Чай от Резене: 7 Впечатляващи ползи ( Рецепти)

В тази статия, ще научиш за доказаните ползи за здравето от чай на резене.

Широката употреба на Резенето ( или див копър ) е не само заради кулинарните му свойства, но и много ползи за здравето, особено за жените.

В статията ще научите най важното за Рзене!

Копърът е средиземноморско растение, което сега е популярно в цял свят.

С терапевтична цел, се използват узрелите плодове, изсушени (Foeniculi fructus) и коренът (Foeniculi radix).

Освен многото си кулинарни приложения, копърът и семената му предлагат широк спектър от ползи за здравето и могат да осигурят антиоксидантни, противовъзпалителни и антибактериални ефекти.

Билката може да се използва както под формата на чай, така и под формата на тинктура.

Ето 10 ползи за здравето от семена и растението Резене, базирани на науката.

Как се консумира чай от резене

Чай от Резене, е добро средство за облекчаване на болки и подуване на корема.

Поставяте една чаена лъжица резене в 200 мл гореща вода, прецежда се и се консумира 2-3 пъти на ден.

Използва се при възпаление на дихателните пътища, заради втечняването на бронхиалната секреция.

Така приготвеният чай може да се използва за гаргара при болки в гърлото (фарнигит и ларингит).

Какви за научно доказаните ползи на Резене ( копър)?

Семената съдържат някои важни съединения: летливо масло съдържат 50-90% анетол, монотипенови въглеводороди, монотерпенови алкохоли, алдехиди, кетони, монотерпенови оксиди – 41 характерна съставка фенкон.

Калориите в семената са 20 на 100 грама семена, а фибрите 2 грама,

Съдържание в корена: летливо масло (анетол, апиол, α и β-пинен, камфен), канелени, кафеени, ферулови, бензоени, анизови, ванилови, гентизинови.

Чаша копър също осигурява:

 • 360 милиграма (mg) калий
 • 45 mg натрий
 • 838 международни единици (IU) на витамин А
 • 43 mg калций
 • 10,4 mg витамин С
 • 0,64 mg желязо

Калориите и фибрите са същите, както в семената.

10 ползи за здравето от Резене
Прочетете статията до край и научете най-добрите ползи за здравето от Резене

1. Силно хранителен

Както семена от Резене, така и семената са с ниско съдържание на калории, но осигуряват много важни хранителни вещества.

Стъблата от пресен копър е пълно с витамин С, водоразтворим витамин, важен за имунното здраве, възстановяването на тъканите и синтеза на колаген (проучване).

Витамин С също действа като мощен антиоксидант в тялото ви, предпазва от клетъчни увреждания, причинени от нестабилни молекули, наречени свободни радикали.

И луковицата, и семената са заредени с минерала манган, който е важен за активирането на ензимите, метаболизма, клетъчната защита, развитието на костите, регулирането на кръвната захар и заздравяването на рани.

Семената от Резене и цялото растение осигуряват важни хранителни вещества, като витамин С, калций, магнезий, калий и манган.

2. Съдържат мощни растителни съединения

Може би най-впечатляващите ползи от семена от Резене и цялото растение, като цяло идват от антиоксидантите и мощните растителни съединения, които съдържат.

Доказано е, че етеричното масло от растението съдържа повече от 87 летливи съединения, включително полифенолните антиоксиданти розмаринова киселина, хлорогенна киселина, кверцетин и апигенин.

Полифенолните антиоксиданти са мощни противовъзпалителни средства, които имат мощно въздействие върху вашето здраве.

Проучванията показват, че хората, които спазват диети, богати на тези антиоксиданти, имат по-малък риск от хронични състояния като сърдечни заболявания, затлъстяване, рак, неврологични заболявания и диабет тип 2 .

Нещо повече, в семената от копър са открити над 28 съединения, включително анетол, фенхон, метил хавикол и лимонен.

Всички части на растението от Резене са богати на мощни антиоксиданти като хлорогенна киселина, лимонен и кверцетин – всички те могат да са от полза за здравето.

3. Семена от копър могат да потискат апетита

Семената от Резене може не само да добавят още вкус на вашите гозби, но и да помогне за ограничаване на апетита.

Проучване при 9 здрави жени показа, че тези, които са пили 8,5 унции (250 мл) чай, приготвен с 2 грама семена от копър преди обяд, се чувстват значително по-малко гладни и консумират по-малко калории по време на хранене, отколкото тези, които пият чай с плацебо .

Анетолът, основен компонент на етеричното масло от копър, може да е причината за потискащите апетита .

Друго проучване при 47 жени установи, че тези, които са добавяли 300 mg екстракт от копър дневно в продължение на 12 седмици, имат по-малко тегло, в сравнение с плацебо група ( проучване ).

Семената от копър може да са ефективни за намаляване на апетита, но текущите резултати от проучването са противоречиви и са необходими още изследвания.

4. Може да помогне за сърцето

Яденето на Резене и семената му може да са от полза за здравето на сърцето по много начини, тъй като са снабдени с фибри – хранително вещество, показано, че намалява определени рискови фактори от сърдечно заболяване като за намаляване високия холестерол.

