впечатляващи ползи за здравето.

В тази статия, ще разкрием всички ползи за здравето от тагетес, които са доказани научно.

Какви за ползите за здравето от Тагетес?

Екстрактът от тагетес съдържа хеленин, който има невероятно ползи за очите.

Нека разгледаме ползите му

1. Противовъзпалителни действия

Екстрактът от тагетес се е доказал като ефикасен при лечението на плантарна хиперкератоза, чрез намаляване на възпалителния процес.

Алкохолният екстракт, получен от корен на тагетес е демонстрирал хипотензивни, противовъзпалителни и противоязвени свойства.

Летливото масло има противогъбично действие върху две фитопатогенни гъби, Botrytis cinerea и Penicillium digitatum.

1. Антигъбично действие

В народната медицина, тагетес се използват за премахване на глисти, очистител (действия, дължащи се на тагетона) и за спиране на кръвотечението от носа.

Маслото от тагетес е антиинфекциозно, антибиотично, антипаразитно, антигъбично, антимикробно, антисептично, антиспазмодично, инсектицид и седатив.

Също така, има антиоксидантни и антимутагенни свосйтва, поради ксантофилите и лутеина и осигурява защита срещу UVA радиация.

2.Ползи за очите

Тагетес има ползи при глаукома, нощна (никталопия) и дневна (хемералопия) слепота или липса на адаптиране към нощна или дневна светлина.

Препоръчва се за хората, които работят много на компютър или които си натоварват очите посредством естеството на работата им, зрителна острота.

За тези с пигментоза на ретината, глаукома, миопия; екстракт от тагетес: за плантарна хиперкератоза; екстракти/летливо масло: мазоли, кожни микози, (Tinea pedis), кандидози, екзема, псориазис, слънчеви изгаряния.

За подобрение на зрението може да се консумира и чай от тагетес.

Екстрактите, получени от цветове имат антиоксидантни свойства, породени от съдържанието на лутеин.

3. За прочистване

Инфузията се използва за чревни глисти и като очистител.

Алкохолният екстракт от корена на тагетес е хипотензивен, противовъзпалителен и противоязве.

Влиза в състава на продуктите, които предотвратяват фотоостаряването (antiaging ефект, кремове за възрастна кожа, околоочен контур, лосион за след слънце) и като агент, поддържащ кожата.

Инсектицид: това растение изпуска миризми, които ксомарите не 40 одобряват и успява да ги държи на разстояние.

То съдържа естествени отрови за насекомите вредители.

Водният екстракт от тагетес няма само инсектицидни качества, а и фитоцидни и е отличен лек,както срещу насекомите, така и срещу фитопатогенните гъби.

Отглеждане на Тагетес

Тагетесът не се нуждае от силна пряка светлина, въпреки че тя трудно би могла да му навреди. Той вирее добре и при полусянка. Директната слънчева светлина е необходима на туртата, за да цъфти обилно през лятото.

Химичен състав на Тагетес

Съдъжат най-много каротеноиди, флавони, летливо масло. Каротеноидите са представени от хелениен, присъстващ в най-голямо количество (0,01-1,45%), алфа- и бета-каротен, виолаксантин, рубиксантиноксид, фитоен, флавоксантин, ликопен, рубихром, цис и транс изомери на зеаксантина, цис и транс изомери на лутеина, лутеин естери.

Флавоноидите от състава са специфични: патулетин, патулетрин, кверцетагетин, 5-метил кверцетагетин, quercetagetrina.; камферитрин (каферол-3, 7-дирамнозид); Масло от цветове (94,0%): лимонен (6.9%), терпинолен (4.7%), (Z)-мироксид (7.9%), пиперитон (28.5%), пиперитенон (10.9%), пиперитенонов оксид (7.2%) и β-кариофилен (7.0%). Масло от листа: лимонен (7.6%), терпинолен (11.2%), (Z)-мироксид (4.2%), пиперитон (52.4%), пиперитенон (5.0%), терпинеол, ейкозан, хенейкозан, (Z)-β-оцимен, дихидротагетон, тагетон, оцименон

Противопоказания, странични и/или вторични реакции:

Маслото трябва да се използва много внимателно, защото може да доведе до фиточувствителност и контактни дерматити. Екстрактите и летливите масла от тагетес са фототоксични.

 Продукти от Тагетес

  •  екстракт – инсектицидно и фунгицидно действие, антиоксидант, антиспастик, антибиотик и диуретик;
  •  летливо масло – спазмолитични, антибиотични, диуретични, противоглистни и инсектицидни свойства (върху ларвите на Aedes aegypti, Anopheles stephensi и Culex quinquefaciatus), противогъбично действие върху две фитопатогенни гъби, Botrytis cinerea и Penicillium digitatum;
  •  тинктура – спазмолитично, хипотензивно, окуларно, понижава капилярната пропускливост, подобрява скоростта на очното адаптиране към смяната на интензивността на светлината и увеличава зрителната острота

По темата прочети също:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button