Кориандър: Топ 3 ползи – за какво се използва?

Билката кориандър, е не само една подправка, а има значителни ползи за здравето.

В тази статия, ще разкрием всички ползи от кориандър.

Като подправка, кориандър намира своето място в многото азиатски, латиноамерикански и индийски ястия, както и в европейската кухня.

Кориандърът се използва при проблеми с храносмилането, включително при болки в стомаха, загуба на апетит, херния, гадене, диария, спазми на червата и чревни газове.

Използва се и за лечение на морбили, хемороиди, зъбоболи, глисти и болки в ставите, както и инфекции, причинени от бактерии и гъбички.

В тази статия, ще разберете не само как да използвате билката в кухнята си, но и какви ползи има за здравето.

Готвене с кориандър

Целите семена понякога се използват при мариноване и солене.

Семената от кориандър обикновено се препичат и смилат преди употреба; в противен случай те могат да имат твърда текстура, която да дъвчат.

Мляният кориандър се използва като подправка в ястия като къри и в печива.

Изсушете ги на тиган в тиган или във фурната при ниска температура, след което ги смелете.

Не забравяйте да прочетете внимателно рецептите. Ако рецептата ви казва да нарежете кориандъра и да изхвърлите дръжките, това се отнася за свежите листа, а не за семена от кориандър.

Какво лекува кориандър?

Антибактериално, противогъбично, спазмолитично, газогонно, засилва лактацията при кърмачки, отхрачващо, антисептично, тонизиращо и диуретично.  

Последните изследвания показват, че кориандърът има и инсулино-подобни свойства и може да бъде полезен при лечение на някои форми на диабет, тъй като помага за контролиране нивото на кръвната захар.

Етеричното масло премахва умората и чувството на нервност и има антисептично, болкоуспокояващо и загряващо действие, поради което се употребява  външно в терапията на ревматизъм и артрит.

Разлика между магданоз и кориандър

Силантро и кориандърът произхождат от растителния вид – Coriandrum sativum (1Truted Source).

Те обаче са наречени по различен начин в различните части на света.

Кориандърът е името на листата и стъблата на растението, докато изсушените семена се наричат кориандър семена.

За да избегнете объркване, останалата част от тази статия се отнася до листата и стъблата на растението Coriandrum sativum.

Въпреки че идват от едно и също растение, Силантро и кориандър имат значително различни хранителни профили, вкусове и употреба.

Ползи за здравето от Кориандър

Листата и семената на кориандър имат високи нива на витамини и минерали, според изследване.

Благоприятства секрецията на мллякото, антиинфекциозно, антибактериално, антивирусно, антипаразитно, стомахично, стимулира апетита и храносмилането

Бори се с коликите и храносмилателните нарушения при новородените, мъжки афродизиак, поради летливите масла има еуфоризиращо действие.

Невротонизиращо, против раздразнения (в арабските страни много отдавна е била използвана за безсъние и психични разстройства).

Може да намали възпалението

Кориандърът е пълни с молекули, наречени антиоксиданти.

Смята се, че антиоксидантите помагат за намаляване на възпалението в организма чрез свързване и подтискане на стимулиращи възпалението молекули, известни като свободни радикали (6Trusted Source).

Едно проучване на животни установи, че антиоксидантите в екстракт от кориандър помагат в борбата със стареенето на кожата.

Може да намали рисковите фактори за сърдечни заболявания

Сърдечните заболявания са водещата причина за смъртта в световен мащаб ( източник).

Някои проучвания показват, че кориандърът може да намали няколко от рисковите му фактори (изследване).

Едно проучване установи, че екстрактът от кориандър може да намали образуването на кръвни съсиреци. Чрез намаляване на съсирването на кръвта добавките с екстракта му могат потенциално да намалят риска от сърдечни заболявания (проучване).

Куркума и кориандър за отслабване

Какво се прави:

 Всеки ден се взема по половин супена лъжица куркума и кориандър на прах (продават се в повечето хранителни магазини, както и в био магазините) и се смесва добре.