1-чашка (87 грама) съдържа 16% от фибрите нужни за ден на човек.

Храната с високо съдържание на фибри са свързани с намален риск от сърдечни заболявания.

Преглед на 22 проучвания свързва по-голям прием на фибри с по-нисък риск от сърдечни заболявания. С всеки допълнителни 7 грама фибри на ден рискът от сърдечни заболявания се намалява с 9%.

Копърът и семената му са пълни с фибри, калий, магнезий и калций – всички те са от съществено значение за здравето на сърцето.

5. Може да помогне на кърмещите жени

Копърът има галактогенни свойства, което означава, че помага за увеличаване на секрецията на мляко.

Изследванията показват, че специфични вещества, намиращи се в анетола, като дианетол и фотоанетол, са отговорни за галактогенните ефекти на растението.

Малки проучвания установяват увеличаване на параметри като обем на мляко, съдържание на млечни мазнини и увеличаване на теглото на бебето с лечението с копър.

В едно проучване кърмещите жени е дадено да пият чай, съдържащ 7,5 грама прах от семена от копър и 3 грама черен чай, или 3 грама черен чай самостоятелно, три пъти дневно в продължение на четири седмици.

След четири седмици бебетата, чиито майки пият чай от копър, имат по-голямо увеличение на честотата на хранене, честотата на дефекация, напълняването и малко по-голямо увеличение на обиколката на главата в сравнение с кърмачетата в контролната група .

Ние винаги съветваме, преди употреба на каквато и да е билка, да се консултирате преди това с лекар.

Някои проучвания предполагат, че копърът може да увеличи секрецията на мляко и наддаването на тегло при кърмачета, но други проучвания не показват полза.

Болкоуспокояващо действие

Плодове и стъблото се прилагат при стомашно, диуретично, противоглистно, спазмолитично, болкоуспокояващо…

Приложение на резене при:

 • Намалени защитни сили на организма;
 • Главоболие и висока температура:
 • Намалено зрение:
 • Пресипнал глас;
 • Лош дъх;
 • Липса на апетит;
 • Нарушена сърдечната дейност и повишено артериално налягане;
 • Токсични поражения на черния дроб – извежда токсините от организма;
 • Лошо храносмилане, колики, запек, метеоризъм, гастрит;
 • Кашлица, астма, болести на белите дробове;
 • Бъбречно-каменна болест и цистит:
 • Гъбични заболявания;

Противопоказания, предпазни мерки, нежелани и/или странични ефекти:

Плодове: Противопоказани за приложение при стомашна и дуоденална язва, хронични и остри ентероколити. В големи дози, плодовете са токсични за централната нервна система и могат да доведат до епилептични припадъци, халюцинации, сънливост.

Стъбло: противопоказана за приложение при кърмачета, деца и бременни жени.

Продукти от резене

 •  чай от резене – афродизиак, против колит, спазмолигичен, газогонен, 42 втечнител на бронхиалните секрети, слабителен, седативен, обще стимулатор, дихателен стимулатор, храносмилателен стимулатор, стимулатор на сърцето, стимулатор на млечната секреция, стомашен, антисептик на устната кухина, антигрипов;
 •  масло от резене – афродизиак, против колит, спазмолигичен, газогонен, втечнител на бронхиалните секрети, слабителен, седативен, обще стимулатор, дихателен стимулатор, храносмилателен стимулатор, стимулатор на сърцето, стимулатор на млечната секреция, стомашен, антисептик на устната кухина, антигрипов;
 • тинктура от резене – афродизиак, против колит, спазмолигичен, газогонен, втечнител на бронхиалните секрети, слабителен, седативен, обще стимулатор, дихателен стимулатор, храносмилателен стимулатор, стимулатор на сърцето, стимулатор на млечната секреция, стомашен, антисептик на устната кухина, антигрипов, облекчител на кашлицата;
 • сироп за кашлица – успокояване на кашлицата

Обобщение за приложението на Резене

Както ароматната, хрупкава луковица, така и ароматните семена на Резенето са силно питателни и могат да предложат изобилие от впечатляващи ползи за здравето.

Добавянето им към вашата храна може да подобри здравето на сърцето, да намали възпалението, да потисне апетита и дори да осигури противоракови ефекти.

За да извлечете ползите от копър и семената му, опитайте да включите суровото Резене във вашите салати или да използвате семената за ароматизиране на супи, бульони, печение храни и рибни ястия.

По темата прочети също:

zdraveplus.com има строги насоки за своите статии и разчита на рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

 • Ефектът на билковия чай, съдържащ семе от Резене върху признаците на недостатъчност на кърмата при ирански момичета (15 август, 2015 ) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4585338/
 • Прием на фибри и риск от сърдечно-съдови заболявания (2013 Dec 19) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3898422/
 • Потискане на апетита при употреба на Резене ( 31 Юли, 2015) –https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4525133/

Актуализация на статия на 24.11. 2021г.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button