Получената смес се добавя при едно от храненията през деня.

Най-често това се прибавя към кисело мляко, салати, супи. Не се препоръчва единствено куркумата и кориандърът да се добавят към горещи храни, тъй като настъпва окисление.

Веднъж попаднала в тялото, тази смес чудо започва своето действие, още в рамките на следващите 30 минути.

Затова и не се препоръчва прием късно вечер, тъй като има лек диуретичен ефект. Слабителен ефект се получава, след като организма се изчисти от натрупаните токсини и отрови.

Само в рамките на 3 месеца човек става по-бодър, енергичен и, разбира се – по-слаб.

Указания и приложения на мощната билка

Вътрешно приложение:

Плодовете влизат в състава на чайовете за лечение на жлъчните дискинезии, диспептичните синдроми (anaciditate, hipoaciditate), хиперацидитети, стомашни язви, коремни колики при възрастните, бронхит, като нервоуспокоител, общ тоник.

Външно приложение: ревматизъм

Други приложения – Вътрешно приложение:

  •  лечение на възпалителните заболявания на стомашно-чревния тракт, колики с прекомерно образуване на газове;
  • стимулиране на млечните жлези.
  •  Летливото масло от плодовете се използва в индустрията: парфюми, текстил, сапуни, полиграфическа, хранителна

Мед от кориандър

Медът от кориандър има светлокафяв цвят, доста напомнящ кехлибар.

Той е направен от нектара на растението кориандър, от което пчелите събират нектар и го преработват в един, доста вкусен и полезен хранителен продукт.

Той се характеризира със специфичния си, натрапчив аромат. В него се съдържат голямо количество етерични масла, което допринася за неговия остър аромат.

Вкусът му е близък до карамела, с доста характерен и остър допълнителен привкус.

Медът кристализира бързо, в сравнение с другите видове мед, като това става на едри кристали.

Препоръчва се, медът от кориандър да се консумира в сурово състояние, тъй като при евентуална преработка, той губи от своите ензими.

Също така, при консумирането на меда заедно с други висококачествени храни, това може да засили минералната абсорбация.

За храносмилателната система

Плодовете на растението подпомагат функциите на храносмилателната система, стимулирайки перисталтиката на червата, като по този начин повишават апетита и успокояват болката.

Именно поради това се прилага с успех като средство за премахване на газовете в стомаха и за лечение на лениви черва, запек и липса на апетит.

Противопоказания, предпазни мерки, нежелани и/или странични ефекти

Летливите вещества могат да генерират при някои чувствителни хора алергични прояви, поради което в началото се прилага с повишено внимание, в малко количество, тествайки терена.

Съдържаниета на летливо масло зависи от педоклиматичните условия и от големината на плодовете, по-малките плодове (C. sativum L. var.microcarpus) са с по-голямо съдържание. Неузрелите плодове имат неприятна миризма, пореди присъствието на алдехид ундецилик.

Приложение на кориандъра

  • пресните линста от кориандър могат да се използват в зелените салати, имайки терапевтично действие, съдържат естествени антихистамини, полезни за борбата с различните алергии;
  • прахчетa от кориандър – при психически болести (2-месечни диети с почивки от 2 седмици, после се подновява). Системната консумация на прахчета от кориандър може да предотврати появата на рака на дебелото черво, черния дроб, стомаха, както и други форми на рак;
  • инфузия – за регулиране на храносмилането, антивирусно (срещу настинка и грип), борба с коликите при новородените, регулиране нивото на кръвната захар, понижава кръвния холестерол, изхвърляне на чревните глисти.

Кориандър – най-мощното оръжие за детоксикация ( видео)

Може да прочетете повече за детоксикация на следната статия


Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

За какво се използва кориандър?

В готвенето Кориандър се използва в много ястия. Той е често използвана билка в различни билкови рецепти, тъй като има много ползи за здравето.

zdraveplus.com има строги насоки за своите статии и разчита на рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Актуализация на статията на 24.11 2021г.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button